Pasauliui minint AIDS dieną, specialistai akcentuoja, jog, norint išvengti šios ligos, svarbiausia – prevencija bei primena, kad šiandien ji yra valdoma vaistais, tad svarbiausia yra nedelsti išsitirti ir pradėti gydymą. Tai ne tik garantuos visavertį gyvenimą sergantiems žmonėms, bet ir užkirs kelią infekcijos plitimui.

Pasak specialistų, Lietuvoje, kaip rodo statistika, pastaruoju metu ŽIV dažniausiai plinta per lytinius santykius, tad būtina kalbėti apie tai su jaunimu.

„Lytinis švietimas yra kertinis akmuo, siekiant stabdyti praėjusiame amžiuje prasidėjusią AIDS epidemiją. Turime kalbėti su jaunuoliais artimoje aplinkoje, kad saugus, atsakingas elgesys yra galimybė apsaugoti jų sveikatą“, – sako specialistai.

Epidemiologai primena, jog ŽIV plinta trimis būdais: lytinių santykių metu, taip pat – per kraują, t. y. dalijantis užkrėstais švirkštais ar adatomis, perpilant kraują, atliekant invazines procedūras nesteriliais įrankiais. Trečiasis, kuris registruojamas žymiai rečiau, – kai ŽIV užsikrėtusi motina užkrečia savo vaiką nėštumo, gimdymo metu arba žindydama.

Todėl specialistai akcentuoja prevenciją: ypatingai svarbu vengti atsitiktinių lytinių santykių, jų metu visada naudoti prezervatyvus. Siekiant išvengti per kraują perduodamo ŽIV, rekomenduojama nesinaudoti kitų panaudotais (nesteriliais) švirkštais ar adatomis, manikiūro, pedikiūro, tatuiruočių darymo ar kitais instrumentais. Specialistams, atliekantiems invazines procedūras, būtina naudoti asmenines apsaugos priemones ir vengti mikrotraumų.

NVSC specialistai pabrėžia, jog neįkainojamą reikšmę įgauna ankstyva ŽIV diagnostika, kuri leidžia laiku pradėti gydymą ir apsaugoti kitus nuo užsikrėtimo.

„Šiandien ŽIV ir AIDS nebėra mirties nuosprendis. Užsikrėtę ŽIV ir sergantys AIDS žmonės gyvena pilnavertį gyvenimą ir sulaukia senatvės, kadangi yra gydymas. Labai svarbu, kad gydymas ne tik sustabdo ligos progresavimą, suteikia žmonėms galimybę ir toliau pilnavertiškai gyventi, bet ir užkerta kelią tolesniam infekcijos plitimui. Tad svarbiausia tirtis ir pradėti gydytis“, – ragina NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas, Giedrė Aleksienė.

Giedre Aleksienė

Pasitikrinti dėl ŽIV pirmiausia rekomenduojama: žmonėms, turėjusiems lytinių santykių su užsikrėtusiu ŽIV asmeniu, taip pat turintiems vieną ir daugiau atsitiktinių lytinių partnerių per mėnesį, vyrams, turintiems lytinių santykių su vyrais, asmenims, praeityje vartojusiems ar tebevartojantiems švirkščiamąsias narkotines ir psichotropines medžiagas ir jų lytiniams partneriams, taip pat sergantiems sifiliu, gonorėja, chlamidioze ir lytinių organų pūsleline.

Dėl ŽIV pasitikrinti galima greitaisiais savikontrolės testais, kuriuos galima įsigyti vaistinėse ir e-parduotuvėse. Greitieji ŽIV testai yra patikimi. Greituoju testu gavus teigiamą rezultatą, būtina šį rezultatą patvirtinti kitu tyrimo metodu, todėl reikia nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją. Taip pat dėl ŽIV nemokamai galima pasitikrinti atlikus atrankinį greitąjį ŽIV testą nevyriausybinėse organizacijose, žemo slenksčio paslaugų kabinetuose ir laboratorinį kraujo tyrimą sveikatos priežiūros įstaigoje.

NVSC primena, kad nuo 1988 m. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) iniciatyva kiekvienais metais gruodžio 1-ąją minima Pasaulinė kovos su AIDS diena. Tai galimybė žmonėms visame pasaulyje vienytis valdant ŽIV, parodyti solidarumą ir paramą sergantiems. Šių metų šūkis yra „Metas lygybei“. Juo norima atkreipti šalių dėmesį į didėjančius pagrindinių ŽIV paslaugų prieinamumo netolygumus ir ragina veikti kartu, siekiant sumažinti nelygybę ir sustabdyti ŽIV infekcijos plitimą pasaulyje.

NVSC duomenimis, per trejus metus (2019–2021 m.) sergamumo ŽIV rodiklis sumažėjo nuo 5,4 iki 4,3 atvejų 100 tūkst. gyventojų; daugėja ŽIV užsikrėtusių moterų bei pasikeitė vyraujantis ŽIV plitimo būdas – jau keli metai iš eilės vyrauja lytiniai santykiai.

Iš viso (per visą ŽIV registravimo laikotarpį) iki š. m. lapkričio 1 d. Lietuvoje užregistruoti 3 783 ŽIV užsikrėtę žmonės, iš kurių vyrų 3,5 karto daugiau nei moterų – atitinkamai 2 934 vyrai ir 849 moterys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją