Lietuvos šaulius vienija bendras tikslas – kurti saugią ir klestinčią valstybę. Tam, kad valstybė klestėtų, joje turi būti žmogus. Jie sako, kad patys prasmingiausi darbai yra padaromi visiems kartu, o gerumas pritraukia dar daugiau gėrio.

„Lietuvos šaulių sąjungos narius vienija pilietiškumas, kuris pasireiškia aktyvia, nesavanaudiška veikla ir savanoryste. Šauliai nuosekliai dirba, kad nutikus nelaimei būtų tam pasirengę ir nuolat ieško būdų kaip padėti kitiems, tad donorystė ir jos skatinimas yra viena iš formų, kurią renkasi didelė dalis šaulių. Organų donorystė yra prasminga misija, suteikianti galimybę sergančiam asmeniui gyventi pilnavertį gyvenimą ir galbūt pratęsti donoro kilnius darbus“, – sako Mjr. Mindaugas Milius, Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės vadas.

Organų donorystė ir transplantacija kai kuriems žmonėms reiškia galimybę išsilaisvinti iš varginančių ir būtinų gydymo procedūrų, o kitiems – tai vienintelė viltis toliau gyventi. Organų donorystė suteikia viltį kažkieno mamai, tėčiui, vaikui, dėdei, seneliui, draugei ar mylimajam pasveikti, džiaugtis gyvenimu, keliauti bei praleisti daugiau laiko su artimais ir brangiais žmonėmis.

„Esame labai dėkingi Lietuvos šaulių sąjungai už visokeriopą palaikymą, iniciatyvumą ir aktyvumą. Organų donorystės dėka vieno žmogaus netektis gali suteikti naują viltį net 7 ligos išvargintiems pacientams. Žinoma, pasakyti kiek laiko sunkiai sergantiems recipientams reikės laukti transplantacijos – neįmanoma. Kai kurie žmonės laukia savaites ar mėnesius, kiti – kelerius metus, o dar kiti tinkamo organo taip ir nesulaukia“, – pažymi Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) direktorė Ieva Grybauskienė.

Organų donorystei TAIP taria tokie garsūs šauliai kaip Jakilaitis, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Stanislavas Stavickis-Stano, Arūnas Valinskas, Rita Miliūtė ir kiti.

Spalio 8 d., šeštadienį, Vilniuje prie Baltojo tilto, NTB kviečia kartu su visa Europa kviečia paminėti Europos organų donorystės dieną. Renginyje visuomenės lauks koncertas, kuriame pasirodys RGuido, Gebrasy, Justė Kraujelytė, Evgenya Redko, taip pat donorų organus gabenančio sraigtasparnio pasirodymas. Specialias edukacijas ir pramogas renginio metu dovanos Vilniaus visuomenės sveikatos biuras, Raudonasis kryžius, Lietuvos asociacija „Gyvastis“, Lietuvos šaulių sąjunga, Kraujo centras, „Eurovaistinė“. Renginio svečiai bus vaišinami tikrais ukrainiečių virtais barščiais ir kareiviška koše, o skaniomis staigmenomis visus džiugins „Skanovė“, „Kauno Grūdai“.

Kortelė – svarbaus sprendimo išraiška

Donoro kortelė yra kilnaus pasirinkimo simbolis – žmogaus sprendimas po mirties padovanoti savo organus donorystei yra be galo svarbus ir pagal organų donorystę Lietuvoje reglamentuojančius įstatymus, įsigijus Donoro kortelę žmogaus pasirinkimas yra neginčijamas. Tačiau kadangi organų donorystė yra labai jautri sritis, tam, kad ji niekam nesukeltų neigiamų emocijų – medikai prašo ir artimųjų pritarimo. Žinoma, žinant, kad artimasis turėjo Donoro kortelę – pasirinkimas yra daug lengvesnis.

Pagal NTB statistinius duomenis, 2022 m. maždaug 28 proc. žmonių nesutiko padovanoti artimojo organų donorystei, tad jei Jūs turite ar planuojate įsigyti Donoro kortelę, skirkite laiko pokalbiui su artimaisiais ir papasakokite jiems apie savo pasirinkimą.

Donoro kortelė

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 321* žmogus: 74 laukia inksto, 35 širdies, 8 plaučių, 5 širdies-plaučių komplekso, 51 kepenų, 148 ragenų transplantacijos. Iš jų – 4 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Organo transplantacijos labai netikėtai gali prireikti bet kuriam žmogui. Nepriklausomai nuo amžiaus, organų būklė gali pablogėti po įvairių ligų, jų komplikacijų, traumų, apsinuodijimų ir t. t., dėl to gali atsirasti poreikis transplantacijai.Šiuo metu Lietuvoje donorais gali tapti visi pilnametystės sulaukę asmenys, kurie išreiškia sutikimą ir gauna donoro kortelę. Donoro kortelę galima įsigyti užpildžius asmens sutikimą, kad jo audiniai, organai po mirties būtų paimti ir atiduoti transplantuoti. Sutikimą galima užpildyti ir internetu, prisijungus prie elektroninių valdžios vartų. Išsamiau apie tai, kaip gauti donoro kortelę, skaitykite čia.

*2022 metų rugpjūčio 31 dienos duomenimis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją