Žada plėsti šeimos gydytojo komandą

Apie gydymo įstaigų reformą Lietuvoje kalbama jau kurį laiką. Pasak SAM atstovų, turime bene daugiausiai gydytojų, tenkančių 100 tūkstančių gyventojų, taip pat daug gydymo įstaigų, tačiau gauti tinkamas paslaugas vis dar nelengva, o ir bendri visuomenės sveikatos rodikliai yra itin prasti.

Viena iš planuojamų reformų – plėsti šeimos gydytojo komandą. Taip būtų stengiamasi labiau užtikrinti paslaugas kelias sunkias ligas turintiems pacientams, kurie Lietuvoje sudaro net 20-30 proc. visų pacientų. Pasak SAM, jiems skiriama daugiau nei 70 proc. išteklių, skirtų sveikatos apsaugai.

Karoliniškių poliklinikos Lazdynų sveikatos priežiūros centro atstovė Vaida Bernotienė papasakojo, kaip šioje gydymo įstaigoje sekasi išbandyti planuojamas pertvarkas ir šeimos gydytojo komandos išplėtimą.

Pasak V. Bernotienės, gydytojų komandą sudarė šeimos gydytojas, kardiologas, endokrinologas, atvejo vadybininkas, kineziterapeutas ir visuomenės sveikatos specialistas. Pacientams, kurie buvo įtraukti į šį projektą, buvo sudarytas sveikatos priežiūros planas. Atvejo vadybininkui buvo numatytas tam tikras pacientų skaičius, kuriems reikėjo padėti. Pacientai gavo tam tikrus prietaisus, su kuriais savo sveikatą galėjo stebėti namuose ir siųsti duomenis atvejo vadybininkui.

„Pastebėjome, kad po gliukozės kontrolės net 63 proc. pacientų pagerėjo kraujo rodikliai. Tai reiškia, kad išvengiama hospitalizacijos, papildomų konsultacijų pas specialistus. Pacientas visada žino, į ką kreiptis, turi pagalbą“, – apie vienos iš planuojamų pertvarkų bandymus pasakojo V. Bernotienė.

Pasak SAM, jei pavyktų padidinti šeimos gydytojų komandą ir į ją prijungti slaugytojas, slaugytojų padėjėjas, atvejų vadybininkus, būtų sumažinta administracinė naštą gydytojui, o pacientai neužimtų lovų ligoninėse, jei jiems nereikia stacionarinės pagalbos.

Ne visos savivaldybės pritaria pertvarkai

Vos prasidėjus kalboms apie gydymo įstaigų pertvarką, užvirė aršios diskusijos. Savivaldybės nevienareikšmiškai vertina šią reformą: dalis iniciatyvą iš esmės palaiko, kitos teigia, kad tai sunaikins gerai veikiančią sistemą, o pacientai liks be dalies paslaugų.

SAM skaičiavimu, tinklo pertvarkai reikės 710,9 mln. eurų, juos planuojama paimti iš Europos Sąjungos fondų ir valstybės biudžeto. Kadangi kai kurios savivaldybės, įgyvendinus reformą, nebeteiktų dalies stacionarinių paslaugų ir reikėtų jų pacientus pavėžėti į kitos savivaldybės įstaigą, tai kasmet papildomai atsieis apie 1,8 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją