Farmacijos įstatymo pataisas balsavo 89 Seimo narių, prieš buvo vienas, o 23 susilaikė.

Dabar „lubas“ nustatys Vyriausybė, atsižvelgusi į naujus kriterijus, taip pat į kompensuojamųjų vaistų ir medicinos priemonių prieinamumą bei namų ūkių išlaidų jiems pokyčius, valstybės ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų finansines galimybes.

Seimas nustatė, kad į kompensuojamųjų vaistų kainyną būtų įrašomi vaistai, kurių priemokos atitiks vieną iš dviejų kriterijų.

Vienu atveju paciento priemoka neturi viršyti 25 proc. vaistų bazinės kainos ir praėjusių metų 15 proc. vidutinės kompensuojamųjų vaistų kainos, taip pat ji neturi būti didesnė negu Vyriausybės nustatyta didžiausia paciento priemoka už pakuotę.

Vaistai nuo skausmo

Kitu atveju paciento priemoka už vieno tiekėjo sudėtinį vaistą negalės viršyti 15 proc. praėjusių metų vidutinių kompensuojamųjų vaistų kainų sumos ir Vyriausybės nustatytos didžiausios priemokos už pakuotę, o už dviejų ir daugiau tiekėjų sudėtinį vaistą – neviršytų jo sudedamųjų dalių didžiausių priemokų sumos.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys sako, kad pataisos pablogins žmonių pasirinkimo galimybes, o Sveikatos reikalų komiteto narė konservatorė Jurgita Sejonienė tikino, kad žmonės ir toliau bus skatinami pirkti pigiausius vaistus.

Jurgita Sejonienė

„Tai žingsnis į priekį nuo to, ką turėjome ir kas yra dabar“, – teigė Regionų frakcijos atstovas Remigijus Žemaitaitis.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, nauja tvarka sutaupys 18,5 mln. eurų valstybės lėšų, jomis būtų galima kompensuoti naujus vaistus, kurių vertinimas šiuo metu atliekamas ir laukiama sprendimo dėl jų kompensavimo.

Vaistų kainodarą ir kompensavimo tvarką siūloma keisti, nes, sveikatos apsaugos viceministro Aurimo Pečkausko teigimu, dabartinė tvarka nepakankamai skatina vaistų tiekėjus konkuruoti, todėl vaistų kainos nemažėja.

Pacientų atstovai sako, kad priėmus naują tvarką būtų taupoma jų sąskaita.

Konstitucinis Teismas yra nurodęs iki 2023 metų patvirtinti naują vaistų kainodaros ir kompensavimo tvarką, nes dabar nėra aiškių kriterijų, o Vyriausybė nustato kompensuojamųjų vaistų bazines kainas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją