Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo užregistruotas potencialus organų donoras. Jo artimieji netekties akimirką pagalvojo apie sunkiai sergančius bei laukimu gyvenančius recipientus ir nusprendė padovanoti organus donorystei.

Atlikus pirminius tyrimus ir įvertinus organų būklę nustatyta, kad transplantacijai tinka abu donoro inkstai ir ragenos. Šio donoro organai ir audiniai padės pasveikti ir pagerins gyvenimo kokybę net 4 žmonėms.

Donoras turėjo retą AB kraujo grupę. Nuo 2018 metų buvo užregistruoti tik 8 efektyvūs donorai, kurie turėjo šią kraujo grupę. Lietuvoje šiuo metu inksto transplantacijos laukia 76 recipientai, iš jų – 19 turi AB kraujo grupę. Šių žmonių amžius svyruoja nuo 34 iki 79 metų.

Inkstas

Inkstai bus transplantuojami Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose ir recipientams pagerins gyvenimo kokybę bei padės išsilaisvinti nuo dializių procedūrų. Ragenos perduotos Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto ligoninės Kauno klinikų audinių bankui.

Gali padėti net 7 žmonėms

Mylimo žmogaus netektis visuomet yra skaudi ir netikėta, o liūdesys ir sielvartas yra neišvengiami tos akimirkos palydovai. Tokiu sunkiu metu artimiesiems tenka priimti sprendimą, kuris galėtų pakeisti net 7 žmonių gyvenimus – vieniems išgelbėti gyvybę, o kitiems žymiai pagerinti jo kokybę.

Statistika rodo, kad sprendimas dovanoti mirusiojo organus sumažina netekties skausmą bei įprasmina artimojo mirtį, nes dalelė jo ir toliau gyvena kitame kūne.

Į Vilnių atskraidinta donoro širdis

Transplantacija yra vienas didžiausių mūsų laikų medicinos laimėjimų. Žmogaus organui susirgus ir pilnai neatliekant savo funkcijos, dažnu atveju vienintele viltimi pasveikti tampa organo transplantacija. Ji neatsiejama nuo medicinos mokslo progreso, gydytojų profesionalumo ir visuomenės požiūrio į donorystę.

Nuo artimųjų sprendimo priklauso, ar transplantacijos gali būti atliekamos. 2021-aisiais Lietuvoje atlikta 200 organų ir audinių transplantacijų, o tai reiškia, kad 73,4 proc. žmonių sutiko padovanoti artimųjų organus donorystei.

Augantis visuomenės sąmoningumas ir vis labiau rodomas teigiamas požiūris į donorystę suteikia galimybę didesnei daliai sunkiai sergančiųjų pagerinti gyvenimo kokybę, leidžia grįžti į pilnavertiškesnį gyvenimą ar tiesiog suteikia viltį pasveikti ir gyventi. Iš kitos pusės, tai išties sudėtingas sprendimas, kurį skaudžiausiomis akimirkomis priima mirusiojo artimieji.

Svarbus pokalbis

Lietuvoje šiuo metu galioja informuoto sutikimo donorystės modelis, kai kiekvienas 18 metų sulaukęs žmogus, gali pasirašyti sutikimą ir gauti Donoro kortelę. Tai reiškia, kad po mirties jis gali tapti potencialiu organų donoru.

Tačiau labai svarbu apie šį sprendimą pasikalbėti su savo artimaisiais, nes po mirties organai galės būti dovanojami tik gavus jų sutikimą. Dažnu atveju apie mirusiojo norą tapti organų donoru artimieji nieko nežinodavo, todėl netekties skausmo akimirkoje apsispręsti jiems yra žymiai sunkiau.

Šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia 328 žmonės: 76 laukia inksto, 1 kasos-inksto komplekso, 38 širdies, 7 plaučių, 4 širdies-plaučių komplekso, 48 kepenų, 154 ragenų transplantacijos. Iš jų – 3 vaikai. Šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo ir pasiryžimo padovanoti savo organus po mirties.

Kviečiame išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją