Mokslininkai, atlikdami tyrimą, išanalizavo 528 patvirtintus infekcijos atvejus 16-oje pasaulio šalių nuo balandžio 27 dienos iki birželio 24-osios.

„Svarbu pabrėžti, kad beždžionių raupai nėra lytiniu keliu plintant liga tradicine prasme. Ji gali būti perduodama per bet kokį artimą fizinį kontaktą, - sakė tyrimo autorius Johnas Thornhillas. – Tačiau mūsų tyrimas rodo, kad dauguma infekcijų susijusios su seksualiniais ryšiais tarp vyrų, turinčių intymių santykių su vyrais – pagrinde, tačiau ne vien tik“.

Anot tyrimo, 98 proc. užsikrėtusiųjų buvo homoseksualūs arba biseksualūs vyrai. 41 proc. buvo infekuoti ŽIV virusu, amžiaus mediana – 38 metai.

Dėl beždžionių raupų plitimo į posėdį buvo susirinkęs Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų komitetas. Svarstyta, ar protrūkis laikytinas tarptautine sveikatos krize. Kada bus paskelbti beveik šešias valandas trukusio posėdžio rezultatai, neaišku.

JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, iki šiol 71 šalyje patvirtinta apie 15 400 beždžionių raupų atvejų.