Gripu praėjusią savaitę susirgo 371 Lietuvos gyventojas, prieš savaitę gripas buvo nustatytas 234 asmenims. Per savaitę sergančių gripu skaičius itin išaugo Vilniaus apskrityje – nuo 175 iki 280 atvejų.

Kovo 21–27 d. dėl gripo Lietuvos ligoninėse gydėsi 22 asmenys: visi vaikai, priklausantys 0–17 metų amžiaus grupei. Intensyvios terapijos skyriuje nebuvo gydomas nė vienas asmuo. Kovo 14–20 d. Lietuvos ligoninėse gulėjo 16 gripu sergančių pacientų.

Sergamumo gripu ir ŪVKTI duomenys apskrityse:

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis 2022 metų 12 savaitę

2021 metų 12-ą savaitę bendras Lietuvos gyventojų sergamumo rodiklis buvo 18,4 atvejo 10 tūkst. gyventojų, šiemet tuo pačiu metu – daugiau nei 3 kartus didesnis – 64,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2022 m. 11-ą savaitę 526 ėminiai, paimti COVID-19 ligai nustatyti, buvo tirti ir dėl gripo viruso. Šešiuose ėminiuose buvo rastas gripo virusas.

Sergamumas gripu ir ŪVKTI Lietuvoje gripo sezonų metu nuo 2018 m.:

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis 2022 metų 12 savaitę

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, Europoje 11-ą šių metų savaitę iš 80 936 mėginių, imtų gripo virusui nustatyti, 5 826 buvo teigiami (A tipo gripas sudarė 99,7 proc., B tipo – 0,3 proc.).

Europos savaitiniai duomenys apie 2021–2022 m. sezonu nustatytus gripo viruso tipus:

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis 2022 metų 12 savaitę

Informacija pasiekiama adresu https://flunewseurope.org/VirusCharacteristics

NVSC primena, kad gripo virusas plinta oru kartu su seilių lašeliais kosint, čiaudint ar kalbant. Seilių dalelės pasklinda ore ir nusėda ant aplinkos paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24–72 val. (vidutiniškai per 48 val.).

Siaučiant gripui NVSC specialistai ragina nepamiršti rankų higienos taisyklių: kuo dažniau plauti rankas, ypač slaugant ligonį, prieš valgį ar palietus galimai užkrėstą daiktą. Kosėjant ir čiaudėjant, užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai alkūnės linkyje). Jei prisidengėte burną ir nosį delnu, tuojau pat nusiplaukite rankas. Asmenims, kuriems pasireiškia gripo simptomai, rekomenduojama gerti daug skysčių, geriau su vitaminu C. Susirgus rekomenduojama nesigydyti patiems, o kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją