Apie šį įvykį plačiau portalui „Delfi“ papasakojęs VŠĮ Akmenės rajono greitosios medicinos pagalbos centro direktorius paramedikas Justinas Stašys ir tuo pačiu pasidalijo vertingais patarimais, ką daryti, kai žmogus netenka sąmonės, taip pat, koks elgesys gali sutrukdyti kažkam išgelbėti gyvybę.

Prisimindamas įvykį J. Stašys pasakojo, kad Šiaulių greitosios medicinos pagalbos stoties dispečerinė sulaukė skambučio, jog žmogus namuose prarado sąmonę ir nebekvėpuoja.

„Kadangi artimieji buvo labai orientuoti, tikrai nepanikavo taip, kaip panikuoja kiti, ir dispečerinė puikiai atliko savo darbą – kaip ir visada davė nurodymus, ką daryti iki atvykstant GMP, žmogų pavyko ir išgelbėti. Į įvykio vietą nuvažiavo dvi kompetetingos brigados“, – pasakojo J. Stašys.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad artimieji atidžiai klausė, ką sako dispečeriai, darė širdies masažą ir svarbiausia – atliko jį kokybiškai.

„Tai buvo keisčiausia, nes dažnai žmonės širdies masažą daro neteisingai. Šie darė viską teisingai ir tai tikrai turėjo įtakos, – įsitikinęs J. Stašys. – Dispečeris jiems aiškino, ką daryti, kartu skaičiavo, patarė, kokiu gyliu ir kaip spausti [krūtinės ląstą], kaip viską daryti, kad neprispaustų skrandžio srities, kad turinio nepatektų į kvėpavimo takus“.

Šia gražia istorija Akmenės rajono greitosios medicinos pagalbos centras pasidalijo ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. J. Stašys sakė, kad istoriją nuspręsta paviešinti, nes visi, kurie prisidėjo prie žmogaus gaivinimo – pradedant GMP dispečeriu, artimaisiais, baigiant atvykusioms brigadoms – darbą atliko puikiai.

Pacientą išgelbėti padėjo skubiosios medicinos pagalbos specialistė Gintarė Pralgauskienė, skubiosios medicinos pagalbos paramedikas Liutauras Balseris, paramedikas Augustas Pralgauskas ir būsimas paramedikas brigados narys Virginijus Raugalas.

J. Stašys patarė visiems, kurie atsiduria šalia sąmonės netekusio žmogaus, stengtis visų pirma išlikti kuo ramesniais ir kaip įmanoma labiau klausyti dispečerio nurodymų ir juos vykdyti.

„Yra buvę atvejų, kai žmonės labai panikuoja ir tik ragina skubėti vykti, bet nesupranta, kad dispečeris jau brigadą būna išsiuntęs ir toliau renka informaciją. Brigada važiuoja, radijo ryšiu vis atnaujinami duomenys apie būklę.

Mes šią istoriją paviešinome ir tam, kad paskatintume žmones patiems kažką daryti – tada bus ir rezultatas“, – patikino Akmenės rajono GMP centro vadovas.

Paklaustas, ką daryti, pamačius netekusį sąmonės žmogų, J. Stašys patarė patikrinti, ar žmogus kvėpuoja.

„Būtų idealu, jeigu pačiuoptų ir centrinį pulsą, tačiau žmogaus, tapusio tokio įvykio liudininku, ir paties pulsas bus labai didelis, tad jis gali net nesuprasti, ar jis yra, ar ne.

Tam, kad patikrintum kvėpavimą, reikia palenkti ausį prie burnos ir pasiklausyti iki 10 sekundžių, ar yra įkvėpimai, ar nėra. Jeigu įkvėpimų nėra, tikrai tuoj pat dingsta pulsas ir masažą reikia daryti. Be abejo, negalima to sumaišyti su traukuliais, nes pasitaiko atvejų, kai pradinį gaivinimą atlieka ir gyviems žmonėms, kuriems nereikia“, – pastebėjo medikas.

Jeigu žmogus užspringsta, tai suprasti kol jis yra sąmoningas, anot pašnekovo, galima pagal tai, kad jis susigriebia už gerklės. Be to, neretai užspringę žmonės tokiu atveju lekia į lauką, tikėdamiesi įkvėpti oro.

„Tokiu atveju žmogaus reikia paklausti: „Ar tu užspringai?“ ir nuraminti: „Aš tau padėsiu“. Taip pat reikia kviesti greitąją. Protingiausia – pasidėti telefoną šalia, įsijungti garsiakalbį ir, pats svarbiausias dalykas – nurodyti tikslų adresą, nepadėti ragelio, tada dispečeris pasakys, ką daryti“, – rekomendavo J. Stašys.

Kartu jis priminė, kad, jeigu esate viešoje vietoje ir matote sąmonės netekusį žmogų, turėtumėte nepamiršti, kad daug kur jau yra automatiniai išoriniai defibriliatoriai. Tada svarbu bandyti situaciją valdyti.

„Jeigu pasakysime: „Kas nors atneškite automatinį išorinį defibriliatorių“, tai savanorių neatsiras. Reikia suvaldyti minią, kuri stovi ir žiūri ar filmuoja ir ranka parodyti: „Konkrečiai tu kviesk apsaugos darbuotoją“ – gal jis atneš defibriliatorių, jei tai yra parduotuvė, „Tu skambini greitajai“, „Tu pradedi masažą“. Reikia nebijoti duoti nurodymus“, – teigė medikas.

Kartu jis paragino žmones nepiktnaudžiauti GMP ir nekviesti medikų be būtino reikalo.

„Rajone yra 2–3 brigados. Jeigu jos visos išvyktų ir dar be būtino reikalo, gali ir nebebūti, kam išgelbėti gyvybės“, – įspėjo medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją