Didesnis klausimas: kurį variantą mes pasigavome? Labiausiai dėl to, kad man buvo tiesiog smalsu. Tačiau kai kuriais atvejais žinojimas, kuris tai variantas, gali pasufleruoti gydymą – pavyzdžiui, tam tikri monokloninių antikūnų vaistai yra mažiau veiksmingi prieš omikron atmainą. Tai taip pat gali padėti įvertinti jūsų asmeninę riziką: žinome, kad nors omikron infekcija suteikia imuninę apsaugą nuo ankstesnių variantų, tie kiti variantai nebūtinai suteikia jūsų imuninei sistemai galimybę apsiginti nuo omikron.

Visuomenės sveikatos pareigūnams stengiantis stebėti ir sekti virusą, Covid mėginiai atsitiktinai ir reguliariai siunčiami į laboratorijas genetinei sekai nustatyti. Niujorko valstijoje, kurioje aš gyvenu, buvo nustatyta apie 3,5 proc. teigiamų atvejų seka, ištyrus maždaug 46 tūkst. niujorkiečių dėl virusų.

Tačiau nė vienas iš tų žmonių niekada tiksliai nesužinos, kurią viruso versiją turėjo, nes gauti tokią informaciją JAV, pasirodo, beveik neįmanoma.

Argumentas yra tas, kad visuomenės sveikatos priežiūros labui atlikta sekoskaita nėra pakankamai tiksli individualiu lygmeniu, idant žmonės galėtų pagrįsti sprendimus dėl sveikatos. COVID-19 viruso stebėjimo atveju, laboratorijos, atliekančios sekoskaitą, dažnai kartu su mėginiais net negauna identifikavimo duomenų.

Laboratorijos, kuriose atliekami tyrimai, padedantys gydytojams priimti medicininius sprendimus, turi būti sertifikuotos „Medicare & Medicaid Services“ centrų, siekiant užtikrinti, kad rezultatai būtų nuoseklūs ir tikslūs kiekvieną kartą atliekant tam tikrą tyrimą. Tyrimų laboratorijos mažiau nerimauja dėl atskirų rezultatų tikslumo ir daugiau dėmesio skiria bendram vaizdui.

Laboratorija

Virusas taip pat nuolat keičiasi, todėl pasiekti tikslumą visų pirma tampa sudėtingiau.

„Gavus naują variantą, reikia dar kartą patikrinti ir akredituoti savo procesus“, – sakė Kelly Wroblewski, Visuomenės sveikatos laboratorijų asociacijos infekcinių ligų programų direktorė.

Laboratorijos, kurios nėra sertifikuotos, negali atlikti testų, siekdamos „diagnozuoti savybę“, sakė Ilinojaus universiteto teisės profesorius ir bioetikos ekspertas Jacobas Sherkowas.

Tačiau techniškai niekas netrukdo jokiai laboratorijai tai daryti ne medicinos kontekste. Anot jo, bet kas techniškai galėtų samdyti laboratoriją, kuri tirtų jų snarglius.

Maniau, kad pabandysiu. Draugai, kurie užsikrėtė Covid per žiemos omikron bangą, sakė, kad virusas nebuvo daug blogesnis už peršalimą. Bet net ir po trijų „Moderna“ dozių turėjau 40 laipsnių temperatūros, krėtė šaltkrėtis, kurio, atrodytų, negalėjau nupurtyti, neturėjau energijos ar apetito. Ar aš buvau ypač jautri omikron, ar tai buvo kitas variantas?

„Opentrons“, laboratorinių technologijų įmonė, turinti reagavimo į pandemiją laboratoriją, sudaranti sutartis su valstybinėmis institucijomis ir įmonėmis dėl sekoskaitos, sutiko man padėti, kai pažadėjau, kad rezultatai bus naudojami tik švietimo tikslais.

Taigi tokia laboratorija kaip „Opentrons“ gali žinoti mano tapatybę. Kai kuriais atvejais sekoskaitos laboratorijos gali net pranešti, ką randa, kai grąžina mano variantą visuomenės sveikatos institucijoms, pavyzdžiui, kontaktų atsekimui. Tačiau nė vienam subjektui neleidžiama man pranešti šios informacijos.

Į pasidalinimą šia informacija žiūrima taip nepalankiai, jog praėjus kelioms dienoms po to, kai „Opentrons“ Kvinso laboratorijos direktorius stebėjo, kaip į nosį įkišau pagaliuką taip giliai, kad net akys ašarojo, įmonės advokatas pasiūlė vis dėlto verčiau nedaryti mano mėginio sekoskaitos.

Oregono valstija yra išimtis. Čia pacientų sveikatos įrašų prieigos įstatymų ir Covid stebėjimo ataskaitų teikimo taisyklių derinys reiškia, kad, jei identifikuotas mėginys yra sekoskaitoje, pacientams leidžiama prašyti prieigos prie savo sekoskaitos rezultatų. Oregono valstijos visuomenės sveikatos laboratorijos atstovas sakė, kad tokių tiesioginių prašymų jie sulaukia ne dažnai. (Jis taip pat pabrėžė, kad daugelis jų sekoskaitos pastangų nėra identifikuoti duomenis, išskyrus atvejus, kai jie tiria konkrečius protrūkius.)

Jeremy Kamilas, Luizianos valstijos Sveikatos universiteto Šrivporte mikrobiologas ir imunologas, pasisako už tai, kad ši informacija būtų plačiau prieinama visuomenei. Plačiau paplitusi virusų sekoskaita, pasak jo, padėtų geriau pasiruošti būsimiems viruso protrūkiams.

O dalijimasis informacija apie sekoskaitą su visuomene padėtų sustiprinti šias pastangas, drąsinant žmones dalyvauti virusų stebėjime. Pasak jo, šiuo metu dauguma žmonių, kurių namuose atliktas testas yra teigiamas, niekada nepraneša apie savo rezultatus, todėl paliekama daug nematomų vietų, trukdančių stebėti virusą.

„Didelei visuomenės daliai įdomu sužinoti, kokį variantą jie turi, – sakė jis. – Aš tikrai tvirtai tikiu, kad nėra jokio reikalo nepatenkinti visuomenės smalsumo“.

Kol laukiau savo sekoskaitos rezultatų, „Bloomberg“ sveikatos komanda lažinosi, kurį variantą turiu. Mano ligos laikas daugiausia sufleravo, kad tai buvo omikron BA 1.1 arba BA 2 potipis. Kadangi ligos eiga buvo sunki, buvo vienas statymas dėl delta. Taip pat kolega juokavo, kad tai gali būti dar nenustatytas „Žvaigždžių karų“ tematikos variantas R2.D2.

Po kelių dienų gavau elektroninį laišką iš „Opentrons“. Nors mano mėginyje buvo pakankamai viruso DNR, kad rezultatas būtų teigiamas, praėjus beveik trims savaitėms po pirmojo teigiamo greitojo testo, to nepakako, kad būtų galima atkurti mano konkrečios Covid atmainos DNR.

Paaiškėjo, kad aš, kaip ir kiti, įstrigsiu tiesiog spėliodama, kuris variantas pagaliau mane pasiekė. Lažinuosi, kad tai buvo R2.D2.

Dalintis
Nuomonės