Anot Seimo narės, toks reguliavimas yra teisiškai nepagrįstas, neproporcingas ir akivaizdžiai moralistinis, kadangi tokia praktika netaikoma jokioms kitoms medicininėms paslaugoms.

„Kaip pavyzdį galima prisiminti, jog net nepaprastosios padėties dėl COVID-19 pandemijos metu atsisakiusiems skiepytis ir susirgusiems sunkia viruso sukeltos ligos forma, už visas diagnozavimo ir gydymo paslaugas mokėjo Ligonių kasos, bet ne pacientas“, – pabrėžia M. Danielė.

Anot jos, pastebima ir tai, jog tvarka neveikia abipusiai – moteris šiuo metu gali atsisakyti cezario pjūvio operacijos net tais atvejais, kai toks gydymas naudingesnis vaiko ir motinos sveikatai, tačiau komplikacijų atveju neprivalo susimokėti už jų diagnozavimą ir gydymą.

Laisvės frakcijos narė taip pat pažymi, jog naujoji SAM siūloma tvarka nesuteikia pasirinkimo laisvės (gimdyvė vis tiek turi atitikti santykines medicininės indikacijas), suponuoja baudimą už cezario pjūvio operacijos pasirinkimą, o taip pat nemažina egzistuojančio šešėlio. Pasak jos, cezario pjūvio operacijos pasirinkimas Lietuvoje egzistavo ir egzistuoja šešėlyje – tai kainuoja nuo 1500 iki 3000 eurų į gydytojo kišenę.

„Šio reglamentavimo tikslas – ne tik moterų teisė pasirinkti gimdymo būdą, bet ir siekis mažinti kyšininkavimą, sudaryti galimybę susimokėti už paslaugą legaliai ir šias lėšas kreipti Lietuvos sveikatos apsaugos gerinimui. Tačiau apmokestinus ne tik procedūrą, bet ir galimas komplikacijas, kurių šiaip jau medicinoje numatyti neįmanoma dėl kiekvieno organizmo individualumo, nebelieka paskatos naudotis paslauga skaidriai – taip išeina, kad vis tiek geriau su kyšiu ir gydytojas parašys, kad cezario pjūviui indikacija buvo“, – sako M. Danielė.

Anot parlamentarės, nereikėtų manyti, kad cezario pjūvį nuo šiol galės rinktis bet kuri moteris. Nors pagal dabartinį projektą teisė naudotis cezario pjūvio paslauga oficialiai, o ne šešėlio būdu, atrodytų praplečiama, ji išlieka, politikės nuomone, stipriai apribota.

Projekte įtvirtinta, kad tik santykines medicinines indikacijas turinčios gimdyvės gali rinktis cezario pjūvio operaciją nėštumo užbaigimui. „Tarp jų – reprodukcinės funkcijos ar gimdymo sutrikimai, vyresnis amžius ar padidintos rizikos socialiniai faktoriai, o dėl kitų priežasčių pasirinkti cezario pjūvio negali, taigi, tvarka bet kuriuo atveju apima nedidelį skaičių moterų“, – sako M. Danielė.

Morgana Danielė

„Supraskime, kad jokia moteris nebėga šiaip sau darytis operacijos, kai ji gali būti išvengiama. Tai yra išskirtiniai atvejai ir moterys turi labai rimtas priežastis šiam pasirinkimui. Esant tokiam mažam teisės į cezario pjūvį praplėtimui, bandymas dar ir apmokestinti moterį ne už pačią procedūrą, o visuose žingsniuose, kuriuose tik įmanoma, yra paprasčiausias tiesioginis bandymas eilinį kartą nubausti moterį vien už poreikį pasirinkti, ką daryti su savo kūnu ir reprodukciniais organais“, – teigia M. Danielė.

Anot Seimo Sveikatos reikalų komiteto narės, neaišku, kaip tokia neproporcinga nuostata apskritai pateko į rengiamą dokumentą, todėl tikimasi, kad į kreipimąsi bus atsižvelgta ir pacientėms, pasirinkusioms gimdyti cezario pjūvio operacijos būdu, bus suteikta galimybė gauti paslaugas įprasta įstatymuose numatyta tvarka.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją