Gydytojas kardiologas, profesorius Raimondas Kubilius pasakoja, jog didžiausia rūkymo epidemija, manoma, buvo pasiekta 1980-1990 metais. Mokslininkams prireikė net 50 metų, kad būtų tiksliai įrodyta, kokią žalą rūkymas daro organizmui – mat tuo metu apie rūkymą, kaip apie žalingą įprotį, galvojo tikrai ne visi.

Elektroninės cigaretės atsirado apie 2000 metus, vartojimo pagreitį įgavo 2007 metais. Ir nors dar nepraėjo 50 metų, kad žala būtų tiksliai matoma, pirmieji įrodymai apie kenksmingą poveikį jau žinomi.

„Kaitinamąjį tabaką ir el. cigaretes vartoja daugiausiai jauni žmonės. Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad turime jau bene 20 metų vartojimo patirtį, tad vis daugiau įrodymų atsiranda, kad, nepaisant besikeičiančių el. cigarečių savybių, jos paveikia plaučių audinį bei širdį ir kraujagysles. Parūkius dabartinių el. cigarečių, nikotino koncentracija kraujyje pasidaro iš esmės tokia pati, kaip ir po tradicinių cigarečių rūkymo“, – pasakojo profesorius.

Raimondas Kubilius

Pasak pašnekovo, jau kurį laiką mokslininkai neabejojo, kad el. cigaretės turi neigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai. Pirmas drąsus pareiškimas apie tai buvo pernai metų Europos kardiologų draugijos. Tą kartą nurodyta, kad, norint apsisaugoti nuo širdies ligų, reikia atsisakyti bet kokios rūšies rūkymo, taip pat ir el. cigarečių.

Didelė įtaka širdies ligoms

„Net epizodiškai parūkius el. cigaretę, padidėja širdies susitraukimų dažnis, ilgainiui pradeda standėti pačios kraujagyslės. Visa tai sąlygoja širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL) išsivystymą. Tiems jaunuoliams, kurie jau turi „stažą“ el. cigarečių vartojime, tai bus labai reikšmingas veiksnys, lemiantis ŠKL atsiradimą.

Kaitinamasis tabakas blogina miego kokybę, prastina imunitetą, sukelia priklausomybes ir reikšmingai daro įtaką ŠKL“, – sakė prof. R. Kubilius.

Tad gali būti, kad po kurio laiko išaugs insultų ir infarktų skaičius, o taip nutiks dėl kaitinamojo tabako ir el. cigarečių rūkymo.

Be to, nežinoma, kaip papildomos medžiagos, esančios el. cigaretėse, veikia kraujagysles.

Profesoriaus teigimu, niekas nėra oficialiai patvirtinęs, kad el. cigaretės ir kaitinamasis tabakas iš tiesų padėtų mesti rūkyti.

Elektroninė cigaretė

El. cigarečių su skoniais draudimą gydytojas kardiologas vertina teigimai. Pasak jo, būtent aromatinės medžiagos paskatina jaunuolius rinktis el. cigaretes, nes tai „smagi“ ir patogi priemonė.

„Šios medžiagos iki šiol nebuvo niekur uždraustos, tačiau buvo naudojamos tik kaip skoninės medžiagos, kurios į organizmą patenka per virškinamąjį traktą. Tokiu atveju buvo aišku, kaip jos veikia. Visgi, niekas nežino, kaip tos pačios medžiagos veikia tada, kai patenka per kvėpavimo takus. El. cigarečių skonių draudimas turėtų sumažinti paauglių norą rūkyti šias cigaretes. Todėl manau, kad tokio reguliavimo reikia“, – kalbėjo gydytojas.

Ilgainiui – lėtinė obstrukcinė plaučių liga, bronchitas, plaučių vėžys

Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas, gydytojas pulmonologas prof. Edvardas Danila apie šiuos prietaisus taip pat turi griežtą nuomonę.

„Netiesa, kad el. cigaretės ir kaitinamasis tabakas yra mažiau žalingas ar padeda mesti rūkyti. Jis turi neabejotiną žalojantį poveikį kvėpavimo takams ir plaučių audiniui.

Natūraliai į žmogaus plaučius neturi būti įkvepiama jokių pašalinių medžiagų. Vienintelė reikalinga medžiaga yra oras. Rūkant kaitinamąjį tabaką ar el. cigaretes, susidaro daug aktyvių deguonies junginių. Jie turi žalojantį poveikį bronchams, trachėjai, gerkloms, plaučių ląstelėms, jas pažeidžia. Šie junginiai pažeidžia visą ląstelės genetinę informaciją, kuo jų daugiau, tuo daugiau mutacijų, o ląstelė nukrypsta nuo savo funkcijos“, – sakė prof. E. Danila.

Edvardas Danila

Taigi, veikiant šioms medžiagoms pakinta ląstelės genetinė informacija, jos funkcija, sutrinka plaučių veikla. Ilgainiui gali atsirasti lėtinė obstrukcinė plaučių liga, bronchitas, plaučių vėžys.

„Kalbant apie trumpalaikį pojūtį, buvo aprašyta atvejų, kai buvo įkvėpta pavojingų medžiagų, kurios sukėlė viso plaučių audinio pažeidimą ir greitą lėmė mirtį“, – kalbėjo gydytojas pulmonologas.

Pasak jo, per daugelį metų yra atlikta daugybė tyrimų, parodančių, kad rūkymas plaučiams sukelia daugybę ligų, didina tuberkuliozės riziką, pagreitina senatvę vidutiniškai 15 metų. Tai žala ne tik žmogui, bet ir ekonomikai, nes susirgęs žmogus nedirba, gydymo išlaidas tenka kompensuoti valstybei.

Ne visi tyrimai patikimi

Tad apie rūkymą jau kurį laiką niekas nekalbėjo kaip apie gerą įprotį.

„Tą matydamos tabako kompanijos ieškojo išeities, kad neprarastų savo klientų. Tada sugalvojo naują būdą juos išlaikyti – kaitinamąjį tabaką ir el. cigaretes. Tam reikėjo reklaminės kampanijos. Vienas iš tokios reklamos teiginių yra tas, kad naujosios cigaretės padeda atsikratyti priklausomybės nuo rūkymo. Tačiau, kai skaitote tyrimus, reikia atskirti, kuriuos užsako patys tabako gamintojai. Jie yra tendencingi ir jų rezultatai nebūtinai atspindi tikrovę.

Nepriklausomi tyrimai rodo vienareikšmiškai, kad el. cigarečių rūkymas ne tik nesumažina priklausomybės, bet ir įtraukia jaunus asmenis rūkyti“, – kalbėjo prof. E. Danila.

Elektroninė cigaretė

Profesorius paaiškino, kaip vertinama žmogaus priklausomybė nuo nikotino ir kas iš tiesų gali padėti mesti rūkyti.

„Kai vertiname žmogaus fizinę priklausomybę nuo nikotino, yra klausimas, kuris padeda greitai nustatyti priklausomybės lygį – kada žmogus surūko pirmą cigaretę pabudęs. Jei surūkymas yra po valandos nuo pabudimo, priklausomybė yra labiau psichologinė ar ritualinė. Jei surūko per 5–15 minučių, tai fizinė priklausomybė nikotinui yra didelė.

Fizinei priklausomybei nutraukti yra farmakologinės priemonės – pakaitiniai nikotino preparatai, tokie kaip pleistras, kramtomoji guma. Taip pat yra ir vaistinių preparatų. Šios priemonės turi įrodymus, kad gali padėti atsikratyti priklausomybės nuo tabako rūkymo. Galima apsieiti ir be jų, bet jos padeda“, – kalbėjo pašnekovas

Rūkomi vitaminai taip pat nepagerina sveikatos

El. cigaretės garams patekus į plaučius vyksta imuninis uždegimas, mat visi skoniai, aromatiniai priedai yra cheminės medžiagos, kurie į plaučius neturėtų patekti. Tad visai normalu, kad imuninė sistema į šiuos „svetimkūnius“ reaguoja nepalankiai, o reaguodama išskiria tam tikras medžiagas. Natūraliai, pasak profesoriaus, imuninė sistema kovoja prieš grybelius, bakterijas, virusus. Bet, surūkius cigaretę, imuninė sistema nebežino, kas tai yra. Todėl gali sureaguoti neadekvačiai. Pavyzdžiui, dėl tam tikrų kvapų gali prasidėti bronchų spazmas, plaučių audinio pažeidimas.

Beje, rinkoje galima rasti ir el. cigaretes be nikotino arba tokiame pat prietaise rūkomus vitaminus. Tačiau ir šiais nereikėtų susižavėti.

„Ir tokie prietaisai tikrai turi neigiamą poveikį. Žmogus yra gamtos vaikas – vitaminus gauname per virškinimo traktą, žarnyną, kepenis. Taip viskas įsisavinama ir tais kiekiais, kokių reikia. Valgydamas morkas pasisavina vitaminą A, kitas daržoves – vitaminą C ir panašiai. Tai yra natūralus kelias, o ne per kvėpavimo sistemą. Dar viena paslaptis – iš tiesų nėra jokio teigiamo sintetinių net ir geriamų vitaminų poveikio žmogaus organizmui (išskyrus retas ypatingas situacijas), išskyrus vitaminą D, kurio mums tikrai reikia. Visi kiti neturi jokio teigiamo poveikio. Todėl sakyti, kad įkvepiami vitaminai turi geresnį poveikį, yra visiška netiesa“, – sakė profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją