Parlamentaras Eugenijus Sabutis su grupe kolegų siūlo nustatyti aiškesnius kriterijus, taikytinus ligoninių tinklui: kiek nutolusi gydymo įstaiga gali būti, kiek laiko turi trukti kelionė pas gydytoją ir t. t. Sprendimą, kokių paslaugų reikia gyventojams, ministras privalėtų derinti su gydymo įstaigų dalininkais ir savivaldybių tarybomis.

„Konservatorių „stumiama“ gydymo įstaigų pertvarka regionams nieko gero nežada – ji akivaizdžiai prieštarauja Vyriausybės pažadui stiprinti regionų savarankiškumą. Jau daug kartų mėginome prisibelsti į konservatorių sąžinę – teikėme argumentuotus pasiūlymus, kad būtų apsaugotos mažųjų rajonų ligoninės. Valdantieji viską atmetinėja buldozeriu. Jiems nerūpi nei regionuose dirbančių medikų, nei savivaldybių prašymai. Šį kartą parengėme pasiūlymų rinkinį, kuriuo siekiame stabdyti dramatišką situacijos blogėjimą regionuose“, – paaiškina E. Sabutis.

Socialdemokratai siūlo įstatyme įtvirtinti reikalavimą, kad sprendžiant, kokių gydymo paslaugų reikia gyventojams, būtina atsižvelgti į gyventojų skaičių savivaldybėje, atstumus, pacientams tinkamą laiką, esamą infrastruktūrą, įrangą, medicinos personalą. Visų šių kriterijų reikšmes nustatys ne ministras savo vienasmeniais sprendimais, o Vyriausybė.

„Kriterijų numatymas įstatyme, o ne ministro įsakyme, garantuotų sveikatos sistemos stabilumą ir užkirstų galimybes keisti ligoninių tinklą pagal vienašališkus ministerijos įgeidžius“, – įsitikinęs E. Sabutis.

Taip siekiama užtikrinti, kad savivaldybė savo teritorijoje turėtų bent vieną platesnio profilio gydymo paslaugas teikiančią įstaigą.

Santariškės Clinics

Projekte įspėjama, kad savivaldybėms iškilo grėsmingas iššūkis: tos, kuriose gydymo įstaigų neliks, pagal ministerijos planus turės užtikrinti masinį gyventojų pavėžėjimą į kaimynines savivaldybes.
„Būtina įvertinti, kad tokių žmonių gali būti dešimtys tūkstančių, o jų atvykimo ir išvykimo laikas – individualus, žmogaus sveikatos būklei gali pakenkti ilgas laukimas, varginanti kelionė“, – rašoma Seimui teikiamame projekte.

Siūloma įtvirtinti, kad savivaldybėje, kurioje gyvena daugiau kaip 35 000 gyventojų, veiktų bent viena ligoninė (netaikoma Alytaus rajono, Kauno rajono, Klaipėdos rajono, Panevėžio rajono, Šiaulių rajono ir Vilniaus rajono savivaldybėms), o skubios pagalbos paslaugos gyventojams būtų pasiekiamos per trumpesnį nei 60 minučių laiko intervalą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją