Palyginus pastarųjų savaičių (47-osios ir 48-osios) duomenis, matyti, kad padidėjo tiek gripo, tiek ŪVKTI, tiek COVID-19 ligos atvejų skaičiai.

Praėjusią savaitę mažiausias sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis užregistruotas Utenos apskrityje (670,5 atvejo 100 tūkst. gyv.), didžiausias – Kauno apskrityje (1528 atvejo 100 tūkst. gyv.). Epideminis sergamumo lygis pasiektas 8-iose savivaldybėse: Kėdainių r., Kauno m., Šilutės r., Kazlų Rūdos sav., Panevėžio m., Šiaulių m., Jurbarko r., Visagino sav. Lapkričio 21–27 d. Kazlų Rūdoje ir Jurbarko r. buvo užfiksuoti didžiausi sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 ligos rodikliai.

Pastarąją savaitę į ligonines dėl gripo pateko 38 žmonės, iš kurių 26 priklausė 0–17 metų amžiaus grupei. Intensyviosios terapijos skyriuje buvo gydomi 4 asmenys, iš kurių 2 priklausė 2–17 m. amžiaus grupei. Savaitę prieš tai (lapkričio 21–27 d.) į šalies ligonines buvo paguldytas 21 pacientas, iš kurių 16 nepilnamečių.

Gripas

Nustatoma daugiau respiracinio sincitinio viruso (RSV) atvejų

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 47 šių metų savaitę ŪVKTI simptomus jaučiantiems pacientams iš viso buvo paimti 382 ėminiai, iš kurių 26-uose ėminiuose buvo aptiktas A tipo gripo virusas, 1-ame – B tipo gripo virusas ir 82-uose – respiracinis sincitinis virusas (RSV).

RSV – labiausiai paplitęs virusinis patogenas

RSV sukelia kvėpavimo takų ligas įvairaus amžiaus žmonėms. Ši infekcija gali pasireikšti tik paprasčiausio peršalimo simptomais: sloga, kosuliu ir neaukšta temperatūra, tačiau dažniausiai RSV minimas kaip sukeliantis apatinių kvėpavimo takų infekciją – bronchiolitą (smulkiųjų bronchų uždegimą) ar pneumoniją (plaučių uždegimą). Infekcija ypač pavojinga naujagimiams ir kūdikiams. RSV infekcijos protrūkiai dažniausiai prasideda rudenį ir baigiasi pavasarį. Šiuo metu didelis sergamumas ŪVKTI registruojamas tarp vaikų, dalis jų patenka į ligonines. RSV atvejų skaičiaus didėjimas šiuo metu registruojamas ir kitose Europos šalyse.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 46-ą metų savaitę iš 57 670 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 3 551buvo teigiamas (A tipo gripas sudarė 94 proc., B tipo – 6 proc.).

Primename, kad efektyviausia apsauga nuo gripo yra skiepai, tad rekomenduojama nedelsti ir dėl skiepų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Gripo sezono metu taip pat rekomenduojama:

Laikytis rankų higienos taisyklių: kuo dažniau plauti rankas, ypač slaugant ligonį, prieš valgį ar palietus galimai užkrėstą daiktą.

Kosėjant ir čiaudėjant, užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas.

Asociatyvioji nuotr.

Dažnai vėdinti bei drėgnu būdu valyti patalpas (tiek gyvenamąsias, tiek visuomenines).

Susirgus rekomenduojama nesigydyti patiems, neleisti vaikų į ugdymo įstaigas, o kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Susirgus gripu dėvėti medicininę kaukę, kuri padės sulaikyti kvėpavimo takų sekretą kosint ar čiaudint. Sveiki žmonės, slaugydami sergantį asmenį, taip pat turėtų dėvėti medicinines kaukes.

Medicinines veido kaukes arba respiratorius rekomenduojama dėvėti viešose uždarose vietose: paslaugų teikimo vietose, renginiuose, maldos namuose, viešajame transporte ir kitose uždarose vietose, kurios prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių. Veido apsaugos priemones privaloma dėvėti asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją