Iki šiol nustatyti 22 pažeidimai, baudos paskirtos 12-kai platintojų, tačiau už tokius pažeidimus licencijos atimti šiuo metu negalima.

„Mes nesitikėjome, kad verslas gali būti tiek nesąžiningas ir tiek ieškoti ir atrasti būdų apeiti įstatymo nuostatas“, – trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete teigė tarnybos direktorė Goda Aleksaitė.

„Mes galėjome nubausti tik tais atvejais, kai buvo akivaizdūs pažeidimai dėl elektroninių cigarečių su skoniais ir kvapais. Dabar tie skoniai ir kvapai yra nuslepiami ir mums tenka įrodinėjimo pareiga, kad būtent „Bora bora“ yra citrinų ar bananų skonio“, – kalbėjo tarnybos vadovė.

Ji taip pat pabrėžė, kad kol kas jokia institucija Lietuvoje negali pateikti įrodymų, kad elektroninėse cigaretėse yra ne tabako, o kitų draudžiamų skonių ir kvapų.

Elektroninės cigaretės

G. Aleksaitės teigimu, todėl tarnyba kreipėsi į Danijos institutą, kuris šią savaitę pateikė įrodymus, kad 16 elektroninių cigarečių bandiniuose paslėpti skoniai ir kvapai: „Todėl šiandien mes jau galėsime įspėję platintojus bausti už paslėptą skonį ir kvapą“.

Komiteto narius G. Aleksaitė informavo, kad nuo liepos, kai įsigaliojo draudimas prekiauti elektroninėmis cigaretėmis su įvairiais skoniais ir kvapais, buvo atlikti 25 patikrinimai, o 22 atvejais nustatyti pažeidimai.

12 bylų jau išnagrinėta ir platintojai arba pardavėjai nubausti: „Iš tų 12 net trys pakartotinai“. Baudos siekia nuo 750 eurų iki 1,5 tūkst. eurų.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja, atliekanti įstaigos vadovo funkcijas Gražina Belian pranešė, kad už tokius pažeidimus licencijos atėmimas kol kas nenumatytas.

Gražina Belian

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) departamento direktorius Žygintas Gretas taip pat pabrėžė, kad mokesčių inspekcija, administruodama akcizus, į juos „be abejo pasižiūri atidžiau“.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojas Vygantas Paigozinas akcentavo, kad kontrolės instrumentai yra riboti, todėl garantuoti elektroninių cigarečių siuntimą šimtu procentų yra neįmanoma.

„Problemų šitoje srityje matome, kad tie kontrolės instrumentai galimai ir riboti, turime galimybę tikrai labai ribotai įtakoti prekybą viduje Europos Sąjungos. (...) Visame sraute šimtų tūkstančių asmeninių skubių pašto siuntų tokių deklaracijų teikti neįmanoma, o praktikoje užtikrinti, kad šimtu procentų joks fizinis asmuo neparsisiųs tikrai negalime“, – kalbėjo jis.

Pataisas dėl elektroninių cigarečių ir jų pildyklių skysčius su kvapais uždraudimo 2019-jų rugsėjį inicijavo konservatoriai.

Parlamentarai siūlo ieškoti sprendimų: kalba ir apie draudimą

Konservatorius Vytautas Kernagis pabrėžė, kad šiandien nelegali elektroninių cigarečių prekyba yra ypač opi problema ir, anot jo, įmonės visiškai spjauna į visus egzistuojančius įstatymus.

Vytautas Kernagis

„Visa kova su elektroninėmis prasidėjo nuo to, kad mes priėmėme ir licencijavimo įstatymą, kuris įsigaliojo prieš gerus metus ir asociacijos tam pritarė. Ir lyg galvojome, kad galbūt to šešėlio sumažės, tačiau, kaip matome šiandien, įmonės, pardavinėjančios elektronines cigaretes, absoliučiai spjauna į visus egzistuojančius įstatymus“, – posėdžio metu kalbėjo V. Kernagis.

Konservatorius atkreipė dėmesį, kad šiuo metu internetu nepilnamečiai laisvai gali įsigyti tiek elektronines cigaretes, tiek ir elektroninių cigarečių pildykles su skysčiu, kuriame yra kvapiųjų medžiagų. Anot politiko, nelegali prekyba vyksta akivaizdžiai.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Aurelijus Veryga mano, kad vienas iš saugiklių – už prekybą elektroninėmis cigaretėmis ir elektroninių cigarečių pildyklėmis su skysčiu, kuriame yra kvapiųjų medžiagų bausti licencijos atėmimu. Taip pat, ragina jis, būtina gaminius parduotuvėse šiuos gaminius padaryti neprieinamais ir nematomais.

Aurelijus Veryga

„Seime yra užmarinuotas siūlymas dėl tabako gaminių, tai gal imkime, papildykime šiais gaminiais, kad jie būtų tiesiogiai neprieinami ir nematomi. Baigtųsi visi tie ecodūmai, staliukai spalvoti su stiklinėmis vitrinomis, kur vaikai ten trainiojasi aplink. Ne Kinijoje, o pas mus Maximoje pridėliota gėlyčių, bananiukų ir kitokių dalykiukų. Tai galima papildyti įstatymą šiais gaminiais ir neliks to viliojimo, blizgučių rodymo“, – siūlė A. Veryga.

Taip pat, ragino A. Veryga, galima pritaikyti ir žymėjimo ir atsekamumo sistemą.

„Bent jau Lietuvoje gaminiams, žinosime, kas iš kur atsirado, kas kur kaip pardavė, kaip kad buvo tabako gaminiams sukurta, kad gatvėje paėmęs pakuotę gali žinoti, kur buvo parduota, kas atvežė ir taip toliau“, – sakė parlamentaras.

„Tai sprendimo būtų tikrai yra visokių, o jei paaiškės, kad ir šitie neveikia, tai aš tikrai būčiau šalininkas, kad jų atsisakyti apskritai“, – pridūrė politikas.

Nors „laisvietė“ siūlymams pritaria, draudimą vadina absurdu: suaugę žmonės turi teisę naudotis šiomis priemonėmis

Siūlymus palaikė ir parlamentarė, Seimo Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė. Vis tik, anot jos, kalbėti apie draudimą yra absurdas.

Morgana Danielė

„Kalbėkime apie mokslu pagrįstus sprendimus – apie pakuočių suvienodinimą, nerodymą prekybos vietose, spalvingų reklamų, spalvingų punktų panaikinimą. Labai greitai uždrausti yra gana paprastas kelias, bet šiandien jis neveikia. Ir pradedama kalbėti apie pačių aparatų draudimą, tai yra absurdas. Uždrausti aparatus, nes kažkas parduoda nelegaliai nepilnamečiams, suaugę žmonės turi teisę naudotis šiomis priemonėmis“, – sakė ji.

SRK pirmininko Antano Matulo nuomone, šiam klausimui spręsti vertėtų sudaryti darbo grupę. Taip pat tiek, pažymi jis, tiek verslo atstovai, tiek tėvai turėtų prisiimti atsakomybę.

Antanas Matulas

„Aš noriu dar kartą kreiptis į verslo atstovus prisiimti atsakomybę ir nebandyti apeidinėti įstatymus, nes mes esame pasiryžę netgi registruoti įstatymo pataisas ir siekti, kad elektroninės cigaretės Lietuvos rinkoje būtų uždraustos. Prašau tarnyboje sustiprinti kontrolę, per dvi savaites pateikti konkrečius siūlymus, kokių priemonių, instrumentų reikėtų“, – dėste A. Matulas.

„Prašysime sveikatos ir švietimo ministerijos sudaryti darbo grupę arba patys sudarysime ir išnagrinėsime visus įstatymo projektus, kuriuos reikėtų keisti, tobulinti. (...). Situacijos nepaliksime ramybėje“, – kalbėjo politikas bei pridūrė, kad atsakingiau į situaciją turėtų pasižiūrėti ir nepilnamečių tėvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)