„Pagalbos reikia ne kažkada, o dabar“

Seimo narys feisbuke išreiškė pyktį ir susirūpinimą dėl tokios susiklosčiusios situacijos.

„Kiekvienas specialistas, kuris bent kiek nutuokia priklausomybių gydymo srityje, žino, kaip svarbu suteikti pagalbą tada, kai sergantis žmogus sukaupia bent kiek motyvacijos. Kaip jau minėjau, pirmiausia svarbu – išlaisvinti organizmą nuo cheminio poveikio. Tačiau...

Kai pirmą kartą išgirdau, kad Vilniuje jau nuo kovo pabaigos, t.y. du mėnesius Respublikiniame priklausomybių ligų centre Vilniuje neteikiamos ne tik Minesotos programos, bet ir detoksikacijos nuo narkotinių medžiagų paslaugos, nepatikėjau. Gal susijaudinusi narkotikus vartojančio vaikino mama ne taip suprato. Girdėjau, kad vyksta remontas, tvarkomos patalpos, gal prireikė kelių dienų persikėlimui. Pradėjau aiškintis“, – rašė A. Navickas.

Jo teigimu, nors tai laikina problema, neaišku, kada ji išsispręs. Be to, nuogąstaujama, kad stacionari pagalba išvis bus naikinama.

Andrius Navickas

„Vienas iš RPLC darbuotojų, nenorėjęs, kad jo pavardė patektų į viešumą, pripažino, kad planuojama apskritai naikinti stacionarinę detoksikaciją nuo narkotikų kenčiantiems žmonėms. Esą pakaktų pakaitinio „gydymo“ metadonu ir ambulatorinės detoksikacijos. Suprantu ambulatorinio gydymo privalumus, tačiau tikrai ne tada, kai kalbame apie priklausomybės ligas ir žmones, kuriems sunkiausia kovoti prieš savo pačių savidestrukciją“, – rašė Seimo narys.

A. Navickas pasakojo, kad pats paskambino į RPLC ir pasakė, kad būtina detoksikacija.

„Pasiūlė kreiptis po birželio vidurio, kai galbūt bus pašalintos visos techninės kliūtys. Tačiau, kai kalbame apie priklausomybes, pagalbos reikia ne kažkada, o dabar. Dar pasiūlė kreiptis į kitus Lietuvos miestus arba ieškoti privačių paslaugų. Toks atsakymas gali neatrodyti šokiruojantis tik tam, kas nieko nesusigaudo apie priklausomybes. Apie priklausomų asmenų ir jų artimųjų finansinę, emocinę situaciją. Beje, Šiauliuose detoksikacijon galima patekti jau kitą dieną. Tačiau, jei tikrai tai kam nors atrodo išeitis, tai tada nebent pati ligoninė nugabentų pacientą ten, kur paslauga teikiama. Tada galima būtų sakyti, kad bandoma padėti žmogui“, – problemą iškėlė A. Navickas.

Pasak jo, dėl tokių problemų jis jaučia ir gėdą, ir skausmą.

Respublikinis priklausomybės ligų centras

„Esu Seimo narys, rūpinuosi įstatymų leidybos procesu ir parlamentine kontrole. Tačiau vėl ir vėl tenka atsidurti situacijoje, kai jaučiu ir gėdą, ir skausmą, jog tenka įrodinėti aksiomą, kad priklausomas žmogus serga ir privalo turėti galimybę gauti pagalbą“, – rašė A. Navickas.

Ministrės pirmininkės patarėja sveikatos apsaugos ir neįgaliųjų klausimais Živilė Gudlevičienė po tuo pačiu feisbuko įrašu A. Navickui atsakė, kad šios techninės problemos yra dėl užtrukusio persikėlimo į naujas patalpas.

„Ar galima buvo tą numatyti ir imtis prevencinių priemonių? Turbūt buvo galima, žinant kad dažniausiai statybos ar remonto darbai nesibaigia laiku. Ar galima buvo tas paslaugas paskirstyti/nukreipti po veikiančius stacionarus, suteikti laikinas dienos stacionaro paslaugas? Galima. Tik va „bėdelė“ – Valstybinės ligonių kasos apmokėjimas, licencijos ir t.t. Tas irgi užtrunka ir turbūt užtruktų ilgiau, nei dabartinis užtrukęs persikėlimas. Tai. ko gero, dar vienas pavyzdys, kaip pas mus reaguojama į grėsmes ir krizines situacijas“, – rašė Ž. Gudlevičienė.

Atnaujinti programas ir paslaugas planuojama šį mėnesį

Pasidomėjome, kokia iš tiesų yra situacija ir kada planuojama vėl pradėti teikti visas paslaugas Vilniuje.

Vaistai

RPLC Vilniaus filialo direktoriaus Giedriaus Likatavičiaus teigimu, šiuo metu pagrindinės centro patalpos Gerosios vilties gatvėje renovuojamos, todėl buvo suteiktos laikinos patalpos. Visgi, ir laikinosios patalpos gana sename pastate, jos neatitiko higienos reikalavimų, todėl teko investuoti į patalpų būklės pagerinimą. O per tą laiką, kol buvo vykdoma laikinų patalpų renovacija, kai kurios paslaugos buvo sustabdytos.

„Gana sudėtingas procesas, tai buvo susiję ir su renovacijos konkurso nugalėtoju, buvo ieškoma tų patalpų, kurios labiausiai atitiktų poreikius. Bet jas buvo sunku rasti, tai turėjo būti ne keli kambariai, o didelis pastatas. Turėjome tam tikrų sunkumų ir su šildymu, ir su komunikacijomis, nes laikinas pastatas irgi tikrai nenaujas“, – sakė G. Likatavičius.

Centras išsikraustė iš pastato Gerosios vilties gatvėje, į pastatą Širvio g. 5. Dabar, pasak direktoriaus, yra laukiama teigiamo atsakymo dėl higienos leidimo toliau vykdyti veiklą.

„Kadangi pastato būklė nebuvo patenkinama, mums remontas šiek tiek užtruko. Bet tikimės, kad greitu laiku vėl galėsime pradėti teikti visas paslaugas. Kituose miestuose paslaugos teikiamos įprastai, tad galima kreiptis ten. Kovo mėnesį centras dar veikė, nuo balandžio mėnesio buvo sustabdytos kai kurios paslaugos.

Ne nuo mūsų priklauso, kada galėsim atnaujinti paslaugas, o nuo akreditavimo tarnybos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro. Manome, kad per šį mėnesį jau turėtume jas atnaujinti, nes visus darbus, kuriuos reikėjo, padarėme“, – kalbėjo G. Likatavičius.

Šiuo metu Vilniuje neteikiama Minesotos programa, detoksikacijos paslaugos, taip pat stacionarinės, dalis ambulatorinių paslaugų, tačiau dalis ambulatorinių paslaugų teikiama Savanorių gatvėje.

„Ten yra ambulatorinė Minesotos programa ir metadono programa, kitos programos. Ambulatorines paslaugas Širvio g. 5 planuojame atnaujinti jau labai greitai, nes kaip tik gavome higienos pasą ir laukiame leidimo iš akreditavimo tarnybos“, – kalbėjo RPLC direktorius.

Taip pat pašnekovas paneigė teiginius, kad bus naikinama stacionari detoksikacija ir liks tik ambulatorinė pagalba.

Dabar dėl ūmių apsinuodijimų, pasak G. Likatavičiaus, galima kreiptis į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę. Dėl abstinencijos reikia kreiptis į Naujosios Vilnios ligoninę ir Vasaros g. ligoninę – Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrą.

Vaistai

„Tačiau dėl tam tikrų programų reikia kreiptis į kitus miestus, į juos ir nukreipiami pacientai. Tikimės, kad greitai šios problemos išsispręs“, – pridūrė G. Likatavičius.

Kaip rašoma RPLC puslapyje, renovacijos projekto vertė – 3 mln. eurų. Po renovacijos ligoninė turėtų būti talpesnė, pritaikyta priimti daugiau pacientų, bendras plotas po rekonstrukcijos padidės nuo 2843 kv. m. iki 2870 kv. m., o lovų skaičius sieks 80.

Bus įrengtas liftas, neįgaliųjų išlaipinimo vietos, žadama, kad palengvės privažiavimas ir krovininiam transportui, nes bus įrengtos krovinių pristatymo bei išvežimo vietos, įrengta dviračių saugojimo stoginė. Bus atliekamas pastato apšiltinimas, pakeisti langai bei durys, modernizuotos vandens, nuotekų, elektros, ryšių, šildymo ir vėdinimo sistemos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją