Kol Lietuvoje COVID-19 situacija gerėja, Kinija kovoja su dar nematyta ligos banga. Praėjusią parą šalyje užfiksuota daugiau kaip 20 tūkstančių ligos atvejų. Nors tokie skaičiai milijardą 400 milijonų gyventojų turinčiai valstybei nėra dideli, Kinija laikosi „0 COVID-19 atvejų“ politikos, tad Vyriausybė imasi itin griežtų priemonių ligos protrūkiams valdyti.

Bene prasčiausia situacija fiksuojama Šanchajuje. COVID-19 atvejų skaičiai mieste ėmė augti dar kovo mėnesį – tuo metu trumpalaikiams karantinams buvo uždaromi atskiri mikrorajonai bei kaimynystės. Tačiau šiuo metu 25 milijonai miestiečių jau trečią savaitę gyvena visuotinio karantino sąlygomis.

„Čia pats blogiausias Šanchajuje toks, taip sakant, smūgis šiais metais, nuo kovo pradžios“, – „Delfi dienai“ sakė Šanchajuje gyvenanti lietuvė Edita.

Socialiniuose tinkluose kasdien daugėja nuotraukų ir vaizdo įrašų iš apokaliptiškai atrodančių Šanchajaus gatvių. Mieste veikia tik dalis maisto parduotuvių, valstybinių ir kitų svarbiausių institucijų biurai. Gatvėse patruliuoja ne tik apsauginius kostiumus dėvintys policininkai, tačiau ir dronai bei keturkojai robotai, gyventojams transliuojantys žinutes neiti laukan ir likti namuose.

Koronavirusas Kinijoje

Kasdien miestiečiai privalo atlikti COVID-19 testą.

„Daktarai atvažiuoja į namo kiemą ir žmonės eina į apačią, daro testus, o vakare jau gauna atsakymą. Dabar jau yra netgi daugiau sugriežtinta – mes jau dabar 7 dienas iš eilės kiekvieną dieną darome testą. Yra visiška apsauga, nes kiekviena šeima kviečiasi liftą atskirai. Lifte pastoviai kažkas sėdi, pastoviai dezinfekuojama, tu nieko nelieti“, – pasakojo Edita.

Susirgę COVID-19 žmonės išgabenami į specialius karantinavimosi centrus. Pasirinkimo vykti ar nevykti nėra. Vaizdo įraše fiksuojama, kaip teigiamą koronaviruso testo rezultatą gavęs žmogus jėga išvedamas ir išgabenamas iš savo namų balkono.

Karantino centruose sąlygos tragiškos – erdvės mažai, kai kurie žmonės miega ant plonų gultų. Fiksuojama atvejų, kai koronavirusu užsikrėtę vaikai yra atskiriami nuo savo tėvų.

Koronavirusas Kinijoje

Likusieji mieste problemų neišvengia. Be to, kad išeiti iš namų galima tik turint specialių leidimą, žmonės susiduria su dideliu maisto stygiumi.

Badaujantys ir uždaryti žmonės imasi drastiškų priemonių – vyksta susirėmimai su gatvėse patruliuojančiais pareigūnais, o naktimis užfiksuota, kaip pro daugiabučių langus šaukia Šanchajaus gyventojai.

Ten gyvenanti lietuvė pasakoja, jog dabar tokių incidentų mažiau, mat Vyriausybė ėmė aktyviau rūpintis maisto siuntiniais.

Koronavirusas Kinijoje

„Buvo prasidėję tie susiėmimai, sukilimai, tai man atrodo, ta situacija irgi pagerėjo – ta prasme sušvelninti, apraminti visus. Bet buvo ta situacija“, – neslėpė Edita.

Negailestingai elgiamasi ir su naminiais gyvūnais. Privalomai išvežant gyventojus į karantinavimosi centrus, šie neturi galimybės pasirūpinti savo augintiniais. Likimo valiai palikti gyvūnai gaišta arba yra nužudomi.

Toks pareigūnų elgesys šokiravo Šanchajaus gyventojus.

Koronavirusas Kinijoje

„Visi žmonės žmonės sukilo, kas turi gyvuliukus. Pradėjo per žinias šnekėti, kad turi būti pasirūpinti gyvūnais. Tavo šuniukas ir kačiukas tau neperduos tos ligos. Tai yra baisu, bet dabar jau viskas pasikeičia“, – tvirtino Šanchajaus gyventoja Edita.

Nors kai kuriuose miesto mikrorajonuose karantino taisyklės jau yra suprastinamos, kada baigsis visuotinis karantinas Šanchajuje, dar neaišku.

Šanchajuje gyvenanti lietuvė Edita pasakoja, jog šiuo metu situacija mieste jau gerėja – vienas po kito „į gyvenimą grįžta“ mikrorajonai ir pavienės kaimynystės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)