„Tai reiškia, kad pasveikimo faktui konstatuoti šeimos gydytojui nebereikia skirti papildomos konsultacijos: toks asmuo laikomas pasveikusiu, praėjus 10 dienų nuo izoliacijos pradžios, tad sutaupytą laiką medikai gali skirti kitų pacientų gydymui“, – teigiama pranešime.

Anot ministerijos, sprendimas priimtas siekiant optimizuoti šeimos gydytojų darbą šalyje sparčiai plintant omikron atmainai.

Be to, pasak ministerijos, dėl koronaviruso infekcijos diagnozavimo, reikiamo gydymo paskyrimo ar nedarbingumo pažymėjimo į šeimos gydytoją dėl konsultacijos turės kreiptis patys pacientai: panaikinamas reikalavimas šeimos gydytojui ar jo slaugytojui susisiekti su pacientu tą pačią dieną, kai į e.sveikatą gaunamas pranešimas apie paciento atlikto tyrimo dėl COVID-19 ligos teigiamą atsakymą.

Į savo šeimos gydytoją raginami kreiptis tie gyventojai, kuriems medikų konsultacija ar pagalba būtina.

Pasveikimo nuo COVID-19 ligos faktą sistemoje gydytojas pažymėti galės ir toliau, jei to pageidaus pats pacientas – tuo tikslu jis turės užsiregistruoti atskirai šeimos gydytojo konsultacijai.

Tuo atveju, jei nuo COVID-19 ligos pasveikęs pacientas buvo gydytas ligoninėje, šios sveikatos priežiūros įstaigos gydytojas arba šeimos gydytojas (jei gydymas buvo tęsiamas ambulatoriškai) e.sveikatoje ir toliau turės įrašyti informaciją apie pasveikimą.

Be to, siekiant sumažinti administracinę naštą, tenkančią šeimos gydytojams panaikinamas ir reikalavimas pirminėms ambulatorinėms gydymo įstaigoms sudaryti ir pildyti ambulatoriškai dėl COVID-19 ligos gydomų pacientų sąrašą.

SAM primena, kad pacientams, sirgusiems lengvos ar vidutinės formos COVID-19 ligos sunkumo forma (išskyrus asmenis, kuriems yra imunosupresija), izoliacija gali būti nutraukta po 10 dienų nuo simptomų atsiradimo pradžios, jei jie nebekarščiuoja ne mažiau kaip pastarąsias tris dienas ir susilpnėjo kiti šios ligos simptomai.

Pacientams, kuriems diagnozuota besimptomė COVID-19 ligos forma, izoliacija nutraukiama po septynių dienų nuo teigiamo PGR tyrimo ar antigeno testo paėmimo dienos.