Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja epidemiologė Loreta Ašoklienė pasakojo, kad tik laiko klausimas, kada šie potipiai taps dominuojančiais. Tad, ar reikėtų dėl to nerimauti?

„Epidemiologinė situacija tiek visame pasaulyje, tiek Europoje šiuo metu yra gana stabili.

Dėl plintančių omikron potipių BA4 ir BA.5 matomas šiek tiek padidėjęs sergamumas Portugalijoje bei kai kuriose kitose šalyse, nes šiai atmainai būdingas kiek greitesnis plitimas. Tačiau nėra duomenų, kad naujieji potipiai sukeltų sunkesnes ligos formas“, – ramino L. Ašoklienė.

Epidemiologės teigimu, naujų atvejų pagausėjimas gali būti susijęs su minėtųjų potipių plitimu, nors apskritai vasarą sergamumas yra nuslūgęs.

„Tačiau turima patirtis ir duomenys rodo, kad koronavirusui būdingas sezoniškumas. Todėl tikėtina, kad artėjant rudeniui ir rudens sezono metu natūraliai turėsime didesnį sergamumą“, – prognozavo L. Ašoklienė.

Kraujo tyrimas

Aptardama naujuosius potipius, epidemiologė sakė, kad jie nustatyti Pietų Afrikoje.

„Pagal Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro prognozes, reikia laiko, kad šie potipiai taptų dominuojančiais.

Mes kalbame ne apie naują atmainą. Kol kas jokios informacijos apie naują atmainą neturime, neturime apie tai jokių signalų iš kitų šalių. Kalbama tik apie omikron atmainą ir jai būdingus tam tikrus potipius. Tai – šiek tiek pakitęs pats omikron virusas.

Naujiesiems potipiams būdinga, matyt, tai, kad susidaro nepakankamas imuninis atsakas ir asmenys, kurie yra persirgę anksčiau, gali pakartotinai užsikrėsti bei vėl susirgti koronavirusu“, – paaiškino specialistė.

Tai, kad stebimas naujų atvejų pakilimas, nes atsirado nauji omikron variantai, kurie prieš tai Lietuvoje dar nebuvo paplitę, laidoje „Delfi tema“ pasakojo ir Nacionalinio vėžio instituto gydytojas onkoimunologas daktaras Marius Strioga. Interviu su juo galite paskaityti ir laidą pamatyti čia.

Paklausta, ar šiek tiek augantis naujų atvejų skaičius gali reikšti, kad kyla nauja COVID-19 banga, epidemiologė spėjo, jog tai gali būti tik šioks toks pasvyravimas.

„Prireiks keleto savaičių, kad galėtume tiksliau pasakyti, ar tai – nauja banga. Šioks toks pakilimas stebimas, bet tikrai nėra toks didelis, kad keltų nerimą“, – patikino L. Ašoklienė.

Pradėjus plisti omikron atmainai, imta kalbėti, kad ji sukelia kiek kitokius simptomus negu originalioji COVID-19 versija. Paklausta, kokie dabar yra pripažinti koronaviruso simptomai, A. Bilotienė Motiejūnienė sakė, kad jie išlieka tokie pat, kaip ir buvę – niekas neišsakė kitokių.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

„Ne visi juos turi kartu. Temperatūra, galvos skausmas, gerklės perštėjimas ir kosulys gali atsirasti antrą–trečią dieną, sloga vieniems būna, kitiems – ne. Visi susirgusieji pažymi silpnumą, kuris užsitęsia net ir praėjus ligai – kai kuriems ir iki poros mėnesių.

Kai kuriuos ilgokai vargina kosulys, sportuojantiems sunkiau grįžti prie įprasto fizinio krūvio. Pavieniai atvejai pasireiškia stipresniais galvos skausmais.

Bet šiaip tai – adenoviruso ir gripo simptomai, išskyrus netipinį jiems dalyką – silpnumą“, – paaiškino viceministrė, pridūrusi, kad dar tiriama, ar COVID-19 galėjo paveikti kitas organizmo sritis, ypač tiems, kurie turi lėtinius susirgimus.

Nepaisant to, kad naujieji potipiai kol kas didelio nerimo nekelia, Lietuvoje jau aktyviai ruošiamasi rudeniui. Apie tai, kokių priemonių būtų planuojama imtis COVID-19 ligai smarkiai išplitus, portalas „Delfi“ rašė čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)