NKC direktoriaus D. Gutausko teigimu, kauniečiai yra aktyvūs kraujo donorai ir kasmet Kauno regione NKC skyrius sulaukia apie 7,5 tūkst. donacijų, o šiemet, tikimasi, kad norinčių prisidėti gelbstint kitiems gyvybes bus dar daugiau.

Kraujo donorystė šiame regione ypatinga ir tuo, kad čia veikia vieni didžiausių gydymo centrų Lietuvoje – Kauno klinikos, Kauno klinikinė ligoninė, kasdien atliekančios šimtais operacijų pacientams, kurios neįvyktų be kraujo perpylimų. Šis padėkos vakaras yra galimybė Kauno regiono doronams bent jau simboliškai padėkoti už pagalbą gelbstint kitų gyvybes. Svarbu žinoti, kad vieno donoro paaukotas kraujas gali padėti net trims pacientams. Tad kviečiu visus geros valios žmones rasti laiko ir užsukti į artimiausią kraujo donorystės centrą. Juk tokios pagalbos bet kada gali prireikti ir patiems“, – sako D. Gutauskas.

 Daumantas Gutauskas

Taigi liepos 15 d.,16.00 val. Kauno Nepriklausomybės aikštėje vyks padėkos vakaras kraujo donorams, apdovanojimai tęsis iki 18 val. Geradariams bus įteikiami pažymėjimai ir gėlės. Renginio metu koncertuos grupė „Baltasis Kiras“. Nuo 12 iki 18 val. kauniečiai ir miesto svečiai galės aukoti kraujo NKC palapinėje (dėl lietingų orų mobili donorystės vieta gali būti įrengta Mykolo Žilinsko dailės galerijoje). Taip pat veiks edukacinės dirbtuvėlės, čia bus galima pasigaminti grafikos atspaudų, atvirlaiškių, vyks draugystės apyrankių pynimo užsiėmimai.

Kraujo donorystė

NKC primena, kad Lietuvoje kas mėnesį donorai padovanoja vidutiniškai 2,35 tūkst. litrų kraujo. Per 2021 m. iš viso buvo daugiau nei 64 tūkst. dotacijų, kuomet surinkta beveik 29 tūkst. litrų kraujo. Aukoti galima nuo 18 iki 65 metų amžiaus: vyrai per metus gali duoti kraujo šešis kartus, moterys – keturis. Tiesa, gali būti taikomi tam tikri apribojimai dėl sveikatos būklės ar neseniai įvykusios operacijos.

NKC toliau tęs turą per Lietuvą pagerbiant nusipelniusius kraujo donorus – kita stotelė planuojama liepos 22 d. Šiauliuose, Prisikėlimo aikštėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją