78-erių klaipėdietis Juozas automobilį vairuoja ne vieną dešimtmetį. Kažkada vyras net dirbo greitosios pagalbos automobilio vairuotoju, turi A ir B kategorijų teises.

Dabar už vairo sėdasi rečiau, bet vis dar nuvažiuoja iki parduotuvės, į gamtą ar aplankyti artimųjų kapų. Vyras nustebo iš bendraamžio bičiulio išgirdęs, kad senjorai gali nebetekti teisės vairuoti dėl amžiaus. Jo draugas tai pavadino diskriminacija.

„Aš pats anksčiau medicininę komisiją vairuotojo pažymėjimui pratęsti praeidavau kas 10 metų. Paskutinįkart praeidinėjau šiemet. Šeimos gydytojas sakė, kad šįkart medicininė patikra galios tik 5 metus“, – pasakojo p. Juozas.

Paklaustas, ar pritaria tam, kad vairuotojams nuo 70 iki 79 metų bus privalu sveikatą tikrintis kas dvejus metus, o vyresniems – ir kasmet, antraip netektų teisės vairuoti, nesudvejojęs atsakė, kad ne.

„Tai – diskriminacija. Jeigu esi senas, jau tave nurašo. Tokie įstatymai žmogų žemina, nes jautiesi per senas, niekur netinkamas.

Jeigu sugebi vairuoti, amžius ne kliūtis, o jeigu jauti, kad sveikata nebeleidžia to daryti, tai juk ir nesėsi prie vairo“, – samprotavo klaipėdietis, pridūręs, kad pats, jausdamas, jog vairuoti darosi per sunku, apsisprendė už vairo nebesėsti.

Asociatyvioji nuotr.

Pagyvenusių žmonių asociacijos Prezidentas Kęstutis Makaravičius vienareikšmiško atsakymo, ar sveikatos patikrų reguliavimas yra geras sprendimas, ar ne, neturėjo. Pasak jo, senjorų sveikatos būklė, kaip ir galimybė vairuoti, yra labai skirtinga.

„Atsiranda papildomas krūvis, papildoma našta senjorams, kas morališkai supykdys juos. Visgi ne visi savikritiškai sugeba pasižiūrėti į savo būseną ir galimybę vairuoti“, – sakė Kęstutis Makaravičius.

Bus įmanoma patikrinti pažymas

„Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas sakė, kad pokyčių jau tikrai reikėjo. Šiuo metu, nors visiems vairuotojams reikia medicininės pažymos, tačiau niekas tiksliai nepatikrina, ar ji dar galioja.

Transporto eismas Vilniuje

„Visiems vairuotojams reikia turėti galiojančią sveikatos pažymą, bet nėra jokios galimybės patikrinti, ar visi vairuotojai turi sveikatos pažymą. Prievolė yra, bet ar ją vykdo vairuotojai, tai visiškai neaišku. Tas pokytis leis įgyvendinti administravimą, kad tiems, kurie neturi galiojančios medicininės pažymos, būtų stabdomas vairuotojo pažymėjimas. Atnaujinus pažymą, automatiškai būtų atnaujintas vairuotojo pažymėjimas.

Tarkim, turite sveikatos pažymą, kuriai liko galioti 2 metai, bet atėjote išsilaikyti dar motociklo teisių. Jas gaunate 10 metų, tada teoriškai jūs galite būti 8 metus be sveikatos patikrinimo“, – pasakojo pašnekovas.

Saulius Šuminas

Pasak S. Šumino, į „Regitrą“ dėl to nereikės papildomai kreiptis, nes atnaujinus sveikatos pažymą, vairuotojo pažymėjimas atsinaujins automatiškai.

„Net ir jaunam žmogui dėl tam tikrų ligų sveikatos pažyma gali būti išduodama 5 metams. Kuo vyresnis žmogus, tuo dažnesnis sveikatos patikrinimas. Tokia tvarka galiojo visą laiką, tiesiog dabar bus galima patikrinti, ar pažyma galioja, ir sustabdyti vairuotojo pažymėjimą, kol patikros nėra“, – paaiškino S. Šuminas.

Gydytojo teigimu, dažnesnė medicininė patikra senjorams – būtina

Trumpam laikui medicininė pažyma, pasak šeimos gydytojo Valerijaus Morozovo, išduodama nebūtinai tik vyresniems žmonėms. Taip gali nutikti ir jauniems žmonėms, turintiems sveikatos problemų.

„Tokiu atveju numanome, kad sutrikimas gali blogėti, pavyzdžiui, psichiatrinė būklė. Esu išdavęs ir tokių pažymėjimų, kurių galiojimas yra 3 mėnesiai, nes žmogui reikia socializuotis, bet nežinome, kas bus už 3 mėnesių. Dėl to padarome komisiją su keliais gydytojais ir nusprendžiame, kiek galime leisti vairuoti“, – sakė gydytojas.

Valerijus Morozovas

Reikalavimas dažniau tikrintis sveikatą vyresniems žmonėms – nėra laužtas iš piršto. 60-mečiui, pasak gydytojo, rizika patirti infarktą, insultą ar regos, klausos sutrikimą per 10 metų, yra daug didesnė nei jaunam žmogui. Todėl vyresniems medicininė pažyma nėra suteikiama 10-čiai metų.

„Todėl tos patikros dažnesnės, kad vėliau niekas nepyktų, kas leido vairuoti senjorui, kuris turi kataraktą ir mato tik 3 metrus į priekį. Prieš 10 metų leido, bet per tą laiką katarakta galėjo smarkiai pablogėti“, – kalbėjo V. Morozovas.

Būna ir taip, kad vairuoti leidžiama, tačiau su tam tikrais apribojimais. Tarkime, 7 km aplink savo gyvenamąją vietą, nevažiuojant į automagistralinius kelius. Tai leidžia senjorui važiuoti į vietinę parduotuvę, bet neleidžia važiuoti į automagistralę.

„Bėgant metams ligų tikimybė dažnėja. Todėl visiškai normalu, kad 70 metų žmogui sveikatą reikia tikrintis kas 2 metus“, – sakė šeimos gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)