31-erių metų amžiaus ispanė iš pradžių užsikrėtė delta, paskui omikron atmaina, skelbia news.sky.com. Anot tyrėjų, šis atvejis rodo, kad net pasiskiepiję ir COVID-19 persirgę asmenys negali būti tikri, jog yra saugūs nuo pakartotinės infekcijos.

Viena iš studijos autorių dr. Gemma Recio, dirbanti Ispanijoje esančiame institute „Institut Catala de la Salut“ nurodė, kad minėtasis atvejis pabrėžia omikron atmainos potencialą išvengti susidariusio imuniteto persirgus kitu variantu.

Sveikatos priežiūros darbuotoja, kurios vardas ir pavardė laikomi paslaptyje, koronavirusu susirgo 2021 m. gruodžio mėnesį, praėjus 12 dienų po stiprinamosios vakcinos dozės.

Sausio mėnesį sugrįžus į darbą, moteriai netrukus pasireiškė COVID-19 būdingi simptomai: kosulys, karščiavimas, prasta savijauta. Testo rezultatas buvo teigiamas.

Jos atvejis, kuris bus išsamiai pristatytas Portugalijoje įvyksiančio Europos klinikinės mikrobiologijos ir infekcinių ligų kongreso metu, yra laikomas trumpiausiu žinomu laikotarpiu tarp infekcijų.

„Žmonės, kurie persirgo COVID-19, negali manyti, kad yra apsaugoti nuo pakartotinės infekcijos, net jeigu visiškai pasiskiepijo. Kita vertus, persirgus kita koronaviruso forma ir pasiskiepijus, galima tikėtis išvengti sunkios ligos formos ir hospitalizacijos užsikrėtus omikron atmaina. Šis atvejis taip pat akcentuoja, kaip svarbu paimti koronaviruso mėginių iš visiškai pasiskiepijusių, bet vis tiek susirgusių žmonių, ir ištirti viruso genomus. Tai padės nustatyti naujas padermes, gebančias iš dalies išvengti imuninės sistemos atsako“, – teigė dr. G. Recio.

Antikūnai

Remiantis Jungtinės Karalystės (JK) Nacionalinės statistikos tarnybos duomenimis, omikron atmainos atveju pakartotinės infekcijos rizika yra 10 kartų didesnė, palyginti su delta variantu. Šiuo metu omikron yra dominuojantis koronaviruso variantas daugelyje pasaulio šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją