Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad praėjusią savaitę Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo užregistruotas potencialus organų donoras.

Šio žmogaus artimieji nusprendė priimti kilnų sprendimą ir organų donorystei ištarė – TAIP.

Atlikus visus reikalingus tyrimus medikai nustatė, kad organų transplantacijai yra tinkami donoro inkstai, ragenos ir kepenys. Inkstų ir kepenų transplantacijos atliktos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose, o ragenos saugomos Audinių banke.

Šis Donoras iš viso padės 5 žmonėms grįžti į pilnavertį gyvenimą be nemalonių gydymo procedūrų, baimės planuoti ateitį.

Inkstas

Transplantacijų laukia daugybė žmonių

Organai gali susirgti ir nusilpti dėl įvairių ligų sukeliamų komplikacijų, traumų, apsinuodijimų ar avarijų. Nuo to nė vienas nėra apsaugotas – nei suaugusieji, nei vaikai. Tuomet tik nuo gerų žmonių valios priklauso, kada sunkiai susirgę vėl galės mėgautis visais gyvenimo teikiamais džiaugsmais.

Šiuo metu Lietuvoje veikia informuoto sutikimo donorystės modelis, kai žmonės, norintys po mirties paaukoti savo organus sergantiems žmonėms, turi užpildyti prašymą ir įsigyti Donoro kortelę. Tačiau po potencialaus donoro mirties vis tiek prašoma artimųjų sutikimo dovanoti mirusiojo organus. Tokio tipo organų donorystės modelis yra taikomas dar 7-iose Europos valstybėse.

Į Vilnių atskraidinta donoro širdis

Didžiojoje dalyje Europos valstybių taikomas numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Tokio modelio atveju, žmogus laikomas pritariančiu organų donorystei, jeigu nėra raštu pareiškęs atsisakymo. Bet kokiu atveju, galutinį sprendimą dėl organų donorystės priima mirusiojo artimieji.

Dažniausiai artimieji nežino, kokia buvo velionio valia organų donorystės klausimu, o tai apsunkina jų apsisprendimą. Numanomo sutikimo organų donorystės modelis artimiesiems leistų lengviau priimti šį sprendimą, nes būtų laikoma, kad velionis, jeigu nebuvo raštu pareiškęs nepritarimo, pritarė organų donorystės idėjai.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 325 žmonės: 77 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 38 širdies, 9 plaučių, 4 širdies-plaučių komplekso, 51 kepenų, 145 ragenų transplantacijos.

Iš jų – 4 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją