Jungtinių Tautų agentūra nurodo, kad šie preparatai galėtų būti susiję su 66 vaikų mirtimi Gambijoje.

PSO taip pat įspėjo, kad šie užteršti vaistai galėjo būti platinami ir kitose šalyse, galbūt net visame pasaulyje.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas reporteriams sakė, kad minimi keturi preparatai „buvo potencialiai susieti su ūmiais inkstų pažeidimais ir 66 vaikų mirties atvejais“.

Pasak jo, PSO „atlieka tolesnį tyrimą su kompanija ir priežiūros institucijomis Indijoje“.

PSO trečiadienio įspėjime sakoma, kad keturi minimi produktai yra „Promethazine Oral Solution“, „Kofexmalin Baby Cough Syrup“, „Makoff Baby Cough Syrup“ ir „Magrip N Cold Syrup“.

Gambijos pareigūnai ketvirtadienį pradėjo rinkti paracetamolio ir prometazino sirupus iš namų ūkių kaimiškosiose vietovėse Vakarų Pakrantės ir Aukštutinės Upės regionuose.

Liepą pradėtas ir dar tęsiamas Gambijos Sveikatos apsaugos ministerijos tyrimas taip pat rodo, kad ūmių inkstų pažeidimų atvejus galėjo nulemti bakterija E. coli .

„Preliminarūs rezultatai... rodo, kad ūmių inkstų pažeidimų atvejus tikriausiai sukėlė paracetamolio ir prometazino sirupai“, – trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė nefrologas Abubacarras Jagne, vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos tyrimui.

Sveikatos apsaugos pareigūnai rugsėjo 23 dieną nurodė atšaukti visus vaistus, turinčius paracetamolio ar prometazino sirupo.