Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti keliais būdais – įkandus erkei, išgėrus nepasterizuoto ožkos ar karvės pieno ir perpilant kraują.

„Perpilant kraują yra labai retas užsikrėtimo variantas, bet literatūroje yra aprašyta tokių labai liūdnų atvejų“, – LNK Žinioms sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) entomologė Milda Žygutienė.

Milda Žygutienė

Grėsmė užsikrėsti išgėrus pieno ypač padidėja vasarą, kai ožkos ir karvės ganosi pievose. Naminiai gyvuliai nuo erkių nukenčia lygiai taip pat kaip ir laukiniai žvėrys. Atsigėrus tokio nepasterizuoto pieno galima užsikrėsti erkiniu encefalitu.

„Dažniausiai tokie atvejai būna ne po vieną, o keli – kartu su šeimos nariais ar net kaimynais. Yra tokių atvejų, kai ūkininkas prekiavo pienu ir šitaip išplatino ligą“, – kalbėjo M. Žygutienė.

Nors užsikrėsti galima ir per karvės, ir per ožkos pieną, pastaruoju metu dažniau fiksuojami atvejai per ožkos pieną. Taip gali būti dėl to, kad žmonės ožkos pieną laiko vaistu nuo daugybės ligų ir specialiai jo nekaitina.

Erkė

„Kiekvienais metais registruojami tokie atvejai, bent vienas protrūkis ar bent vienas asmuo nurodo, kad taip užsikrėtė. Tačiau metai būna skirtingi, yra buvę tokių, kai buvo ir 2, ir 3 protrūkiai“, – pasakojo pašnekovė. Šiemet tokių atvejų dar nėra registruota.

Įdomu tai, jog yra aprašytas atvejis, kai Austrijoje žmogus erkiniu encefalitu užsikrėtė suvalgęs sūrio.

„Buvo atvejis, kai užteko įpilti truputį ožkos pieno į kavą ir žmogus užsikrėtė“, – kalbėjo M. Žygutienė.

Iškalbingesni skaičiai, pasak M. Žygutienės, būna antroje metų pusėje, mat erkės suaktyvėja kovo mėnesį.

„Pirmuosius atvejus registruojame balandžio mėnesį, o sergamumas įsibėgėja birželį. Daugiausiai atvejų registruojama nuo birželio iki spalio, vėliau jų mažėja“, – sakė entomologė.

Laimo liga

Klimato kaita, pasak pašnekovės, daro įtaką ir ilgesniam erkių sezonui, nes dėl šiltesnio rudens ir žiemos ligų atvejai registruojami net gruodį.

Preliminariais duomenimis šiais metais yra registruota jau apie 40 erkinio encefalito atvejų ir apie 200 Laimo ligos. Kasmet erkiniu encefalitu Lietuvoje suserga šimtai žmonių, o Laimo liga – tūkstančiai.

Pašnekovė, norintiems ramesne širdimi leisti vasarą, pataria pasiskiepyti nuo erkinio encefalito ir vartoti tik pasterizuotą pieną.

Erkė

„Pienui tikrai smarkiai nepakenks, jei jį pašildysite iki 70 laipsnių 5 minutes“, – sakė M. Žygutienė. Jei pienas užvirinamas, virusas žūsta per 2 minutes.

Erkinis encefalitas, jei tai sunki forma, gydomas ligoninėje. Deja, specifinio gydymo nėra, tik simptominis.

Visą LNK pokalbį žiūrėkite čia:

Erkinis encefalitas (EE) yra centrinės nervų sistemos liga, kurią sukelia EE virusas. Pagrindinis viruso rezervuaras – erkė ir jos maitintojai – smulkūs graužikai, paukščiai. Suaugusios erkės gali maitintis ir įvairių žinduolių, tarp jų ir gyvulių (ožkų, karvių) krauju.

Žmogus pirmuosius ligos simptomus dažniausiai pajaučia po 7–14 d. Ligos požymiai panašūs į gripo: pakilusi temperatūra, galvos skausmas, silpnumas, šaltkrėtis, pykinimas, kartais viduriavimas. Pakilusi temperatūra gali laikytis apie 7 d., po to ji tampa normali arba šiek tiek aukštesnė, bendra būklė gali pagerėti, tačiau po kelių dienų pradedama karščiuoti, ligos požymiai kartojasi, prasideda stiprūs galvos skausmai, kartais sutrinka sąmonė.

„Jeigu mes žinome, kad buvo įsisiurbusi erkė, pajutus gripui būdingus simptomus reikia iškart kreiptis į gydytoją“, – primena Milda Žygutienė.

Skiepytis nuo EE galima visus metus. Pirminis imuninis atsakas nuo EE susiformuoja praėjus dviem savaitėms nuo antrosios dozės įskiepijimo (taikant tiek įprastinę, tiek pagreitintą skiepijimo planą). Optimaliausia apsauga įgyjama pasiskiepijus trečiąja vakcinos doze ir vėliau skiepijantis palaikomosiomis vakcinos dozėmis.

„EE vakcinomis galima skiepyti vyresnius nei 1 metų vaikus. Jaunesnio amžiaus vaikai skiepijami tik išimtiniais atvejais, esant realiai grėsmei užsikrėsti. EE vakcinos gali būti skiriamos nėščiosioms ar žindyvėms, tik įvertinus vakcinacijos naudą ir galimą riziką“, – pažymi specialistė.