Nuo gegužės 1-osis pasikeitė ir gydymo įstaigų darbo tvarka. Apie tai, kaip ji keičiasi VUL Santaros klinikose, papasakojo šios įstaigos direktorius medicinai daktaras Valdas Pečeliūnas.

Valdas Pečeliūnas

Pirmasis pokytis susijęs su pacientų lankymu. Dabar pacientus galima lankyti be apribojimų, bet tik tam tikromis nustatytomis valandomis.

Kitas pokytis yra dėl į ligoninę guldomų pacientų testavimo, siekiant nustatyti, ar jie neserga COVID-19.

„Nuo šiol bus testuojami tik simptomų turintys pacientai ir, įstaigos sprendimu, tie, kurie hospitalizuojami į tam tikrus skyrius, kur gydomi pacientai su labai išreikšta imunosupresija arba nusilpusiu imunitetu. Ribotame kiekyje padalinių bus išlaikomas testavimas ir nesimptominių pacientų, vadinamas profilaktinis testavimas“, – patikslino V. Pečeliūnas.

Santaros klinikose ir toliau reikės dėvėti kaukes.

„Nors paskelbta, kad pandemija pasibaigė, deja, realybėje yra tų pacientų [sergančių COVID-19], net ir sunkių pakanka, tarkime, šiandien mūsų jiems dedikuotos lovos užpildytos. Tad kaukių reikalavimas išlaikomas. Pirmiausia jis nukreiptas į pacientų saugumą.

Mūsų įstaiga yra trečiojo lygio. Čia teikiama daug sudėtingų paslaugų ir kai kurios gydymo įstaigos bei kai kurios ligos lemia nusilpusį imunitetą. Kai kurie pacientai nesugeba suformuoti pakankamos imuninės apsaugos prieš koronavirusą. Dėl to įstaigoje laikomės tam tikrų taisyklių“, – paaiškino Santaros klinikų direktorius medicinai.

Per omikron atmainos piką reanimacijoje COVID-19 liga sergantiems pacientams visame Vilniaus regione buvo skirta iki 61 lovos. Šiuo metu tam skirtų lovų likę tik 18.

„Mažiname dedikuotų lovų skaičių, kad galėtume teikti paslaugas kitomis ligomis sergantiems pacientams, daugiausia susijusiems su chirurgija.

Šiuo metu COVID-19 lovų užimtumas yra apie 60 proc.“, – pasakojo V. Pečeliūnas.

Gydytojas pastebėjo, kad labai sumažėjo dėl COVID-19 komplikacijų gydomų pacientų. Jų išlieka ne daugiau kaip pusė.

„Kita pusė pacientų yra tie, kurie serga sunkiomis ligomis dėl kurių turi būti gydomi reanimacijoje, tačiau jiems kartu nustatytas ir aktyvus COVID-19. Bet ne COVID-19 lemia jų buvimą reanimacijoje“, – kalbėjo V. Pečeliūnas.

Anot jo, labai retai į reanimaciją dėl COVID-19 ligos patenka pasiskiepiję pacientai.

„Dažniausiai dėl kovido guli neimunizuoti, bet su kovidu būna ir imunizuotų. Užsikrėsti kovidu imunizuotas žmogus gali, bet sunkios formos išsivysto ypatingai retai. Tai yra, ir persirgta liga, ir vakcinacija, o geriausiai – abu šitie dalykai tikrai apsaugo nuo sunkių COVID ligos formų“, – sakė V. Pečeliūnas.

Kartu gydytojas sakė, kad COVID-19 rudens bangai ruošiamasi jau dabar.

„Šią savaitę tie specialistai, kurie susiję su kovidu, renkamės būtent tam, kad pasiruoštume kovido rudens bangai, jeigu ji bus. Mes ruošiamės ir tam tikra tikimybė, kad ji bus išlieka.

Stebime situaciją. Prognozuoti daugiau negu 4 savaites sudėtinga. Svarbiausia būti pasiruošus visiems nedėkingiems scenarijams“, – patikino V. Pečeliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją