Teoriškai atrodė. Duomenys rodo ką kita.

Kas būna, kai omicron atmaina užsikrečia neimunizuoti asmenys?

Susidaro pakankamas antikūnų titras prieš omikron atmainą, tačiau antikūnų atsakas prieš kitas COVID-19 atmainas (pvz., originalią, beta, delta) būna silpnas.

Rezultatas: imuninė sistema išmoksta apsaugoti iš esmės tik nuo omikron atmainos. Be to, po lengvos omikron infekcijos susidaręs imuninis atsakas nėra tvarus – toks jis susidaro tik persirgus sunkia ligos forma, kuri daug retesnė.

Marius Strioga

Kas būna, kai omikron atmaina užsikrečia pilnai paskiepyti asmenys?

Antikūnų titras prieš omikron atmainą „pasiveja“ antikūnų atsaką, susidariusį prieš kitas COVID-19 atmainas.

Rezultatas: imuninė sistema atkuria su laiku išblėsusią povakcininę apsaugą nuo kitų atmainų bei sustiprina savo pajėgumus (kurie po 2 dozių nebuvo optimalūs) prieš omikron.

Kas būna, kai pilnai paskiepyti asmenys pasiskiepija trečia doze?

Dešimtis kartų padidėja antikūnų titras prieš kitas viruso atmainas bei susidaro pakankamas antikūnų titras prieš omikron atmainą (nedaug nusileidžiantis tam, kuris susidaro po natūralios omikron infekcijos).

Rezultatas: imuninė sistema ženkliai padidina savo pajėgumus prie kitas viruso atmainas bei įgyja pakankamą apsaugą nuo omikron.

Kokia viso to esmė?

Jei pirmas kontaktas yra su omikron atmaina, imuninė sistema išmoksta apsaugoti būtent nuo jos, tačiau šie antikūnai vargiai sukurs kryžminę apsaugą nuo buvusių ir, kas svarbiausia, būsimų viruso atmainų.

Infekcija kitomis viruso atmainomis (alfa, delta, bet ne beta ar gama!) sukelia plataus profilio antikūnų atsaką, kuris dar labiau pagerinamas taikant vakcinaciją.

Taigi viltys, kad „nepavojinga“ omikron atmaina puikiai paruoš mūsų imuninę sistemą prieš SARS-CoV-2 esamas ir būsimas atmainas, panašu, žlunga.

Omikron atmainai adaptuotos vakcinos – kokia jų ateitis?

Kyla klausimas, ar bus racionalu skiepyti vien tik omikron atmainai adaptuotomis vakcinomis, ypač neimunizuotus asmenis. Neatmestina, kad optimalus variantas – skiepyti sezoninėmis dvivalentėmis vakcinomis, sudarytomis iš dabartinių ir omikron atmainai adaptuotų vakcinų.

Lietuvoje ketvirtą COVID-19 vakcinos dozę planuojama siūlyti vasaros pabaigoje – rudens pradžioje, t.y. prieš artėjantį kvėpavimo takų virusinių infekcijų sezoną. Manau, nebetikslinga skaičiuoti dozių – panašu, kad COVID-19 vakcinacija taps sezonine, bent jau kurį laiką. Gripo vakcinų juk neskaičiuojame – pirma, antra, penkta...

P.s. kalbama tik apie specifinį humoralinį (antikūnų) imuninį atsaką prieš COVID-19 atmainas. Neaišku, ar panaši situacija yra su t limfocitų atsaku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės