Pirmąsias tokias operacijas Baltijos šalyse atliko Klaipėdos jūrininkų ligoninės pilvo chirurgas dr. Olegas Deduchovas, kuriam asistavo dr. Lucas Karsenty iš Paryžiaus Amerikos ligoninės. Jis yra vienas garsiausių šitos srities specialistų, atlikęs apie 300 endoskopinių skrandžio mažinimo operacijų.

„Pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva, daugėja sergančiųjų nutukimu. Žmogaus svoris turi didelę įtaką sveikatai ir fiziniam aktyvumui. Antsvoris ne tik nuvargina raumenis, pažeidžia sąnarius, didina kraujospūdį, bet ir sunkina širdies darbą. Nutukimas skatina cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų, aterosklerozės, tulžies pūslės akmenligės, kepenų suriebėjimo, osteoartrito, kojų venų trombozės, kvėpavimo sistemos ir kitų ligų raidą. Jau daugelį metų populiarios įvairios skrandžio mažinimo operacijos, kurios padeda pacientui atsikratyti antsvorio, o kartu ir pakoreguoti ar visiškai įveikti gretutines ligas“, – sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės Abdominalinės chirurgijos skyriaus vedėjas Martynas Sokolovas.

Prieš keletą metų atsirado ir sparčiai populiarėja skrandžio mažinimo operacijų modifikacija – endoskopinė skrandžio plastika, kuri pasižymi dar mažesniu invazyvumu ir atliekama be jokio pjūvio.

„Endoskopinės skrandžio mažinimo operacijos metu skrandis yra užsiuvamas iš vidaus, suformuojamas „vamzdelis“, naudojant specialų, ant endoskopo montuojamą vienkartinį įrenginį. Ši operacija pasižymi dideliu efektyvumu ir saugumu. Praėjus dvylikai mėnesių po operacijos pacientai atsikrato iki 70–80 proc. antsvorio, sumažinamos gretutinių ligų komplikacijos ir rizika“, – pasakojo šios operacijos pradininkas Lietuvoje O. Deduchovas.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė

Pasak gydytojo, ši operacija nepanaikina galimybės ateityje atlikti įprastinę chirurginę skrandžio mažinimo operaciją, nes gali būti visiškai rekonstruojama, tai yra atkuriama buvusi skrandžio apimtis.

Operacijos naujuoju metodu pasižymi mažesne komplikacijų rizika, nėra pooperacinių chirurginių žaizdų ir beveik nejaučiamas skausmas. Skrandžio mažinimo operacijos ypač tinka pacientams, kurių, dėl sudėtingos anatomijos ir itin didelio nutukimo, chirurgai nesiryžta operuoti.

Klaipėdoje pirmosios operacijos atliktos vyrui ir dviem moterims, kurių amžiaus vidurkis – apie 40 metų, o jų kūno masės indeksas buvo didesnis nei 40, kas reiškia aukščiausią – III laipsnio nutukimą.

Pasak gydytojo, dar iki operacijos su pacientu vyksta konsultacijos, kuriose aktyvų vaidmenį užima gydytoja dietologė. Iki operacijos paprastai pacientai jau būna išbandę įvairius svorio metimo būdus. Operacija planuojama tik tada, kai pastangos neduoda rezultatų ir pacientai būna motyvuoti keisti gyvenimo būdą po operacijos.

„Ruošiantis pirmosioms endoskopinėms skrandžio mažinimo operacijoms vienam pacientui taip gerai pavyko koreguoti savo gyvenimo būdą, mitybą, o tuo pačiu ir svorį, kad buvo nutarta operacijos atsisakyti“, – rezultatais, kurių pacientai pasiekia be operacijos džiaugėsi Klaipėdos jūrininkų ligoninės gydytoja dietologė Justina Liniauskaitė – Kekė.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Abdominalinės chirurgijos skyriaus vedėjo M.Sokolovo teigimu, ligoninėje dirbantys medikai stengiasi įsisavinti naujus, unikalius metodus ir koja kojon žengti su šiuolaikinėmis technologijomis bei siekti geriausio rezultato pacientų labui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją