Savaitę tyrė nuotekas

Pasak laikinosios NTAKD vadovės Evelinos Pridotkienės, tyrimas atliktas 80 miestų iš 26 šalių. Lietuvoje šiame tyrime dalyvavo 3 miestai – Vilnius, Kaunas ir Klaipėda. Specialistė paaiškina, jog žmogui vartojant narkotines medžiagas jo kepenyse susidaro metabolitai, kurie išsiskiria su šlapimu ir patenka į nuotekų vandenį.

Šis vanduo tiriamas laboratorijose, o tada nustatoma, kokios narkotinės medžiagos buvo vartojamos. Tyrimas buvo atliktas pernai metais balandį.

Tyrimas atliekamas savaitę, mėginiai paimami kiekvieną dieną.

Kokaino vartojimas labiausiai išaugo Vilniuje

Kokaino vartojimas visuose trijuose Lietuvos miestuose, lyginant su 2020 m. duomenimis, išaugo, labiausiai – Vilniuje (70 proc.), Kaune – 31 proc., Klaipėdoje – 21 proc. Nepaisant to, Lietuva, kaip Šiaurės – Rytų Europos šalis išsiskiria nedideliu kokaino vartojimo paplitimu tarp kitų Europos šalių.

Stebėtas koncentracijų kiekis nuotekose rodo, kad kokaino vartojimas išlieka didžiausias Vakarų ir Pietų Europos miestuose, ypač Belgijos, Nyderlandų ir Ispanijos miestuose. Savaitgalį išauga kokaino vartojimas visuose trijuose miestuose: Klaipėdoje beveik du kartus, lyginant su darbo dienomis, Vilniuje ir Kaune – apie pusantro karto. Pastebima, kad 2020 m. tyrimo rezultatai skyrėsi, tuo metu buvo nustatyta, kad kokaino vartojimas savaitgaliais išaugo apie 50 proc. ar mažiau.

„Palyginus su 2020 metais, visuose trijuose miestuose augo kokaino, metamfetamino ir amfetamino vartojimas. Taip pat visuose trijuose miestuose mažėjo ekstazi vartojimas. Reikia nepamiršti, kad 2020 metai buvo pirmieji pandeminiai metai, pirmasis karantinas, tuo metu matėme tam tikrų medžiagų vartojimo sumažėjimą. 2021 metais jis grįžo į ikipandeminį lygį“, – sakė E. Pridotkienė.

Vaistai

Kokaino 2021 metais daugiausiai buvo randama Vilniuje, nors prieš tai daugiausiai jo buvo Klaipėdoje. MDMA daugiausiai Vilniuje ir Kaune. Tačiau metamfetamino daugiausiai randama Kaune.

„Matome akivaizdų skirtumą – MDMA ir ekstazi vartojimas savaitgaliais šokteli kelis kartus. Tai dar kartą parodo, kad šios medžiagos yra vakarėlių narkotikai. Bet žiūrint į amfetamino ar metamfetamino skaičius, ten tokio akivaizdaus skirtumo nematome tarp savaitgalio ir darbo dienų. Taigi, metamfetaminą ir amfetaminą žmonės vartoja reguliariai“, – sakė E. Pridotkienė.

Narkotikai vis lengviau pasiekiami

Visgi, pasak specialistės, tai nereiškia, kad neveikia prevencinės priemonės, nes jos niekada neduoda rezultatų po metų ar dvejų. Tam tikrus mažėjančius skaičius, pasak pašnekovės, galima pamatyti po 10 ar 15 metų nuoseklaus darbo.

„Kalbame su ekspertais, nagrinėjame, kodėl didėja kokaino vartojimas. Ekspertai sako, kad sumažėjo kokaino kaina, nes jis pradėtas gaminti Europoje, ne tik Pietų Amerikoje“, – kalbėjo NTAKD laikinoji vadovė.

Pandemijos metu ne tik maisto produktų ar drabužių prekyba persikėlė į internetą. Tas pats įvyko su narkotikais. O internete perkami narkotikai gali būti ir pigesni, ir kokybiškesni, nes vartotojai gali palikti atsiliepimus.

Be to, auga ir narkotikų prieinamumas. Lengviausia gauti kanapių, antroje vietoje – kokainas.

Iš 26 tyrime dalyvavusių šalių pagal narkotikų suvartojimą Lietuva yra viduryje.

„Narkotikų vartojimas Lietuvoje yra du kartus mažesnis už Europos vidurkį. Iš 78 šalių Vilnius pagal kokaino suvartojimą yra 44 vietoje. Pagal MDMA esame 17 vietoje. Kitur esame 23, 29 vietoje.

Pagal metamfetaminą Ryga yra 6 vietoje, Kaunas 19 vietoje. Kokaino daugiau suvartojame Belgijoje, Nyderlanduose, Ispanijoje. Tuo metu metamfetamino daugiau suvartoja Čekija, Slovėnija, Slovakija. Amfetaminas populiaresnis Šiaurės šalyse“, – sakė E. Pridotkienė.

Visą LNK pokalbį galite žiūrėti čia: