Nors skiepyti ketvirtąją COVID-19 vakcinos doze pradėti tik tie, kurie turi itin silpną imunitetą dėl įvairių ligų ar vartojamų imunitetą slopinančių vaistų, vakcinų klausimas svarbus ir likusiems gyventojams. Gali būti, kad greitu metu vėl pasiskiepyti teks ir jiems.

Sveikatos apsaugos ministerijos patarėjas Lukas Galkus aiškino: „Dėl kitų grupių kol kas rekomendacijų nėra. Kadangi matome, jog viruso plitimas Lietuvoje yra gana mažas, ligoninių užimtumas išvis labai mažas, dabar poreikio rekomenduoti skiepytis ir kitoms gyventojų grupėms nematome.

Vertiname duomenis ir tikėtina, kad artėjant rudeniui arba rudenį bus rekomenduota skiepytis platesnei gyventojų grupei. Preliminariai dabar galime pasakyti, kad turbūt tai bus vyresnio amžiaus gyventojai ir gyventojai sergantys tam tikromis lėtinėmis ligomis“.

Saulius Čaplinskas

„Delfi dienos“ paklaustas, ką mano apie skiepijimą ketvirtąja doze, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius profesorius Saulius Čaplinskas sakė: „Manau, kad kitoms grupėms būtų visiškai logiška prieš pat ateinant jau šaltajam sezonui, jeigu nematysim, kad Lietuvoje nekyla anksčiau COVID banga, pasirūpinti savo imunine sistema. O tai, kad sekanti COVID-19 banga neaplenks ir Lietuvos, turbūt visi suprantame“.

Tačiau buvęs sveikatos apsaugos ministras parlamentaras Aurelijus Veryga ketvirtosios dozės klausimu itin skeptiškas.

„Aš nesu girdėjęs ir neatsimenu nė vienos vakcinos, kuri būtų tokiu dažniu ir tokiu intensyvumu naudojama revakcinacijai, t.y. imuniteto vadinamam tam stiprinimui“, – sakė A. Veryga.

Aurelijus Veryga

Jo nuomone, nei visuomenė, nei medikų bendruomenė neturi pakankamai žinių, kiek ketvirtoji dozė efektyvi ir reikalinga.

„Pakankamai daug domiuosi šia tema, bent jau skaitau nacionalines žinutes ir nedrįsčiau sakyti, kad visuomenė, net ir medikų bendruomenė turi pakankamai informacijos tais klausimais, kuriuos aš iškėliau: kiek tai efektyvu, kiek tai reikalinga, kiek moksliškai pagrįsta ir pan., o kiek tai bandymas „aklai“ šaudyti, kuriant gal net įsivaizduojamą saugumą.

Žmonės, kurie galbūt yra skeptiškesni ir labiau įtarūs, gal net imtųsi sakyti, kad mes prisipirkome tiek vakcinų, kad neaišku, kur jas dėti ir dabar ketvirta, paskui penkta, o gal net šešta dozė bus labai greitai ir panašiai. Mes tas abejones turėtume išsklaidyti ir, tiesą sakant, aš jokios komunikacinės kampanijos iki šiol nemačiau“, – pastebėjo A. Veryga.

Ministerija atkerta: sprendimai priimami remiantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis, kitų šalių patirtimi ir suburtų nepriklausomų ekspertų nuomone.

„Matome, kad yra apsauga nuo sunkios ligos formos ir sunkiausių išeičių ir ta apsauga trunka keletą mėnesių. Tai būtent dėl to, kad apsauga nėra ilgaamžė, tai rekomenduojama skiepyti tas gyventojų grupes, kurios yra didžiausioje rizikoje susirgus sunkiai sirgti arba netgi mirti“, – paaiškino L. Galkus.

S. Čaplinskas pabrėžia: įtikinti žmones pasiskiepyti valdantiesiems bus didelis iššūkis.

„Viena yra atvežti vakciną iki durų, kita yra, kad žmogus duris atidarytų“, – sakė S. Čaplinskas.

A. Veryga abejojo, ar daug lietuvių pasinaudos proga pasiskiepyti ketvirtąja doze: „Jau vien iš to, kaip buvo pristatyta pati šita žinia, tikrai tai bus labai labai nedidelė visuomenės grupė, kuri skiepysis ketvirta doze“.

Viena, dviem arba trimis COVID-19 vakcinos dozėmis jau paskiepyta beveik 70 proc. Lietuvos gyventojų, o bendra visuomenės imunizacija viršija 80 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės