Remiantis šešių mokslininkų, dirbančių Šanchajaus Tongji universitete, atliktu tyrimu, į kaukę įmontuotas jutiklis sugebėjo per 10 minučių ore aptikti „Covid-19“, H5N1 ir H1N1 gripo virusus bei nusiųsti pranešimus į telefoną. Recenzuotos išvados pirmadienį buvo paskelbtos mokslo žurnale „Matter“.

Nors pandemija privertė dėvėti kaukes ir paskatino sukurti įdomių dizainų, įskaitant versiją su mikrofonu, kurią pasiūlė „Razer Inc.“, sušvelninus „Covid“ taisykles daugumoje pagrindinių ekonomikų jų buvo atsisakyta.

Tačiau kaukių naudojimas tebėra plačiai paplitęs tokiose šalyse kaip Kinija, kuri laikosi griežtos „Covid Zero“ politikos. Be to, daugelis žmonių visame pasaulyje ir toliau jas nešioja, kad apsaugotų save ir kitus nuo viruso, nepaisant vietinių valdžios taisyklių. Rugsėjo pradžioje atlikta „Axios-Ipsos“ apklausa nustatė, kad 37 proc. amerikiečių bent kartais dėvi kaukes ne namuose. Prieš dvejus metus tokių buvo 89 proc.

Naujasis įrenginys, sumontuotas ant kaukės su įkraunama ličio baterija, buvo išbandytas patalpose purškiant ant jo patogenus – imituojant scenarijų, kai kas nors kalba ar kosėja. Jutikliai sureaguodavo į maždaug 70–560 kartų mažesnį kiekį nei tas, kuris susidaro čiaudant, ir nusiųsdavo įspėjimus į belaidį prietaisą, pvz., telefoną.

Tyrėjai teigė, kad įrenginį geriausia naudoti uždarose erdvėse, kur yra didelė infekcijos rizika, ir šiuo metu bando sutrumpinti aptikimo laiką bei įrenginio jautrumą, kurį prireikus galima sukonfigūruoti kitokiems virusams nustatyti. Kiek kainuotų tokia kaukė – nepranešama.