Platus chirurginių paslaugų spektras

„Šiuo metu chirurgijos paslaugos LSMU Kauno ligoninės Josvainių g. 2 padalinyje (buvusi Kauno klinikinė ligoninė) yra visiškai atnaujintos: atliekamos tiek skubios, tiek planinės operacijos“, – teigia LSMU Kauno ligoninės vadovas intervencinei medicinai prof. Donatas Venskutonis.

„Planinės chirurgijos paslaugas atnaujinome anksčiau, tačiau dėl kovidiniams pacientams teikiamų ūminės chirurginės patologijos paslaugų skubioms operacijoms pacientai dar buvo kreipiami į kitus ligoninės padalinius.

Vėl laukiame pacientų dėl abdominalinių (pilvo sienos išvaržų, tulžies pūslės akmenligės, kirkšnies išvaržų, storosios bei plonosios žarnos navikų ir kt.), paviršinių kojų venų, odos darinių šalinimo, urologinių bei ginekologinių operacijų. Atliekame mažai invazines laparoskopines operacijas, naudodami šiuolaikišką, kraują tausojančią įrangą ir prietaisus, po kurių žmogus dažnai jau kitą dieną gali keliauti namo.

Minkštųjų audinių auglius šaliname tiek tradiciniu būdu, tiek naudodami radiodažnio generatorių, pacientui geriausią gydymo metodą parenkame kartu su mūsų įstaigos odos ligų gydymo profesionalais. Mūsų endoskopinės tarnybos ilgametę patirtį turintys specialistai, naudodami efektyvius skausmo malšinimo metodus, endoskopiniu būdu šalina virškinimo trakto (skrandžio ir storojo žarnyno) darinius, atlieka papildomus diagnostinius tyrimus. Skyriuje taip pat teikiamos dienos chirurgijos paslaugos.

Vaikams ir suaugusiesiems atliekamos ausų, nosies bei gerklės sričių operacijos. Džiaugiamės, kad šias operacijas atlieka ir šiais metais Kauno mieste nuoširdžiausia gydytoja pripažinta gyd. Inga Eidietienė“, – paslaugas vardija prof. D. Venskutonis.

Josvainių g. padalinio ligoninės poliklinikoje kasdien konsultuoja patyrę specialistai, kurie taip pat dirba ir ligoninės stacionare.

„Visi operuojantys chirurgai skiria laikus Konsultacinėje poliklinikoje (Josvainių g. 2), kad pacientas, gavęs šeimos gydytojo arba gydytojo specialisto siuntimą, iš karto patektų pas reikiamą chirurgą, būtų aptarta ištyrimo ir gydymo taktika, suplanuotas geriausias gydymo metodas, esant reikalui – operacija“, – primena prof. D. Venskutonis.

Didesnis dėmesys išvaržų ir pilonidinių cistų operacijoms

Daugelį metų Josvainių g. padalinio klinikinės praktikos personalas kartu vykdo akademinę ir mokslinę veiklą. Padalinyje įsikūrusi LSMU Bendrosios chirurgijos klinika. Visi mūsų chirurgai kartu yra LSMU universiteto bendruomenės nariai, dėstytojai.

Iš kairės: Edvinas Dainius, Eglė Kubiliūtė, Donatas Venskutonis, Audrius Paršeliūnas, Andrėjus Subočius

D. Venskutonis džiaugiasi, kad šiuo metu daug dėmesio skiriama pilonidinių cistų operacijoms, kryžkaulio patologijai, išvaržų chirurgijai: „Būtent šiose srityse vykdomi moksliniai tyrimai, taikomi inovatyvūs gydymo sprendimai. Seniai nebesame vien į koloproktologines operacijas besiorientuojantis skyrius – mūsų pagalbos spektras platus, taikome pažangiausius metodus. O dėl atliekamų mokslinių tyrimų pacientai gali tikėtis dar daugiau pacientui palankaus, individualaus bei modernaus ištyrimo ir gydymo.“

Chirurgijos skyriaus gydytojas chirurgas Edvinas Dainius šiuo metu ligoninėje atlieka pilonidinių cistų gydymo efektyvumo tyrimus.

„Pilonidinės cistos dažniausiai susiformuoja jauniems vyrams kryžkaulio srityje, kai dėl į poodį įaugusio plauko atsiranda lėtinis uždegimas ir susiformuoja cista. Žmogus toje vietoje jaučia skausmą, darinys šlapiuoja. Paprastai tokia cista yra pašalinama, bet galime taikyti ir minimaliai invazinį gydymą, kai pašalinama tik priežastis – įaugę plaukai, o pati cista išvaloma. Toks būdas kelia mažiau skausmo, pjūvis yra mažesnis, o gijimas greitesnis“, – privalumus vardija gydytojas chirurgas.

Uždelstos operacijos tampa sudėtingesnės

E. Dainius pasakoja, kad siautėjant pandemijai žmonės vengdavo laiku kreiptis į medikus. Gydytojai tuo metu dažniau operuodavo uždelstus, komplikuotus ligos atvejus.

Specialistas pabrėžia, kad spręsdami dėl pagalbos skubumo žmonės turėtų atkreipti dėmesį į skausmo pobūdį: „Jei skausmas, diskomfortas, negausus kraujavimas, susijęs su chirurginiais susirgimais, trunka keletą savaičių, bet nėra intensyvus, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją ir gavus siuntimą registruotis pas chirurgą. Tačiau jei staiga ėmė stipriai skaudėti ir pakilo temperatūra, pradėjo pykinti ar atsirado kitų simptomų, reikėtų skubiai keliauti į priėmimo skyrių ar kviesti greitąją medicinos pagalbą.“

Neretai pacientai delsia į chirurgus kreiptis dėl išvaržos operacijų, o tai gali turėti neigiamų pasekmių sveikatai. Žmonės ne tik gyvena jausdami diskomfortą, turi vengti kelti sunkius daiktus, bet ir rizikuoja, kad ateityje paprastos operacijos nebeužteks.

„Pacientai dažnai apie išvaržą sužino užčiuopę slankiojantį darinį pilvo ar kirkšnies srityje arba pamatę toje srityje iškilimą. Be apžiūros, diagnozei patvirtinti gali prireikti čia pat atliekamo echoskopinio tyrimo. Jei diagnozė neaiški, galime skirti gastroskopiją ar kolonoskopiją.

Išvaržos vaistais neišgydysi, todėl saugiausias jos gydymo būdas – operacija. Delsiant ją atlikti didėja komplikacijų tikimybė: išvarža gali didėti, o tuomet ateityje gali prireikti sudėtingesnės operacijos ir ilgesnio pooperacinio laikotarpio. Kartais dėl išvaržoje įstrigusių organų kraujotakos sutrikimų tenka atlikti net skubias operacijas, nes kyla pavojus žmogaus gyvybei“, – rizikas vardija specialistas.

Išvaržų gydymo problemas padalinyje nagrinėja gydytojai chirurgai Eglė Kubiliūtė, Audrius Paršeliūnas bei Andrėjus Subočius.

Trumpas pooperacinis laikotarpis

„Dauguma operacijų atliekama minimaliai invaziniu būdu, tad pacientams nuo įprastų veiklų tenka atsitraukti minimaliai. Dažnai taikome laparoskopines operacijas, atlikdami pilvo sienos išvaržų plastiką, pavyzdžiui, moterims po gimdymo išsiskyrus raumenims, naudojame tokias metodikas kaip SCOLA, kai operuojama endoskopiškai – net neįeinant į pilvaplėvės ertmę susiuvama bambos išvarža ar raumenų prasiskyrimas“, – pasakoja E. Dainius.

Kiek teks gulėti po operacijos ligoninėje, priklauso nuo operacijos sudėtingumo.

„Jei operacija atliekama minimaliai invaziniu būdu, o pacientas nejaučia didelio diskomforto ir skausmo, kitą dieną jis dažniausiai keliauja į namus. Jei atliekama didesnės apimties procedūra arba ji nėra standartinė, gali tekti pagulėti kelias paras. Vertiname, kokia paciento savijauta, ar jis galės pats savimi pasirūpinti, ar reikės specialaus tvarstymo. Tačiau dabartiniai metodai leidžia pacientams į namus grįžti gana greitai“, – atkreipia dėmesį chirurgas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją