„Į Ukrainą yra pasiruošusios vykti dvi gydytojų komandos. Kiekvienoje yra po 4 gydytojus ir 8 slaugytojus. Vos tik gavome pagalbos prašymą iš kolegų Ukrainoje, iškart pradėjome organizavimo darbus ir sulaukėme daugiau nei 300 savanorių medikų.

Labai didžiuojamės mūsų šalies medikais, kurie, nepaisydami pandeminio nuovargio, rado jėgų dar vienam kilniam tikslui“, – komentuoja Marius Čiurlionis, Sveikatos apsaugos ministerijos patarėjas.

Reikalinga pagalba operacinėse

Anot M. Čiurlionio, medikai išvykti buvo pasiruošę kovo pradžioje, tačiau procesas užtruko pačioje Ukrainoje. Nors vyko nuolatinis bendravimas su medicinos įstaigomis Ukrainoje, tačiau ilgą laiką nebuvo aišku, kuriose teritorijose ir ligoninėse medikų reikia labiausiai.

Sveikatos apsaugos ministerija jau yra išsiuntusi į Ukrainos teritoriją medicininę paramą – apsaugos priemonių, vaistinių preparatų. Taip pat Ukrainos ligoninėms šiuo metu labai trūksta medikų, kurie galėtų pagelbėti operacijų metu, gydyti traumas bei įvairius sužeidimus. Visi medikai, prieš keliaudami į Ukrainos teritoriją, turėjo dalyvauti Lietuvos kariuomenės surengtuose mokymuose.

„Sulaukėme prašymo atsiųsti anestiozologų, reanimatologų, ortopedų-traumatologų, chirurgų. Kitaip tariant, labiausiai reikalinga pagalba atlikti operacijoms, gydyti traumas, sužeidimus. Visi medikai dalyvavo Lietuvos kariuomenės surengtuose mokymuose, kad būtų pasiruošę įvairioms situacijoms“, – teigia SAM patarėjas M. Čiurlionis.

Kol kas nėra aišku, ar į Ukrainą bus siunčiama daugiau medikų komandų. Lietuvoje savanorių gydytojų pakanka, tačiau neaišku, ar jų pagalbos prireiks Ukrainoje.

„Medikai Ukrainoje bus 2 savaites – tai standartinis misijos laikotarpis. Spręsdami dėl tolesnių komandų misijų, stebėsime poreikį ir vertinsime, kaip seksis pirmosioms komandoms“, – komentuoja M. Čiurlionis.

Visi medikai bus apdrausti nemokamai „Lietuvos draudimo“ kelionių draudimu

Didžiausia Baltijos šalių draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“ visiems į misiją išvykstantiems medikams dovanoja kelionių draudimą. Kiekvienas medikas bus apdraustas 50 tūkst. eurų medicininėms išlaidoms ir repatriacijai, taip pat 15 tūkst. eurų nelaimingiems atsitikimams. Draudimo apsaugos teritorija apima visą Europą, išskyrus Turkiją.

„Bendrovė nuo pat pirmųjų dienų išreiškė paramą Ukrainai: skyrėme pinigų humanitarinei pagalbai, suteikėme nemokamus draudimus Ukrainos vaikams bei nemokamą privalomąjį vairuotojų civilinės atsakomybės draudimą karo pabėgėliams iš Ukrainos.

Manome, jog svarbi bet kokia pagalba Ukrainos žmonėms, todėl norime pagelbėti ir medikams, vykstantiems į karo alinamą šalį, kad jie jaustųsi bent šiek tiek saugiau ir galėtų susikoncentruoti į pagalbą nukentėjusiesiems“, – komentuoja „Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė Aurelija Kazlauskienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją