„Pastarąsias 6–7 savaites Europoje matomas apie 15 proc. susirgimų mažėjimas. Pozityvi žinia, kad susirgimų mažėja vyresnio amžiaus žmonių grupėje iki 4 proc.“, – sakė A. Dulkys.

Šiuo metu, kaip rodo 15-oje šalių vykdomi sekoskaitos tyrimai, dominuoja omikron potipiai, kurie greitai plinta ir yra labiau užkrečiami, tačiau kitų šalių patirtis rodo, kad net didžiausio pakilimo metu jų ligoninėms, sveikatos apsaugos sistemai tai didesnio poveikio nepadarė. Taigi daromos prielaidos, kad panašiai bus Lietuvoje.

Tiesa, ministras mano, kad atvejų didėjimas galimas sulig vaikų grįžimu į mokyklas ir darbuotojų į biurus.

„Lietuvoje tikrai nėra pagrindo kalbėti apie ekstremaliosios situacijos skelbimą, nėra jokio pagrindo kalbėti apie nacionalinio karantino įvedimą, bet situacija yra nauja ir reikalauja tam tikrų naujų priemonių, lankstumo“, – aiškino ministras.

Anot jo, svarbiausias rodiklis – kiek pacientų apskritai ligoninėse, tiek intensyvioje terapijoje ir reanimacijose. Anot jo, kol kas ligoninėse yra apie 100–140 pacientų, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – 5–10.

„Kai turėjome nacionalinį karantiną, ligoninėse turėjome pacientų ir po 2500 ir daugiau, reanimacijoje ir intensyvioje terapijoje – 240–260 pacientų“, – pastebėjo A. Dulkys.

Ministras pridūrė: „Šiuo metu paslaugos sugrįžta, pacientų skaičius yra normalus. Bet, jeigu susivaldė situacija tretinio ir antrinio lygio sveikatos paslaugose, tai dabar turime tam tikrą įtampą pirminėje grandyje, kurioje dirba šeimos gydytojai, poliklinikos ir kiti, todėl mums reikia naujų įrankių“.

Jis sakė, kad, kovojant su sergamumu dabar, norima įvesti savikontrolės mechanizmą.

Aušra Bilotienė-Motiejūnienė

A. Bilotienė-Motiejūnienė patikslino, kad pagal naują savikontrolės mechanizmą ligą būtų galima diagnozuoti ir vaistinėse įsigytais savikontrolės testais. Atlikus tokį testą ir nusiuntus jo atsakymo nuotrauką gydytojui, būtų galima e. sveikatoje turėti įrašą, kad žmogus serga COVID-19 liga. Nors vaistinėse pirktų testų jautrumas mažesnis nei testų, atliktų gydymo įstaigose, jų duomenys atsispindėtų ir bendroje šalies sergamumo statistikoje.

Šeimos gydytojas, įvertinęs paciento simptomus, gali papildomai paskirti kraujo tyrimus, rentgeną. Tokiu atveju, pagal srautų valdymo situaciją ir tvarką gydymo įstaigoje, pacientas būtų nukreiptas tam tikru laiku vykti tiesiai į paskirtą vietą atlikti tyrimus, kuriuos vėliau būtų galima aptarti su šeimos gydytoju.

„Norime pažymėti, kad savikontrolės testai, sudaro galimybę turėti įrašą e. sveikatoje, tačiau to pagrindu nesuformuojamas Europos Sąjungos COVID sertifikatas apie persirgtą COVID-19 ligą, kadangi šiam sertifikatui galioja ne nacionalinės, o europinės taisyklės“, – įspėjo viceministrė.

Tiems, kam reikia ES sertifikato, reikėtų užsiregistruoti ir atvykti į numatytą vietą numatytu laiku atlikti greituosius antigenų arba PGR testus.

A. Bilotienė-Motiejūnienė pridūrė, kad, jeigu COVID-19 simptomai žmogui pasireikštų būnant kitoje savivaldybėje, galima kreiptis į bet kurią gydymo įstaigą, kad būtų suteikta būtinoji pagalba.

Taip pat A. Bilotienė-Motiejūnienė žadėjo, kad nuo šiemet, skelbiant epidemiją, bus atsižvelgiama ir į COVID-19 rodiklius. Epidemija būtų skelbiama, jeigu būtų 1500 atvejų per savaitę 100 tūkstančių gyventojų. Šiuo metu šis rodiklis yra 566 atvejai 100 tūkst. gyventojų per savaitę.

„Epidemijos rodiklis būtų ne tik COVID-19 susirgimai, bet ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, prisipliusuos ir gripas. Turėtų būti 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų būtų, sudėjus visus šituos tris rodiklius“, – teigė A. Bilotienė-Motiejūnienė.

Kartu viceministrė sakė, kad gali būti skelbiama epidemija ir tada, jeigu nurodytas atvejų skaičius nebūtų pasiektas, tačiau visi susirgimai būtų sudėtingi: „Šiandien turime omikron potipį, tačiau artėjant rudeniui gali atsirasti ir naujų atmainų. Tokiu atveju svarbus ir lovų užimtumas. Epidemija būtų skelbiama tam tikroje savivaldybėje, kai užimtumas būtų 1200 stacionarių arba 120 reanimacinių lovų“.

Paskelbus tam tikroje savivaldybėje epidemiją, gali atsirasti lokalūs sprendimai dėl renginių organizavimo ar kitų ribojimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją