Dvigubai daugiau pacientų

Pasak gydytojo, jau nuo antradienio ryto traumatologai turėjo itin daug darbo. Vien per parą kreipėsi 368 pacientai, iš jų 214 kreipėsi dėl traumų.

„Šis skaičius beveik dvigubai viršijo prieš tai buvusios dienos normą. Labai pasikeitė traumų pobūdis, iš 214, 38 buvo stacionarizuoti į trauminius skyrius, su ilgųjų galūnių kaulų lūžiais, čiurnos srities lūžiais, ypač daug riešo srities lūžių. Tokiems pacientams prireikia operacijos. Tuos, ką galima buvo paleisti, paleidome namo. Bet darbo buvo labai daug“, – sakė A. Šulnius.

Jei galūnė deformuota, iškart tinsta, labai skauda, galima įtarti lūžį bei kviesti pagalbą, o ne bandyti eiti toliau su lūžusia galūne.

Trauma

Krisdamas žmogus dažniausiai susilaužo kaulus, pasitempia raiščius ar susimuša kitas vietas. Visgi pavojingiausia yra susitrenkti galvą.

„Būtina pasirodyti medikams, kai po galvos sumušimo žmogus praranda sąmonę, atsiranda pykinimas, blogumo jausmas – tai rodo, kad yra galvos smegenų sutrenkimo požymiai. Tada reikėtų nieko nelaukiant pasirodyti gydytojui“, – kalbėjo pašnekovas.

Nepamirškite sumuštos vietos šaldyti

Susitrenkus galūnę, bet visgi nematant poreikio kreiptis pas gydytoją, reikėtų ją parišti arba kuo nors subintuoti, nepamiršti šaldyti. Tai reikėtų daryti intervalais, per valandą šaldant 20–30 minučių.

Plikledis Vilniaus gatvėse

Jei tinimas, skausmas stiprėja, tai rodo, kad trauma gali būti rimta, ir be gydytojų pagalbos neišsiversite.

Viena iš didžiausių klaidų šiuo metu, pasak gydytojo, jog į lauką eina tie žmonės, kurie tokiu oru turėtų kaip įmanoma labiau vengti išeiti iš namų.

„Ypač pagyvenę žmonės, kurie dėl kažkokių priežasčių išeina į gatvę, nors labai slidu. Tai patarčiau visų pirma neiti, palaukti, kol sąlygos bus geresnės. Paprašyti artimųjų, jaunesnių žmonių aprūpinti vaistais, maistu“, – sakė A. Šulnius.

Pagyvenusiems žmonėms dažniau lūžta ilgieji kaulai, ypač šlaunikaulis. Po to prireikia operacijos bei ilgo gydymo, gulėjimo lovoje, o tai itin pablogina senjorų sveikatą.

„Saugokitės, nevirskite ir nepakliūkite pas ortopedus traumatologus“, – artėjančių švenčių proga laidoje linkėjo gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją