Spaudos konferencijoje apie tai papasakojo sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Pasak viceministrės, Lietuvą pasiekė 1400 dozių vakcinos nuo beždžionių raupų. Privalomos vakcinacijos nebus, tai bus tik rekomendacija didelės rizikos sąlytį turintiems žmonėms.

„Šias dozes, kurios mus pasiekė vakar, skirsime skiepyti didelės rizikos sąlytį su beždžionių raupais turėjusiais asmenimis, individualiai įvertinant kiekvieną atvejį“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Aušra Bilotienė-Motiejūnienė

Asmenis identifikuos ir skiepytis kvies Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Tad, pasak viceministrės, labai svarbu žinoti, kad asmenys identifikuojami apklausos metu. Jei žmogus nenurodys sąlyčio su sergančiuoju, skiepytis negalės.

Profilaktiškai nuo šios ligos skiepytis dar nebus galima.

„Tikslas yra vakcinuoti asmenis po sąlyčio kuo greičiau, tai yra iki 4 dienų po kontakto ir ne vėliau kaip 14 dienų po turėto kontakto. Sąlytį turėjęs asmuo yra tas, kuris gyvena tame pačiame namų ūkyje, yra asmens sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojas, taip pat kartu keliavę žmonės, kai kelionė ne trumpesnė nei 8 valandos“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Beždžionių raupai

Vakcinaciją sudaro dvi dozės, tarp jų turi būti 28 dienų pertrauka. Šiuo metu be siuntimo, įtariant beždžionių raupus, galima kreiptis į 5 ligonines, kurios turi infekcinius centrus, arba dermatovenerologo konsultacijai.

Kol kas Lietuvoje patvirtinti 5 beždžionių raupų atvejai.

„Esant naujam atvejui, kontaktus jau galėtume vakcinuoti“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Vakcinuojama bus pagrindiniuose infekcinių ligų centruose: Vilniuje Santaros klinikose, Kauno klinikose, Šiauliuose, Klaipėdoje ir Panevėžyje.

„Eilėje laukiančių neturime, bet turime duomenis turėjusių sąlytį. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras vertina, ar dar nėra praėjęs laikotarpis, nes, kaip ir minėjau, reikia vakcinuoti ne vėliau nei per 14 dienų. Kadangi naujų atvejų neturime, matysime, kiek asmenų, kuriems reikalinga vakcinacija, dabar turime“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Sveikatos apsaugos specialistai, kaip aiškina viceministrė, bus skiepijami tik tada, jei buvo be tinkamos apsaugos tuo metu, kai turėjo sąlytį su sergančiuoju. Tokių žmonių šiuo metu yra nedaug.

Beždžionių raupų tyrimas

A. Bilotienė Motiejūnienė pabrėžė, kad priverstinio skiepijimo nebus, sąlytį turėjusiems žmonėms pasiskiepyti bus tik rekomendacija.

Vakcina pagaminta JAV, ja vakcinuoti galima vyresnius nei 18 metų asmenis. Už pirmąsias vakcinas mokėti nereikėjo, jas iš savo lėšų nupirko ir paskirstė Europos komisija.

Beždžionių raupų atveju sąlytis turi būti artimas, kad žmogui kiltų tikimybė užsikrėsti. Didelės rizikos sąlyčiu nelaikomas prasilenkimas parduotuvėje, trumpalaikis bendravimas su sergančiuoju kelių metrų atstumu.

Visgi, jei žmogus turėjo kontaktą su sergančiojo oda, šašais, žaizdomis, bendravo veidu į veidą ilgą laiką, rizika užsikrėsti yra didelė. Pabrėžiama, kad rizika ir rekomendacija skiepytis bus vertinama individualiai.

Šiuo metu pasaulyje jau registruota daugiau nei 41 tūkstantis beždžionių raupų atvejų. Tuo metu Europoje – kiek daugiau nei 17 tūkstančių atvejų.

Kaip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), didžiausia susirgimų dalis yra tarp jaunų, 30–40 metų vyrų, kurie turi daug lytinių partnerių. Šiems asmenims rizika yra didžiausia. Visai bendrai populiacijai beždžionių raupų rizika yra nedidelė.

Pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, kartu su ekspertais bus svarstoma, ar verta skiepyti rizikos grupėje esančius asmenis.

„Tikėtina, kad dalyvausime bendruose pirkimuose su kitomis šalimis. Šalys turi įvairių sprendimų šiuo klausimu. Šiuo metu profilaktiškai vakcinuojama nebus, bet ateityje sprendimai gali būti“, – sakė viceministrė.

Vakcinos galiojimas yra iki 2025 metų, atidaryta ji gali būti laikoma iki 12 valandų.

„Susitinkame su ekspertais, kad galėtume paskaičiuoti, kiek vakcinų mums reikės. Bandysime pirkti su kitomis valstybėmis, bet lėšas jau turėsime skirti iš Lietuvos biudžeto. Todėl turime atsakingai paskaičiuoti, koks poreikis gali būti“, – kalbėjo viceministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)