Visoje Ukrainoje žmonės masiškai aukoja kraują savo šalies kariams. Apie tai Ukrainos sausumos ginkluotosios pajėgos pranešė „Facebook“.

Ukrainiečiai aukoja kraują

„Visoje Ukrainoje žmonės masiškai aukoja kraujo Ukrainos kariuomenei. Kartu mes esame stipresni!“ – rašoma socialiniame tinkle.

Ukrainiečiai aukoja kraują

Taip pat buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota norinčių duoti kraujo eilė.

Lietuvoje taip pat pastebimas smarkiai išaugęs kraujo donorų skaičius. Pasak NKC vadovo, pastarosiomis dienomis donorų išaugo kone dvigubai. Visgi, D. Gutauskas ragina dar palaukti.

„Iš tiesų, kol kas didelio poreikio rinkti kraują nėra. Norime sukaupti šiokį tokį rezervą, bet kol kas labai smarkiai visuomenės nekviečiame aukoti. Kol kas kraujo komponentų, tai yra eritrocitų, tiekti Ukrainai nereikia. Tačiau laukiame iš Ukrainos atvykstančių sužeistų karių ir civilių, dėl to kaupiame rezervą jiems gydyti. Artimiausiu metu bent eritrocitų išvežimas nėra numatomas, bet dabar iš Ukrainos ateina žinios, kad jiems reikėtų šaldytos plazmos. Dar neaišku, kiek, bet turime jos rezervą, kiek reikės, tiek jos duosime“, – sakė D. Gutauskas.

Pasak D. Gutausko, šiuo metu kraujo donorai dar gali patausoti save ir palaukti. Mat jei kraujo bus suaukota labai daug, o didelio poreikio nebus, jį tiesiog teks nurašyti.

Daumantas Gutauskas

„Nenorime šiuo metu smarkiai kviesti visuomenės duoti kraujo, nes gali būti, kad jo aukoti ateis tūkstančiai žmonių. Kol kas sužeistų ukrainiečių pas mus nėra, todėl tokio didelio kiekio kraujo neturėsime, kur dėti, ir jį teks nurašyti, nes galiojimo laikas yra ribotas.

Antra, po jų kraujo davimo turės praeiti bent du mėnesiai, kad vėl būtų galima tam pačiam žmogui paaukoti kraujo. Jei kitą savaitę dauguma donorų paaukos kraujo, nors jo dar smarkiai nereikia, o sužeistieji pasirodys daug vėliau, tie patys donorai nebegalės aukoti ir tada galime pajausti didelį trūkumą. Žinoma, kaip visada kraujo galima dovanoti, tačiau kol kas dar galite palaukti“, – sakė pašnekovas.

D. Gutausko teigimu, ligoninės ruošiasi ir skaičiuoja, kiek karių ar sužeistų civilių galėtų priimti iš Ukrainos, o Kraujo centras laukia žinutės, kada reikės kraujo.

„Kai tik prireiks kraujo, paskelbsime tai per visas žiniasklaidos priemones. Galbūt Ukrainai padėsime ir savo aparatūra, vienkartinėmis priemonėmis. Esame pasiruošę padėti, koordinuosime darbus ir laikome žmones parengtyje, kad, jei prireiks, pradėtume kraują rinkti labai stipriai, galbūt net dviem pamainomis, jei tik prireiks. Donorus raginame būti pasiruošus, bet kol kas dar neužplūsti kraujo centrų“, – sakė NKC vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės