NKC duomenimis, šiauliečiai yra aktyviai prisidedantys prie kraujo donorystės. Šiauliuose ir Šiaulių regione NKC skyrius 2018 metais sulaukė 5 tūkst., o 2019–2021 metais jau 6 tūkst. donacijų kasmet.

Šiemet, tikimasi, kad norinčių prisidėti gelbstint kitiems gyvybes bus dar daugiau. Lyginant su ankstesniais metais NKC pastebi augimo tendenciją, kuri nuteikia pozityviai.

Šiaulių mero patarėjas Justinas Švėgžda taip pat džiaugiasi, kad Šiaulių krašto žmonės nelieka abejingi ir prisideda aukojant kraują, kad galbūt kitam išgelbėtų gyvybę ar suteiktų vilties.

„Didžiuojuosi Saulės miesto gyventojų augančiu atsidavimu kilniam tikslui ir noriu ypatingai padėkoti daugkartiniams, jau ne vieną donorystės „jubiliejų“ paminėjusiems, mūsų miesto geradariams. Tariu nuoširdžiausią AČIŪ už metų metus sąžiningai vykdomą kraujo donorystės misiją. Prisimindamas dažnai Šiaulių miesto kraujo donorų naudojamą frazę, šio išskirtinio renginio proga noriu palinkėti, kad mūsų ligoniams niekada nestigtų kraujo ir galėtume išties vadintis gerovės valstybe“, – sako J. Švėgžda.

Kartu su J. Švėgžda renginį atidarys ir 60 donorų sveikins NKC direktoriaus pavaduotoja medicinai A.Mečėjienė.

Kraujo donorystė

„Nors tai bus jau baigiamasis kraujo donorystės turo po Lietuvą renginys, tačiau šventė nesibaigia, nes šventę kuriate Jūs, kaskart neatlygintinai aukodami kraujo. Be kiekvieno iš kraujo donorų indėlio nebūtų galimybės atlikti organų transplantacijų, išgydyti onkologinių pacientų ar išgelbėti motinos ir jos naujagimio gyvybės. Kraujo donorai – taikios gyvybių gelbėjimo misijos didvyriai, nes kiekvienas donoro paaukotas kraujo maišelis gali išgelbėti net tris gyvybes. Džiaugiuosi, kad tokie altruistiški sprendimai, kaip nusprendusių aukoti kraujo donorų, augina visuomenės sąmoningumą ir jautrumą kito nelaimei, vienija žmones ir daro mus brandesniais“, – sako A. Mečėjienė.

Taigi liepos 22 d.,16.00 val. Šiaulių Prisikėlimo aikštėje vyks padėkos vakaras kraujo donorams, apdovanojimai tęsis iki 18 val. Geradariams bus įteikiami pažymėjimai ir gėlės. Renginio metu koncertuos ir muzikinę nuotaiką skleis Dainotas Varnas. Nuo 12 iki 18 val. šiauliečiai ir miesto svečiai galės aukoti kraujo NKC palapinėje (jei oro sąlygos bus prastos, tai bus suteikiama atskira patalpa, kur bus galima aukoti kraujo). Taip pat veiks edukacinės dirbtuvėlės, čia bus galima pasigaminti grafikos atspaudų, atvirlaiškių, vyks draugystės apyrankių pynimo užsiėmimai.

NKC primena, kad Lietuvoje kas mėnesį donorai padovanoja vidutiniškai 2,35 tūkst. litrų kraujo. Per 2021 m. iš viso buvo daugiau nei 64 tūkst. donacijų, kuomet surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo. Aukoti galima nuo 18 iki 65 metų amžiaus: vyrai per metus gali duoti kraujo šešis kartus, moterys – keturis. Tiesa, gali būti taikomi tam tikri apribojimai dėl sveikatos būklės ar neseniai įvykusios operacijos.

NKC dėkoja visiems apsilankiusiems turo po Lietuvą renginiuose, aukojusiems kraujo ir tikisi, kad ši graži tradicija tęsis ne vienerius metus ir bus išgelbėjama vis daugiau gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją