Į portalo „Delfi“ redakciją besikreipusi moteris pasakojo, kad buvo paskiepyta dviem vakcinos nuo koronaviruso dozėmis. Antroji dozė buvo suleista liepos 27-ąją, taigi skiepytis sustiprinančiąja atėjo laikas tik sausio 27.

„Bet kiaulystės dėsis – sausio 23 dieną dėl COVID-19 ligos atsidūriau ligoninėje. Ligą nustatė, padarę greitąjį antigenų testą“, – pasakojo moteris.

Antigenų testai

Pasveikusi ji pradėjo planuoti keliones į užsienį. Tačiau dėl viso pikto nusprendė prieš tai E. sveikatoje patikrinti, ar gali išsiimti ES skaitmeninį COVID-19 sertifikatą, būtiną kelionėms į kitas Europos šalis. Deja, pamatė, kad ten jokio įrašo apie jos persirgtą ligą nebuvo, o skiepytis po ligos negalima net 3 mėnesius. Taigi sertifikato atsisiųsti nepavyko.

„Pasiskambinus į Registrų centrą paaiškino, kad negaliu turėti ES setifikato, kadangi ligoninėje man padarė antigenų testą, o ne PGR. Nesvarbu, kad buvau gydoma ligoninėje nuo COVID-19“, – stebėjosi moteris.

Taigi, skaitytoja nežino, kaip nuvykti į kitą valstybę, nes skiepytis sustiprinančiąja doze dar negali dėl persirgtos ligos, o susirgimo faktas į sistemą nėra įtrauktas.

ES covid sertifikatas

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis nurodė, kad ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas išduodamas, vadovaujantis bendromis taisyklėmis, kurios yra patvirtintos Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu.

„Vadovaujantis šiomis taisyklėmis, persirgimo pažymėjimas išduodamas tik po teigiamo PGR tyrimo rezultato, tačiau taip pat yra numatyta galimybė ateityje įtraukti ir greituosius antigeno testus“, – atsakė SAM specialistas.

Pagal minėtąjį reglamentą, būtų galima išduoti persirgimo pažymėjimą, remiantis teigiamu greitojo antigenų tyrimo rezultatu, antikūnų tyrimu, įskaitant serologinį antikūnų prieš SARS-CoV-2 tyrimą, arba bet kuriuo kitu moksliškai patikimu metodu.

„Taip pat atkreipiame dėmesį, kad ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra dokumentas, kuris padeda nustatyti, ar asmuo atitinka šalies nustatytus vakcinacijos, persirgimo ar testavimo reikalavimus. Jeigu šalis reikalauja PGR tyrimu patvirtinto persirgimo, būtent toks faktas ir turi būti nurodytas oficialiame dokumente.

Primename, kad kelionėms galima naudoti ne tik ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, bet ir kitus gydymo įstaigos ar kompetentingos institucijos išduotus dokumentus, kurie patvirtina vakcinaciją, persirgimą arba neigiamą tyrimo rezultatą. Prieš kelionę į užsienį reikėtų pasidomėti, kokius reikalavimus taiko šalis, į kurią vykstama“, – priminė J. Gališanskis.

Specialistas atkreipė dėmesį ir į tai, kad nuo vasario 1 d. ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas po pilnos vakcinacijos galioja 270 dienų.

Iki vasario 1 d. išduotą pažymėjimą galima atnaujinti iš naujo atsisiuntus šį dokumentą savo e. sveikatos paskyroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)