Organų donorystė ir transplantacija kai kuriems žmonėms reiškia galimybę išsilaisvinti iš varginančių ir būtinų gydymo procedūrų, o kitiems – tai vienintelė viltis toliau gyventi. Organų donorystė suteikia viltį kažkieno mamai, tėčiui, vaikui, dėdei, seneliui, draugei ar mylimajam pasveikti, džiaugtis gyvenimu, keliauti bei praleisti daugiau laiko su artimais ir brangiais žmonėmis. Organų donorystės dėka vieno žmogaus netektis gali suteikti naują viltį net 7 ligos išvargintiems pacientams.

„Organų donorai ir jų artimieji verti didžiausios pagarbos ir amžino dėkingumo. Todėl spalį, kai minima Europos organų donorystės diena, visoje Lietuvoje organizuojama daug įvairių renginių, skirtų prisiminti organų donorus ir padėkoti jų artimiesiems už kilnų apsisprendimą padovanoti mirusiųjų organus donorystei kitų gyvybei gelbėti. Stengiamasi pagerbti ir įvairių sričių medikus, kurie dirba itin atsakingoje – organų donorystės ir transplantacijos – srityje“, – sako Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorė Ieva Grybauskienė.

Spalio 7 d., penktadienį, Vilniaus Martyno Mažvydo bibliotekoje bus apdovanoti organų donorystei Lietuvoje nusipelnę žmonės ir organizacijos: šeimos, sunkiausią netekties akimirką pagalvojusios apie kitus ir sutikusios dovanoti prarasto artimo organus sergantiems žmonėms, asmenine patirtimi besidalijantys recipientai, medikai, žurnalistai ir kiti. Renginio metu taip pat bus paskelbti ir apdovanoti žurnalistų kūrybinio konkurso „Organų donorystei – TAIP!“ nugalėtojai. Konkursas jau trečius metus iš eilės organizuojamas kartu su Lietuvos žurnalistų sąjunga ir Nacionaline žurnalistų kūrėjų asociacija.

Penktadienio vakarą Lietuvos asociacija „Gyvastis“ visoje Lietuvoje degs žvakutes organų donorams atminti. Vilniuje žvakutės bus degamos 19 val. Vilniaus arkikatedros aikštėje.

Spalio 8 d., šeštadienį, nuo 14 val., Vilniuje prie Baltojo tilto, vyks pagrindinis Europos organų donorystės dienos minėjimo renginys. Jame visuomenės lauks koncertas, kuriame pasirodys RGuido, Gebrasy, Justė Kraujelytė, Evgenya Redko, taip pat donorų organus gabenančio sraigtasparnio pasirodymas. Specialias edukacijas ir pramogas renginio metu dovanos Vilniaus visuomenės sveikatos biuras, Raudonasis kryžius, Lietuvos asociacija „Gyvastis“, Lietuvos šaulių sąjunga, Kraujo centras, „Eurovaistinė“. Renginio svečiai bus vaišinami tikrais ukrainiečių virtais barščiais ir kareiviška koše, o skaniomis staigmenomis visus džiugins „Skanovė“, „Kauno Grūdai“.

Europos organų donorystės diena

Viso renginio metu bus galima pasirašyti sutikimus Donoro kortelei gauti.

Organų donorystei palaikyti šeštadienio vakarą trylika Lietuvos miestų nušvis žalia (organų donorystės) spalva. Pastatus ir tiltus apšvies 22 savivaldybės: Vilniaus, Mažeikių rajono, Prienų rajono, Radviliškio rajono, Utenos rajono, Rietavo, Biržų rajono, Švenčionių rajono, Kauno rajono, Tauragės rajono, Visagino, Elektrėnų, Klaipėdos rajono, Pakruojo rajono, Joniškio rajono, Raseinių rajono, Šiaulių rajono, Anykščių rajono, Vilkaviškio rajono, Jonavos rajono, Birštono ir Šakių rajono savivaldybės.

Spalio 9 d., sekmadienį, 12.30 val., už organų donorus, jų artimuosius, transplantacijas atliekančius gydytojus, žmonių, gyvenančių su transplantuotais organais, sveikatą visoje Lietuvoje bus aukojamos Šv. Mišios Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją