Pakartotinai pasiskiepyti minėtiesiems gyventojams rekomenduojama praėjus 90 dienų po sustiprinančiosios vakcinos dozės, dėl to reikėtų kreiptis į gydantį gydytoją.

Kitų gyventojų grupių vakcinaciją nuo COVID-19 ligos planuojama pradėti artėjant rudeniui. Plačiau apie skiepijimą sustiprinančiąja doze pakomentavo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) patarėjas Lukas Galkus.

Skiepai

L. Galkus akcentavo, kad kol kas kalbama apie labai siauros pacientų grupės pakartotinį skiepijimą po sustiprinančiosios dozės.

„Šis sprendimas buvo priimtas, atsižvelgiant į keletą veiksnių. Visų pirma jau prieš kelis mėnesius tiek Europos vaistų agentūra, tiek Europos užkrečiamų ligų centras išplatino pranešimą, kuriame pateikė rekomendacijas ir savo išvadą, kad didesnės rizikos asmenims skiepytis ketvirta doze yra tikslinga.

Taip pat matome, kad jau 10 šalių Europoje skiepija tam tikras aukštesnės rizikos gyventojų grupes pakartotina sustiprinančiąja doze.

Pasitarus su pagrindiniais užkrečiamų ligų ekspertais Lietuvoje ir gydytojais, kurie dirba su dabartiniais COVID-19 pacientais, įvertinus rizikas, buvo nuspręsta, kad gyventojams, kurie turi sutrikimų su imunine sistema ar vartoja imunitetą slopinančius vaistus, bus sudaryta galimybė pasiskiepyti. Rekomenduojama tokiems gyventojams kreiptis į gydantį gydytoją“, – paaiškino SAM atstovas.

Kol kas tikslus skaičius, kiek tokių asmenų, kuriems jau dabar rekomenduojama pasiskiepyti, nežinomas. Tačiau manoma, kad tai galėtų būti keli tūkstančiai pacientų.

Kada galėtų būti skiepijamos kitos grupės, kol kas rekomendacijų, anot L. Galkaus, nėra.

„Kadangi matome, jog viruso plitimas Lietuvoje yra gana mažas, ligoninių užimtumas išvis labai mažas, dabar poreikio rekomenduoti skiepytis ir kitoms gyventojų grupėms nematome.

Bet, vertinant duomenis, tikėtina, kad artėjant rudeniui arba rudenį bus rekomenduota skiepytis platesnei gyventojų grupei.

Preliminariai dabar galime pasakyti, kad tai bus vyresnio amžiaus gyventojai ir gyventojai, sergantys lėtinėmis ligomis, bet detaliau tą informaciją ir rekomendacijas priims prie SAM suburta ekspertų grupė ir tai bus padaryta artėjant rudeniui, kada bus kiek daugiau duomenų apie dabartinę praktiką, nes kitos šalys skiepija plačiau 4-ąja doze.

Taip pat bus atsižvelgta į rekomendacijas iš tarptautinių institucijų“, – patikslino patarėjas.

Medikų skiepijimas trečiąja vakcinos nuo koronaviruso doze Kauno klinikose

L. Galkus pasakojo, kad, remiantis dabartiniais mokslo duomenimis, ketvirtoji dozė apsaugo nuo sunkios ligos formos ir sunkiausių išeičių. Ta apsauga trunka keletą mėnesių.

„Dėl to, kad ta apsauga nėra ilgaamžė, rekomenduojama toms gyventojų grupėms, kurios labiausiai rizikuoja užsikrėtus sunkiai sirgti arba netgi mirti, pasiskiepyti, pasitarus su savo gydytoju ir įvertinus individualius rizikos veiksnius“, – sakė L. Galkus.

Ministerijos atstovas pridūrė, kad nėra papildomos informacijos apie šalutinius poveikius, pasireiškusius paskiepytiems ketvirtąja doze, kurie nebūtų registruoti arba nebūtų pasireiškę po pirmos, antros ar trečios vakcinos dozės.

Kadangi skiepijimas vykdomas praktiškai visose sveikatos priežiūros įstaigose ir įstaigos pačios gali užsisakyti vakcinas, organizuoti skiepijimą, gyventojas būtų paskiepytas ten, kur su gydančiu gydytoju dėl to ir pasitartų.

„Kadangi kalbame apie labai specifines pacientų grupes: galbūt tai bus onkologiniai pacientai, arba pacientai po transplantacijos, tai centruose, kuriuose jie gauna gydymo paslaugas, ten bus ir galimybė pasiskiepyti. Papildomai kažkur registruotis nereikės“, – teigė L. Galkus.

Skiepijimui ketvirtąja doze bus naudojama mRNR tipo vakcina, kurią gamina „Pfizer“ arba „Moderna“.

Visame pasaulyje ketvirtajai dozei bus naudojamos tos pačios vakcinos, kurios buvo sukurtos nuo pat pandemijos pradžios. Kol kas naujų vakcinų prieš naujus variantus nėra sukurta ir registruota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės