Atlikus visus reikalingus tyrimus medikai nustatė, kad transplantacijai yra tinkamos donoro kepenys ir širdis. Kepenys bus transplantuotos Kauno klinikose, o širdis šiandien, balandžio 29 d., buvo atskraidinta į Vilnių ir bus transplantuota VU ligoninėje Santaros klinikose.

Į Vilnių atskraidinta donoro širdis

Dėl tokio svarbaus organo, 12:15 val. Vilniaus Santariškių žiede buvo stabdomas eismas, kad sraigtasparnis, gabenantis donoro širdį, galėtų saugiai nusileisti, o medikai galėtų greitai ir nieko netrukdomi vykti į operacinę kur transplantacijos jau laukia recipientas.

Šiais metais tai jau trečias kartas kuomet organų pergabenimui yra pasitelkiami Valstybės sienos apsaugos tarnybos arba Karinių oro pajėgų sraigtasparniai. Sausio mėnesį širdis iš Šiaulių buvo gabenama į Kauną, o vasario mėnesį kepenys buvo parskraidintos iš Rygos į Kauną.

Širdis gyvybinga išlieka iki 5 valandų

Šiais metais tai bus jau šešta širdies transplantacija – tiek tokių transplantacijų iš viso buvo atlikta per visus praėjusius metus.

Širdies transplantacija – itin sudėtingas procesas, kur reikia itin didelio tikslumo. Širdis gyvybinga išlieka iki 5 valandų – per šį laiką ji turi būti pergabenta ir transplantuota recipientui, taip pat per ją turi būti praleista kraujotaka.

Į Vilnių atskraidinta donoro širdis

Donoro širdis yra gabenama ledo pripildytoje talpoje, kurioje ji būna visą laiką iki kol pasiekia operacinę.

Nors širdis gyvybinga išlieka iki 5 valandų – medikai širdį recipientui transplantuoti stengiasi kaip įmanoma greičiau. Kuo greitesnė transplantacija – tuo greičiau organas prisitaiko naujame kūne, o tai turi įtakos recipiento sveikatai.

Na, o kadangi širdį pristatyti reikia kuo greičiau – šio organo pergabenimui yra pasitelkiamos Karinių oro pajėgų arba Valstybės apsaugos tarnybos pajėgos, kurių profesionalai organą į reikiamą ligoninę nuskraidina greitai ir saugiai.

Recipientų – šimtai

Šiuo metu organų ir audinių transplantacijos Lietuvoje laukia 301 žmogus: 67 laukia inksto, 1 kasos ir inksto komplekso, 34 širdies, 5 plaučių, 5 širdies ir plaučių komplekso, 38 kepenų ir 151 ragenų transplantacijos.

Į Vilnių atskraidinta donoro širdis

Visų šių žmonių sveikata priklauso tik nuo kitų žmonių gerumo, drąsos ir pasiryžimo po mirties padovanoti organus tiems, kam jų labiausiai reikia. Jei norite išreikšti pritarimą organų donorystei – tai padaryti galite užpildę prašymą internetu ntb.lt svetainėje arba bet kurioje „Camelia“, „Eurovaistinės“ arba „Gintarinės vaistinės“ vaistinėje.

Šiuo metu Lietuvoje veikia informuoto sutikimo donorystės modelis, t. y. kuomet norintieji po mirties paaukoti savo organus sergantiems žmonėms, užpildo prašymą ir gauna Donoro kortelę, o žmogaus mirties atveju prašoma ir artimųjų sutikimo. Tokio tipo organų donorystės modelis yra taikomas dar 7-iose Europos valstybėse. Didžiojoje dalyje Europos valstybių taikomas numanomo sutikimo organų donorystės modelis. Tokio modelio atveju, žmogus laikomas pritariančiu organų donorystei, jeigu nėra raštu pareiškęs kitaip.

Bet kokiu atveju, svarbiausiais galutinio sprendimo priėmimo dalyviais yra mirusiojo artimieji, tad šį jų sprendimą galima palengvinti iš anksto išreiškiant savo valią. Daugiau informacijos apie organų donorystę galima rasti Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM internetiniame puslapyje: ntb.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją