Nepaisant to, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai žada, kad bet jau šią vasarą jokių ribojimų nebus. Kaip bus rudenį, neaišku.

Tikėtina, kad smarkiai padidėjus sergamumui bus sugrįžta prie tam tikrų ribojimų ir net svarstoma apie visuotinę vakcinaciją ketvirtąja vakcinos nuo koronaviruso doze. Šiuo metu šia doze skiepijami tik patys pažeidžiamiausi asmenys.

Kada skelbtų karantiną?

Portalo „Delfi“ paklausta, ar galėtų būti grąžintos kaukės arba respiratoriai, A. Bilotienė Motiejūnienė neneigė, kad kaukės būtų viena pirmųjų priemonių, apie kurių grąžinimą būtų svarstoma, jeigu didėtų sergamumas.

„Be abejonės, kaukės, kaip ir rankų higiena, kaip vėdinimas, galėtų būti pirmosios priemonės, kaip rekomendacijos, o, esant poreikiui, kalbėtume apie privalomumą“, – neslėpė viceministrė, patikslinusi, kad šiandien tokio poreikio nėra.

Taip pat A. Bilotienė Motiejūnienė sakė, kad jeigu tam tikroje savivaldybėje ar regione, bet ne visoje Lietuvoje išplistų COVID-19 infekcija, būtų skelbiamas vadinamasis epideminis karantinas.

„Jeigu būtų visai bloga situacija, be abejonės, kalbėtume ir apie karantiną visoje šalyje“, – komentavo viceministrė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, paklaustas apie karantino tikimybę, bandė juokauti, kad karantinas – pats blogiausias žodis, kurį norisi išgirsti. Vis tik neatmetė teorinės jo galimybės.

„Įmanomos visos priemonės. Matant visą priemonių, įrankių dėžę, kurią mes visi esame sukūrę, manyčiau, kad tai yra labai mažai tikėtinas dalykas: žmonės turi to supratimo ir, manau, kad visi vėl galėtų net ir patarti, be privalomumo, dėvėti medicinines kaukes, respiratorius. Tik reikia kaukes nešioti tvarkingai.

Aušra Bilotienė Motiejūnienė

Manau, kad tai yra pirmosios priemonės. Toliau būtų naudojamos visos testavimo galimybės gydymo, ugdymo įstaigose galimybės.

Tik nauja grėsminga atmaina galėtų pakeisti to laivo kryptį kažkaip labai išskirtinai. Jeigu to neįvyks, tik bus bangų, pabanguosime, manau, drąsiai keliausime ir turėsime pilnavertį gyvenimą“, – vylėsi ministras.

Viena iš priemonių išplitusiam sergamumui suvaldyti, paskelbus epidemiją savivaldybėje, būtų galimybė skelbti infekcijų plitimo ribojimo režimą ugdymo įstaigose, reguliuoti srautus ir stabdyti plitimą. Jeigu epidemija būtų paskelbta šalies mastu, tai visos šalies mokyklose būtų galima, remiantis nustatytais kriterijais, priimti sprendimus dėl infekcijų plitimą ribojančio režimo skelbimo.

Ką skiepytų ketvirtąja doze?

Kaip minėta, rengiantis rudeniui pažeidžiamiausios visuomenės grupės Lietuvoje pradėtos skiepyti ir ketvirtąja vakcinos nuo koronaviruso doze. Šią dozę pasitvirtino dalis Europos šalių. Daugumoje skiepijami rizikos grupėms priskirtini vyresni ar sergantieji imunosupresinėmis ligomis asmenys, kuriems užsikrėtus COVID-19 liga gresia sirgti sunkiai ar net numirti nuo jos.

Skirtingose šalyse skiriasi skiepijamų žmonių amžiaus grupės: vienose skiepijami 65 metų ir vyresni, kitose – perkopę aštuoniasdešimt.

Arūnas Dulkys

„Lietuvoje ketvirtąja doze galima pasiskiepyti sergantiems imunosupresinėmis ligomis arba žmonėms, kurie neturi imuniteto, kuriems yra rizika sunkiai susirgti ar net numirti: onkologininiams, nefrologiniams pacientams, tiems, kurie yra po transplantacijų.

Nuo rugpjūčio sudaroma galimybė (tai – ne visuotinis vakcinavimas) pasiskiepyti jautriausiai amžiaus grupei – žmonėms, priklausantiems amžiaus grupei 80+.

Taip pat nuolat svarstoma ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, Pasaulio sveikatos organizacijoje, kokios grupės galėtų skiepytis rudenį“, – kalbėjo A. Bilotienė Motiejūnienė, pridūrusi, kad šiandien apie visuotinę vakcinaciją ketvirtąja doze atsakyti ankstoka.

Anot viceministrės, Lietuvoje kiekvieną mėnesį susitinkama su mokslininkais ir ekspertais, kurie pristato naujausius tyrimus, esamą situaciją pasaulyje. Lietuvos mokslų taryba rugpjūtį vykdys ir serologinį tyrimą, siekiant išsiaiškinti, kaip vakcinacija veikia imunizacijos lygį.

„Šiandien pasakyti, kad ketvirtos dozės arba antros sustiprinančiosios reikės būtinai visiems, būtų sunkoka ir ankstoka. Darbai vykdomi, nuomonės šiek tiek skiriasi, duomenų trūksta. Jie renkami, kad būtume tikri.

Su omikron atmainos banga, kaip žinome, labai nemažai žmonių, turėjusių 2 ar net 3 dozes, yra persirgę. Todėl labai svarbu turėti tyrimų duomenis, kaip tų žmonių imunitetas reaguos į ateinantį rudenį, naują sezoną ir galimus COVID atvejus“, – paaiškino A. Bilotienė Motiejūnienė.

Paklausta, ar šiuo metu skiepijami žmonės adaptuota omikron atmainai vakcina, viceministrė atsakė: „Adaptuota vakcina turėtų mus pasiekti rudenį. Šiandien ketvirtąja doze skiepijama patikrintomis vakcinomis, kuriomis skiepytos antra ir trečia dozės. Adaptuotų vakcinų pirkimas vykdomas Europos lygmeniu“.

Dulkys neatmeta visuotino skiepijimo galimybės

Vis tik sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys neatmetė ir visuotinio skiepijimo ketvirtąja vakcinos nuo koronaviruso doze galimybės: „Jau šiuo metu yra galimybė žmonėms, kurie turi tam tikrų problemų su imunitetu, gydytojo sprendimu skirti papildomą sustiprinančią dozę. Kai kuriose šalyse jau leidžiama skiepytis 80+, 75+, 70+ amžiaus grupių žmonėms.

Skiepai

Labai tikėtina, kad rudenį ir mes pakviesime tam tikrų grupių žmones skiepytis ketvirtąja doze – sudarysime tą galimybę. Ar bus kvietimas visiems tai daryti, šiandien dar taip pasakyti negalime, dar daromi tyrimai ir tikimės Europos vaistų agentūros horizontalių rekomendacijų, Europos Komisija taip pat šį procesą koordinuoja – labiau norėtųsi bendrų Europos Sąjungos veiksmų.

Bet, jeigu klaustumėte, ar tikėtina, taip, sakyčiau, kad tikėtina, tuo labiau, kad turėsime tam tikrą susidūrimą su dar nauju reiškiniu – pandemijai atslūgus sugrįžta kitos ligos, kitos infekcijos – vėl žinosime, kas yra gripas ir netgi tikriausiai turėsime unikalių situacijų, kada žmonės sirgs vienu metu ir gripu, ir kovidu.

Kviečiame visus, kurie nepasiskiepiję, pasiskiepyti pirmine schema. Vakcinų yra. Jos yra nemokamos“.

Taip pat A. Dulkys žadėjo, kad, pradėjus augti sergamumui, pradėtų daugėti ir testavimo: „Jeigu sergamumas rudenį augtų ir toliau, esame pasiruošę budinčius režimus – galėtų grįžti mobilieji vakcinacijos punktai, kiti dalykai, kuriems su savivalda esame pasiruošę“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės