Kiekvienas šalies gyventojas, turintis vaistų ar medicinos pagalbos priemonių receptą, nuo šiol viename ekrane galės matyti visų prisijungusių vaistinių kainas ir išsirinkti palankiausią variantą.

Europoje Lietuva yra tik viena iš penkių šalių, įsidiegusių panašias sistemas.

Kuo ši naujovė yra ypatinga, ar tai dar labiau neapkraus ir taip neretai stringančios e. sveikatos sistemos? Apie tai LNK laidos „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ vedėjas A. Mazėtis klausė sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio.

Arūnas Dulkys

Ministro nuomone, nuo šiol žmonės, perkantys receptinius vaistus internetu, bus mažiau veikiami reklamų ir rinksis juos ne pagal dėžutės spalvą, bet pagal veikliąją medžiagą, ko ir siekiama.

Apie pirmoje šios laidos dalyje aptartą augantį sergamumą koronavirusu ir priemones jam suvaldyti galite paskaityti čia.

A. Dulkys laidoje sakė, kad apie panašios paslaugos reikalingumą diskutuota jau seniai.

„Jei neklystu, dar 2019 metais parlamentas Farmacijos įstatyme numatė tokią galimybę, tačiau dar nebuvo padaryti techniniai, IT sprendimai, nes tai yra pakankamai sudėtinga“, – paaiškino ministras.

Anot jo, buvo visokių svarstymų, kaip tokia nuotolinė prekyba receptiniais vaistais galėtų vykti, siūlyta tai daryti ir per atskirus tinklalapius.

„Sprendimas priimtas tai daryti per e. sveikatos platformą būtent saugiai, patogiai – tai yra labai gerai ir konkurencijos požiūriu, nes žmogus e. sveikatoje nemato jokių prisijungusių vaistinių tinklų reklamų. Jis tiesiog mato jam pateiktą galimybę ne pagal vaistų pavadinimus, bet pagal veikliąją medžiagą. Be to, pirkėjas dar gali gauti konsultaciją ir pristatymą į namus, – privalumus vardijo A. Dulkys.

Jis pridūrė: – Tai yra ir saugu, ir patogu. Tai yra gyvenimo ateitis – visos paslaugos juda į nuotolį. Jos sudarys galimybę šitoje rinkoje dalyvauti ir tiems žaidėjams, kurie neturi savo vaistinių tinklo arba neturi didelio tinklo“.

Ministras nemano, kad galimybė receptinius vaistus įsigyti vaistinėse supaprastintų jų įsigijimą ir kartu padidintų piktnaudžiavimą vaistais. Esą kaip tik žmonės, galėdami matyti tik veikliąją medžiagą, vaistus rinktųsi sąmoningiau, neveikiamas vaistinių reklamų.

Ir vis tik medikai nuolat skundžiasi, kad e. sveikata, per kurią ir vyks nuotolinė prekyba vaistais, nuolat stringa. Tad laidos vedėjas teiravosi, ar tai nepablogintų ir taip nelabai gerai veikiančios sistemos darbo?

„E. sveikata per pastaruosius 2 metus gavo daug patobulinimų. Norėčiau atkreipti jūsų dėmesį, kad e. sveikata atlaikė masinės vakcinacijos registracijos išbandymą, išlaikė masinius skiepų sertifikatų – europinių ir nacionalinių – išsiėmimus. Taigi, yra stipriai patobulėjusi ir atlaikė stiprias bangas.

Padidėjo naudojimasis ja. Tai atskleidė ir papildomų bėdų, bet tiems, kurie atsakingi už funkcionalumus, tai padėjo ją atitinkamai tobulinti“, – nematė bėdos A. Dulkys.

Visą LNK laidos „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ siužetą galite matyti čia:

„Delfi“ primena, kad, norint pasinaudoti nuotolinių vaistinių paslauga, iš pradžių reikia prisijungti prie savo paciento paskyros e. sveikata portale. Prisijungę prie paskyros, prie „elektroniniai receptai“ reikia spausti „įsigyti vaistus internetu“. Vaistus internetu gali įsigyti asmenys nuo 16 metų.

Atsidarius nuotolinės vaistinės puslapį, sąraše matysite visus savo receptus. Internetu nebus galima įsigyti narkotinių ir psichotropinių vaistų. Pažymėkite, kuriuos vaistus norite įsigyti. Atidaromas antras žingsnis, kuriame surašyti vaistų pasiūlymai iš vaistinių.

Pateiktos kainos ir pasiūlymai galioja trumpą laiką. Tikrąją kainą matysite atlikę paskutinius žingsnius pasirinktos vaistinės sistemoje.

Trečias žingsnis – jame galite matyti sugrupuotus užsakymus vaistinėms pagal pasirinkimus antrame žingsnyje. Patvirtinkite užsakymą, o sistema jus nukreips į vaistinės puslapį.

Plačiau apie receptinių vaistų ir medicinos pagalbos priemonių prekybą internetu galite paskaityti čia.