PSO sveikino naują kovos su koronavirusu priemonę, tačiau taip pat nurodė norinti susipažinti su vakcinų duomenimis, kad galėtų nuspręsti, ar jas patvirtinti.

Kinija sekmadienį pristatė pirmąją pasaulyje į nosį purškiamą COVID-19 vakciną - preparatą „Convidecia Air“, kurį gamina bendrovė „CanSino Biologics“.

Antradienį Indija patvirtino skubiam naudojimui bendrovės „Bharat Biotech“ sukurtą COVID-19 vakciną nosies purškalo forma.

PSO ekstremalių situacijų direktorius Mike'as Ryanas sakė, kad vakcinos nosies purškalo forma sukelia imuninį atsaką kvėpavimo takų gleivinėje.

„Sukuriama pirmoji gynybos linija toje vietoje, kur virusas patenka į organizmą ir padaro daug žalos“, – aiškino jis.

Tokiu būdu šios vakcinos potencialiai gali užkirsti kelią asmeniui užsikrėsti ir toliau platinti virusą.

M. Ryanas paminėjo, kad kovojant su tokiomis ligomis, kaip poliomielitas, vakcinos nosies purškalo forma ir švirkščiamos vakcinos naudojamos kartu, užtikrinant visišką organizmo vidaus sistemų apsaugą.

Tokia galimybė sumažinti tiek ligos sunkumą, tiek tolimesnį viruso platinimą „gali suteikti mums daug geresnes COVIDo kontrolės perspektyvas ilgalaikėje perspektyvoje“, sakė M. Ryanas spaudos konferencijoje.

Jis paragino diegti naujoves, kurios padėtų sukurti antrosios ir trečiosios kartos vakcinas, „kurių galiausiai gali prireikti, kad būtų padarytas galas COVIDui ir veiksmingai kovojama su būsimomis kvėpavimo takų virusų grėsmėms“.

PSO užkrečiamųjų ligų epidemiologė Maria van Kerkhove sveikino COVID-19 vakcinų nosies purškalo forma registravimą Indijoje ir Kinijoje.

„Laukiame duomenų, kad pamatytume, kaip jos galėtų būti naudojamos reaguojant į COVID-19“, – sakė ji.

Bendrovės „CanSino“ ir „Bharat Biotech“ yra sukūrusios PSO patvirtintas švirkščiamas COVID-19 vakcinas.

PSO vakcinų prieinamumo vadovė Mariangela Simao nurodė, kad nė viena šių iš gamintojų dar neprašė PSO patvirtinti naujų preparatų.

Kiti gamintojai taip pat kuria vakcinas nosies purškalo forma, pridūrė ji.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad toliau mažėjantis registruojamų užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir mirčių nuo COVID-19 skaičius teikia vilčių, tačiau pabrėžė, jog „pavojinga“ manyti, kad šios tendencijos išliks.

„Praėjusią savaitę kas 44 sekundes nuo COVID-19 mirė vienas žmogus. Daugumos šių mirčių galima išvengti“, – sakė jis.

„Tikriausiai jau nusibodo girdėti mane sakant, kad pandemija dar nesibaigė. Bet aš tai sakysiu, kol ji baigsis“, – kalbėjo PSO vadovas.

M. van Kerkhove sakė, kad dar negalima prognozuoti, ar SARS-CoV-2 virusas, sukeliantis COVID-19 ligą, taps sezonišku virusu.

Koronaviruso omikron atmainos BA.5 potipis tapo dominuojančiu pasaulyje, tačiau cirkuliuoja dešimtys potipių.