Apie tai, kad vis daugiau sergančių RSV, antradienį laidoje „Delfi tema“ kalbėjo Kauno klinikų vaikų ligų gydytoja doc. dr. Lina Jankauskaitė. Šis virusas, pasak gydytojos, nėra naujas, tačiau šiuo metu atliekama daugiau testų jam ištirti, todėl apie jį girdime vis dažniau.

RSV sukelia peršalimo simptomus, tačiau gali būti pavojingas rizikos veiksnių turintiems vaikams.

„Šiuo metu jis geriau aptinkamas, daugiau ligoninių ir poliklinikų gali jį nustatyti, todėl girdime, kad juo dažniau sergama. Bet iš esmės, labai daug peršalimo susirgimų iki kovido sukeldavo RSV. Labiausiai visi bijo kūdikių iki 6 mėnesių ir vaikų, turinčių gretutinių ligų, užsikrėtimo. Tokiu atveju šis virusas gali sukelti sunkią ligą. Sveikiems vaikams jis sukels peršalimo simptomus“, – laidoje kalbėjo pašnekovė.

Santaros klinikų Vaikų ligų gydytoja Inga Ivaškevičienė taip pat pasakojo, kad RSV didesnes problemas dažniausiai sukelia vaikams.

Inga Ivaškevičienė

„Be gripo turime kitų infekcinių ligų. Viena iš jų, kuri tarp vaikų dabar labai siaučia, yra RSV. Tai respiracinis sincitijaus virusas, kuris susargdina vaikus ir kelia mums papildomai išūūkių. Bet, priešingai nuo kitų infekcinių ligų, nuo RSV profilaktikos dabar neturime. Jei susiduria potencialiai imlūs asmenys, tai ir tikėtina, kad jie susirgs. Dažniausiai problemas ši liga sukelia vaikams. Vyresni serga, bet įprastai serga daug lengviau“, – trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijos surengtoje spaudos konferencijoje sakė Inga Ivaškevičienė.

Vien per savaitę – 146 RSV atvejai

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 48-tą šių metų savaitę ŪVKTI simptomus jaučiantiems pacientams iš viso buvo paimta 611 ėminių, iš kurių 143-uose ėminiuose buvo aptiktas A tipo gripo virusas ir 146-uose – respiracinis sincitinis virusas (RSV).

NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad šiuo metu ne tik Lietuvoje, bet ir visoje ES auga gripo ir RSV sukeltos infekcijos atvejų skaičiai. Šiemet šalyje sergamumo sezonas prasidėjo anksčiau nei iki COVID-19 ligos pandemijos. Ankstyvesnė sergamumo sezono pradžia šiemet buvo ir pietų pusrutulyje.

Kaip rašoma JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro puslapyje, žmonėms, užsikrėtusiems RSV, simptomai paprastai pasireiškia per 4–6 dienas nuo užsikrėtimo.

Respiracinis sincitinis virusas

Ligos simptomai

– Bėganti nosis;
– Apetito sumažėjimas;
– Kosėjimas;
– Čiaudėjimas;
– Karščiavimas;
– Švokštimas;

Šie simptomai dažniausiai pasireiškia etapais, o ne visi iš karto. Labai jauniems kūdikiams, sergantiems RSV, vieninteliai simptomai gali būti dirglumas, sumažėjęs aktyvumas ir kvėpavimo sutrikimai.

Beveik visi vaikai iki antrojo gimtadienio turės RSV infekciją, rašoma cdc.com. Dauguma RSV infekcijų praeina savaime per savaitę ar dvi.

Specifinio RSV infekcijos gydymo nėra, nors mokslininkai stengiasi sukurti vakcinas ir antivirusinius vaistus.

Kas gali palengvinti sirgimą

Valdykite karščiavimą ir skausmą naudodami nereceptinius karščiavimą mažinančius ir skausmą malšinančius vaistus, tokius kaip acetaminofenas arba ibuprofenas, rašoma cdc.com. Niekada neduokite aspirino vaikams.

Sergantis vaikas

Gerkite pakankamai skysčių. Žmonėms, sergantiems RSV infekcija, svarbu gerti pakankamai skysčių, kad būtų išvengta dehidratacijos.

Prieš duodami vaikui nereceptinių vaistų nuo peršalimo, pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku.

RSV gali sukelti rimtesnių sveikatos problemų

RSV taip pat gali sukelti sunkesnių infekcijų, tokių kaip bronchiolitas, smulkiųjų plaučių kvėpavimo takų uždegimas ir pneumonija, plaučių infekcija. Tai dažniausia bronchiolito ir pneumonijos priežastis jaunesniems nei 1 metų vaikams.

Sveikiems suaugusiems ir kūdikiams, užsikrėtusiems RSV, paprastai nereikia gultis į ligoninę. Tačiau kai kuriuos žmones, sergančius RSV infekcija, ypač vyresnius suaugusiuosius ir jaunesnius nei 6 mėnesių kūdikius, gali tekti hospitalizuoti, jei jiems sunku kvėpuoti arba jie netekę daug skysčių.

Sunkiausiais atvejais žmogui gali prireikti papildomo deguonies, lašelinių ar net intubacijos su mechanine ventiliacija. Daugeliu atvejų hospitalizacija trunka tik kelias dienas.

Kaip plinta šis virusas?

RSV yra užkrečiama infekcinė liga. Užsikrėsti galima nuo sergančio žmogaus, kuris kosėja arba čiaudi, o viruso lašeliai patenka į akis, nosį ar burną.

Užsikrėsti galima ir per tiesioginį kontaktą su virusu, pavyzdžiui, bučiuojate RSV sergančio vaiko veidą. Virusas plinta ir per paviršius, pavyzdžiui, durų rankenas.

Žmonės, užsikrėtę RSV, paprastai yra užkrečiami 3–8 dienas ir gali užkrėsti kitus likus dienai ar dviems iki ligos požymių. Tačiau kai kurie kūdikiai ir žmonės, kurių imuninė sistema susilpnėjusi, gali toliau platinti virusą net po to, kai simptomų nebėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)