„Testavimas šiuo metu yra tik simptominiams pacientams, didėjant susirgimų skaičiui reaguosime. Pasirengę turime testų, jei jų reikėtų mokykloms, turime parengę rekomendacijas mokykloms dėl vėdinimo sistemų, nes, kaip žinome, tai labai svarbu“, – sakė A. Bilotienė Motiejūnienė.

Viceministrė priminė, kad artėjant rudeniui labai svarbu galvoti ir apie kitas vakcinas, pavyzdžiui, gripo. Pernai šia vakcina vakcinavosi tik apie 20 proc. lietuvių.

„Rudenį gali atsirasti atvejų, kai žmonės sirgs ir koronavirusu, ir gripu. Dėl to turime kviesti rizikos grupes vakcinuotis ir nuo gripo“, – sakė SAM atstovė.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Diskutuojama ir dėl ketvirtos vakcinos arba kitaip – sustiprinančiosios dozės. Pasak viceministrės, yra šalių, kuriose dėl sustiprinančios dozės jau paskelbti aiškūs rodikliai ir prioritetinės grupės.

„Nuo rugpjūčio 1 dienos bus sudaryta galimybė, pabrėžiu – galimybė, ne visuotinis vakcinavimas, 80 metų amžiaus grupei ir vyresniems. Tai reikėtų įsivertinti su šeimos gydytoju, jie tikrai neblogai žino visus savo pacientus.

Galėtų savivaldybės, mokyklos, ligoninės spręsti – artėjame prie epideminio režimo, kuris buvo standartiškas gripui. Tai reiškia, kad susidariusią situaciją galės spręsti savivaldybės, pavyzdžiui, paskelbti ten karantiną iki 2 savaičių. Galbūt mokyklos taip pat. Jei atsirastų nauja atmaina, bus galima koreguoti sprendimus“, – sakė viceministrė.

Skiepai

Pasak A. Bilotienės Motiejūnienės, šiuo metu nekalbama apie visuotinį vakcinavimą.

„Šiuo metu yra nekalbama apie visuotinį vakcinacimą. Sprendžiama su Europos vaistų agentūra klausimai. Jau turime vakcinacijos patirtį, jei reikės, įsitrauks vaistinės, visos asmens sveikatos priežiūros įstaigos, todėl manome, kad šią problemą išsprendėme“, – apie vakcinacijos problemas kalbėjo viceministrė.

„Dabar nėra kalbama nei Europoje, nei Lietuvoje, kad prireiks visuotinio vakcinavimo. Pamokas žinome, mokame, pritaikysime“, – sakė viceministrė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją