Vos prieš mėnesį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė įspėjo apie naują omikron atmainos potipį, žinomą kaip BA.2, pasižymintį dar didesniu užkrečiamu.

R. Lingienė „Facebook“ tinkle rašė, kad naujajam potipiui BA.2 jau priklijuota „stealth“ etiketė dėl turimų genetinių mutacijų, lemiančių, kad jį gali būti sunku atskirti nuo delta varianto naudojant PGR testus, palyginti su originaliu omikrono variantu BA.1.

Į potipį BA.2 taip pat  „Facebook“ tinkle buvo atkreipęs dėmesį ir onkoimunologas daktaras Marius Strioga.

Dabar jau kalbama apie omikron XE – potipį, kuris pasižymi omikron BA.1 ir BA.2 genetinėmis charakteristikomis. Be to, jis plinta greičiau už minėtąjį BA.2 potipį, taip pat pasižymėjusį didesniu užkrečiamumu.

Apie tai, kad naujasis potipis labiau užkrečiamas, jau paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Manoma, kad dėl minėto omikron atmainos potipio, o taip pat dėl koronaviruso ribojimų atlaisvinimų ir didesnio žmonių bendravimo Jungtinėje Karalystėje (JK) vėl padaugėjo užsikrėtimų koronavirusu.

JK Nacionalinis statistikos departamentas pranešė, kad nuo praėjusio savaitgalio šalyje koronavirusu užsikrėtė rekordiškai žmonių – 4,9 milijono.

Taigi, kas žinoma apie naują koronaviruso atmainą omikron XE ir kokius simptomus ji sukelia?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)