„Dėl išvykimo laukiame žalios šviesos iš Ukrainos. Tai mūsų medikai visiškai pasiruošę bus penktadienį – kovo 11-ąją. Jie bet kada galės startuoti. Kai turėsime informacijos dėl išvykimo, tada galėsime ir nustatyti datą“, – Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje teigė M. Čiurlionis.

Parlamentarams pristatydamas esamą situaciją, SAM patarėjas sakė, kad savanoriškai vykti į Ukrainą yra pasiryžę daugiau nei pusketvirto šimto medikų.

„Paskelbus, kad yra organizuojama humanitarinė pagalba į Ukrainą, iš viso kreipėsi 357 medikai, kurie užsiregistravo. Iš jų yra formuojamos komandos. Komandos formuojamos atliekant Ukrainos išryškintus poreikius“, – teigė jis.

Šiuo metu, tęsė patarėjas, atsižvelgiant į ukrainiečių poreikius, suformuotos kelios medikų komandos.

„Šiandien turime 24 asmenis – tai dvi suformuotos komandos. Viena yra anesteziologinio profilio, kita yra traumatologijos su chirurgijos profiliu. Yra dar viena atrinkta komanda iš 12 asmenų, jeigu kažkas susirgtų ar atsirastų kitos aplinkybės, dėl ko asmuo negali išvykti. Tai rezervinės komandos nariai būtų pasiruošę važiuoti į misiją“, – teigė M. Čiurlionis.

Kaip Seimo komitete pažymėjo patarėjas, pradedami organizuoti į Ukrainą ketinančių vykti medikų mokymai.

„Mokymai yra organizuojami kartu su Lietuvos kariuomene. Bus parengti medikai, kaip jie turėtų elgtis esant tam tikroms situacijoms“, – sakė jis.

M. Čiurlionis akcentavo, kad Lietuvos medikai turėtų vykti į tas Ukrainos teritorijas, kuriose nevyks aktyvių karo veiksmų. Greičiausiai, sakė jis, tai bus vakarų Ukraina.

„Tikslesnė kryptis paaiškės artėjant išvykimui“, – sakė SAM patarėjas.

Į Ukrainą medikai siekia išvykti surinkę kuo daugiau įrangos ir medikamentų

Seimo komitete dalyvavusio M. Čiurlionio teigimu, Lietuvos medikų tikslas į Ukrainą išvykti visiškai apsirūpinus visa reikiama įranga ir priemonėmis.

„Todėl renkami medikamentai ir priemonės, kurios ir bus naudojamos mūsų medikų, teikiant pagalbą Ukrainai. Tikslas yra užtikrinti, kad mes turėtume pakankamai priemonių dirbti nieko neprašant iš kolegų Ukrainoje“, – sakė jis.

„Antrasis tikslas yra pasiimti šiek tiek daugiau priemonių, kad mums išvykus ukrainiečių kolegos galėtų perimti ir naudoti surinktus medikamentus bei įrangą“, – teigė M. Čiurlionis.

„Ukrainiečiai prašo švirkštinių pompų – tai yra pakankamai brangus dalykas. Kreipėmės į privačias įstaigas ir kitas įmones. Kol kas to atsakymo neturime. Ukrainai reikia dešimties švirkštinių pompų“, – pridūrė SAM patarėjas.

ELTA primena, kad vasario 24-osios rytą Rusija pradėjo agresyvų ir tarptautinės bendruomenės pasmerktą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Vakarų bendruomenė, į tai reaguodama, Rusijai paskelbė labai griežtas sankcijas ir ekonominę bei karinę paramą Ukrainai. Vakarų bendruomenė kaltina Kremlių Ukrainoje tikslingai griaunant miestus ir žudant nekaltus civilius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)