„Manau, kad reikia išsiaiškinti tai, kas buvo. Aš tikrai abejoju, matydamas tas baudų sumas, kad Konkurencijos taryba būtų neįsivertinusi, kokio masto čia yra klausimas. Tai tikiuosi, kad tie procedūriniai dalykai bus išaiškinti, nes jie yra svarbūs visiems: ir politikams, ir ministerijoms, ir valstybės tarnybai. Visiems, kas bendradarbiaujame su visokiomis asociacijomis “, – trečiadienį žurnalistams teigė A. Dulkys.

Ministras akcentuoja, kad šioje situacijoje dar yra nemažai neatsakytų klausimų.

„Ne procedūrose didžiausia esmė. Galime turėti auksinius įstatymus, puikiausias procedūras – aš matau kol kas dar neatsakytus klausimus, ar tikrai nebuvo susitarimų. Koks mechanizmas bebūtų, ar nebuvo tartasi, ar nebuvo tartasi neskaidriai, ar nebuvo kažkokių žaidimų, susitarimų nesąžiningu žmonių atžvilgiu, vaistų vartotojų atžvilgiu, nes Lietuvoje yra 1 mln. žmonių, netgi daugiau, kurie dalyvauja kompensuojamų vaistų sistemoje. Tai įsivaizduokite, kokiam žmonių skaičiui tai yra svarbu“, – pabrėžė jis.

A. Dulkys akcentuoja, kad svarbiausia šioje situacijoje yra skaidrumas, todėl turi būti atsakyti visi klausimai.

„2023 metais iš PSDF mes 490 mln. eurų skiriame kompensuojamiems vaistams. Tai įsivaizduokite, kokios čia yra sumos ir kaip yra svarbu, kad sistemoje būtų viskas skaidru. Tai, man atrodo, pagrindinis klausimas yra skaidrumas, visi turi tiksliai atsakyti, ar tikrai nieko nebuvo daroma užkulisiuose, ar tikrai buvo duomenys pateikiami skaidriai“, – sakė jis.

ELTA primena, kad gruodžio 13 d. Konkurencijos taryba nustatė, jog Lietuvos vaistinių asociacija (LVA) ir 8-ios vaistais prekiaujančios bendrovės susitarė dėl kompensuojamųjų vaistų antkainių.

Taryba aiškina, kad 2017 m. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), nusprendusi įvertinti, ar reikia keisti vaistinių preparatų mažmeninės ir didmeninės prekybos antkainius, paprašė LVA pateikti ekonominiais skaičiavimais pagrįstus antkainių pasiūlymus. Tarpininkaujant asociacijai, vaistais prekiaujančios bendrovės tarpusavyje suderino ministerijai pateiktus kompensuojamųjų vaistų antkainius, tariamai pagrįstus įmonių veiklos kaštais.

Už Konkurencijos įstatymo ir Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo pažeidimą iš viso skirta baudų už daugiau kaip 72 mln. Eur.

Tuo metu „Gintarinė vaistinė“ ir „Limedika“ atstovai antradienį išplatino pranešimą, kad toks sprendimas neturi teisinio pagrindo, esą įmonės niekada nėra sulaukusios SAM kvietimo ar prašymo pateikti pasiūlymus dėl antkainių. Bendrovės tikina, kad formuodamos savo pasiūlymus neperžengė konfidencialumo ribų, nesikeitė jautria komercine informacija su savo konkurentais, nesitarė dėl antikonkurencinių veiksmų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją