Tikriausiai nesuklysiu pasakydamas, kad dabartinis pandemijos laikmetis sveikatos apsaugos sistemai buvo sunkiausių išbandymų metas, kada sprendėsi klausimas, ar mūsų sveikatos sistema sugebės atlaikyti tuos milžiniškus koronavirusinės pandemijos iššūkius, kada medicinos personalas buvo priverstas dirbti pastoviai peržengiant savo psichinių ir fizinių galimybių ribas. Darbo valandų jau niekas neskaičiuodavo. Kai kurie šeimos gydytojai per savo darbo dieną (gal teisingiau būtų sakyti per savo darbo parą) priimdavo net po šimtą pacientų, o reanimacinėse palatose kai kada reikėdavo gaivinti ne tik ligonius, bet ir nualpusius medikus.

Visi dirbo pasiaukojamai. Lietuvos sveikatos sistema nesugriuvo, išgyveno, atlaikė sunkiausius išbandymus. Todėl sunku apsakyti tą beribį dėkingumą ir pagarbą visiems Lietuvos medikams, kurie garbingai išlaikė, matyt, patį sunkiausią gyvenime egzaminą – pasiaukojimo dėl kitų ir begalinio atsidavimo savo profesijai egzaminą.

Pandemija, viena vertus sukūrusi mums daug įvairiausių problemų, kita vertus atskleidė, kiek šalyje yra daug puikių žmonių, pasižyminčių didžiule empatija kitų skausmui bei nelaimėms. Negaliu šalia medikų nepaminėti to didelio kiekio savanorių, kurie padėjo medikams slaugyti sergančius koronavirusine infekcija ligoninėse, reanimacinėse palatose. Jų pagalba buvo tas milžiniškas indėlis, padėjęs kritiniais momentais išgyventi sveikatos apsaugos sistemai.

Deja, šiais metais Lietuvos medicinos darbuotojų dieną lydi sprogimai Ukrainoje. Rusija, didžiausias pasaulio agresorius, pradėjo neišprovokuotą ir sveiku protu nesuvokiamą karą prieš Ukrainą. Ten, kur Rusijos armija, tradiciškai vykdomi ir karo nusikaltimai. Ukraina – ne išimtis. Masiškai žudomi civiliai gyventojai, net ir vaikai. Rusų kareivių prievartaujamos moterys, bombarduojamos ligoninės ir net gimdyklos, todėl žūsta ir medicinos personalas.

Karo metu medicininė tarnyba gyvybiškai būtina. Todėl Lietuvos medikai nutarė ištiesti pagalbos ranką savo kolegoms iš Ukrainos. Didelė grupė Lietuvos medikų išvyko į karo zoną. Tikrai didžiuojamės tuo, kad tarp Lietuvos medikų atsirado daug iškilių asmenybių, kurie, ignoruodami mirtiną pavojų, išvyko kovoti už ukrainiečių gyvybes. Garbė ir šlovė jums. Mes jūsų laukiame sugrįžtant namo ir tikimės, kad kitais metais Lietuvos medicinos darbuotojų dieną minėsime visi kartu čia Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją